ULTIMA ORĂ | Vaccinul AstraZeneca este în regulă! Nu există dovezi privind riscul de formare a unor cheaguri de sânge

Ancheta demarată de compania AstraZeneca nu a dezvăluit nicio dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge, relatează Reuters.

„O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană și Marea Britanie cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie, la orice vârstă definită grup, sex, lot sau într-o anumită țară”, se spune în declarație.

Producătorul de medicamente a spus că testările adiționale a fost și este condusă de către companie și de către autoritățile de sănătate europene și niciuna dintre retestări nu a arătat motive de îngrijorare.

De asemenea, nu există probleme confirmate referitoare la calitate vreunui lot de vaccin folosit în Europa și în restul lumii, a spus compania.

În România au ajuns 81.600 de doze AstraZeneca din lotul ABV 2856 cu probleme în Italia, din care au fost administrate 77.049 / 4.257 rămase neutilizate „carantinate temporar”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat vineri că nu există „niciun motiv pentru a nu utiliza” vaccinul AstraZeneca şi că pentru moment nu a fost găsită nicio legătură de tip cauză-efect între vaccin şi formarea de cheaguri de sânge.

Agenția Națională a Medicamentului a spus de asemenea că nu există dovezi că vaccinarea cu AstraZeneca a provocat formarea de cheaguri de sânge, iar acestea nu sunt incluse ca reacții adverse la vaccin, subliniind că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile.

Sursa: cluj24.ro