Bilanț la un an de pandemie. România a pierdut 21.500 de oameni, a câștigat însă speranța că va fi bine.

Sursa foto: Netflix

Ne aflăm într-o situaţie cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă, spunea Klaus Iohannis în urmă cu un an, în discursul care anunța instituirea stării de urgență. Între timp, ne îndreptăm spre un milion de români infectați și peste 21.500 de decese, dar am câștigat speranță.

Se împlinește un an de când am învățat că trăim într-o libertate restrânsă, un an de când ne uităm la ceas ca nu cumva să depășim limita de timp pe care o avem la dispoziție pentru a ne deplasa pe timp de noapte. În acest an, unii au pierdut, alții au câștigat. Am pierdut un an, dar poate nu l-am pierdut degeaba. Unii au câștigat prin faptul că nu s-au îmbolnăvit, alții au câștigat prin faptul că și-au recuperat sănătatea. Unii au pierdut business-ul pentru care au muncit toată viața, alții au găsit soluția să iasă la liman. Sunt și dintre cei care au pierdut pe cineva drag în aesst „război”. România a pierdut peste peste 21.500 de cetățeni.

CITEȘTE ȘI | La Cluj au fost făcute de două ori mai multe plăți online în 2021 față de anul anterior

„Ne aflăm într-o situaţie cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri şi înţelegem cu toţii că severitatea lor este pe măsura gravităţii perioadei pe care o traversăm. Începând de astăzi (15 martie – 2020) se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile”, anunţa președintele Klaus Iohannis în urmă cu un an.

Vreme de două luni, în România au fost îngrădite mai multe drepturi fundamentale. Astfel, românii au ieșit din casă doar cu declarație pe propria răspundere, școlile au fost închise și învățământul s-a mutat în online, iar restaurantele, cafenelele, barurile au fost închise, la fel și magazinele care comercializau produse neesențiale.

Pe 14 mai s-a încheiat starea de urgenţă, iar restricţiile au fost mult diminuate pentru că a fost instituită starea de alertă.

Tot în stare de alertă se află România și în prezent, iar hotărârea de Guvern este prelungită lunar cu câte 30 de zile.

Într-un an greu, România s-a organizat două rânduri de alegeri – locale și parlamentare. Executivul a decis inițial amânarea acestora, astfel că aleșii locali au fost votați cu jumătate de an mai târziu. Alegerile parlamentare au generat modificări în structura Legislativului. Astfel, PMP, ProRomânia și ALDE au ratat pragul electoral. În schimb, cu aproape 10% a intrat în Parlament Alianța pentru Unirea Românilor, condusă de George Simion și Claudiu Târziu.

Speranța că vom reveni la viața normală a venit la finalul anului 2020, când a început campania națională de vaccinare anti-COVID în România. Se întâmpla în 27 decembrie 2020.

CITEȘTE ȘI | A uitat de culoarea roșie a semaforului. A lovit cu mașina două tinere FOTO/VIDEO

Asistenta medicală Mihaela Anghel a primit prima doză de vaccin.

„Este începutul sfârșitului pandemiei”, spunea Mihaela Anghel după vaccinare, precizând că se simte privilegiată pentru faptul că a fost prima persoană din România vaccinată.

„Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut”, a afirmat asistenta, care a recomandat românilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”.

Între timp au fost vaccinate peste două milioane de români cu vaccinuri produse de Pfizer-Biontech, Moderna și AstraZeneca.

Potrivit ultimului raport al Grupului de Comunicare Strategică, 862.681 români au fost confirmați pozitiv cu SARS-COV-2, dintre care 787.392 au fost declarați vindecați.

România a pierdut într-un an 21.565 de oameni, răpuși de COVID-19.

(sursa: Mediafax)