VIDEO – Percheziții de amploare în 17 județe. Trupele speciale intervin și în Cluj

Foto: Captură ecran

În această dimineață, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș pun în aplicare 190 de mandate de percheziție domiciliară, în 17 județe, dar și în municipiul București.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Inspectoratul General al Poliției Române, persoanele vizate sunt bănuite de evaziune fiscală, abuz în serviciu și poluare prin evacuare de deșeuri.

Acțiunile se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și au loc în București și în județele Mureș, Botoșani, Iași, Suceava, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Sibiu, Teleorman și Vaslui, se arată în același comunicat.

În perioada 2018-2020, o societate comercială din județul Mureș, având ca obiect de activitate preluarea deșeurilor și predarea lor către incineratoare autorizate, cu activitate în 17 județe, nu ar fi înregistrat în evidențele contabile relațiile comerciale stabilite.

Pentru a evita costurile privind incinerarea legală și înregistrarea în contabilitate a facturilor de prestări servicii, societatea ar fi aruncat în natură deșeurile preluate. În aceste activități ar fi fost implicate unități medicale și societăți cu profil medical, ale căror evidențe ar fi fost trunchiate.

Din această cauză societatea comercială vizată s-ar fi sustras de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat. Totodată, acțiunea polițiștilor urmărește și aspecte privind achiziții publice de materiale sanitare din perioada stării de urgență.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este estimat, până în acest moment, la 380.000 de lei. Conform aceluiași comunicat de presă, cinci mandate de aducere vor fi puse în executare.