Europarlamentarul Victor Negrescu: UE are o strategie în ceea ce privește educația digitală

Portrait of Victor NEGRESCU

Parlamentul European le solicită statelor membre măsuri concrete pentru a asigura accesul tuturor la educație digitală în perspectiva noului val al pandemiei, conform raportului eurodeputatului Victor Negrescu aprobat de legislativul european.

Parlamentul European a aprobat raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind realizarea unei politici europene în materie de educație digitală. Astfel, legislativul european solicită măsuri concrete din partea statelor membre pentru a asigura accesul tuturor la educație digitală în perspectiva noului val al pandemiei.

„Accesul la educație, inclusiv prin mijloace digitale, este un drept! Pandemia a făcut, din păcate, ca milioane de cursanți din întreaga lume să treacă aproape instantaneu la o formă de educație online fără să fim pregătiți pentru acest lucru. Avem nevoie de o infrastructură digitală de calitate, de metode și resurse adecvate, de pregătirea profesorilor și de investiții concrete în formarea continuă. În anumite state europene, cum este cazul în țara mea, România, aproape 1 milion de copii nu au mai avut acces la educație și, din păcate, la peste un an de la începerea pandemiei, în continuare autoritățile nu au niciun fel de soluție”, a declarat eurodeputatul român, Victor Negrescu.

Raportul aprobat de Parlamentul European, cu 639 de voturi pentru, solicită din partea statelor membre implementarea rapidă a Planului European de Acțiune pentru Educația Digitală și alocarea de fonduri suplimentare pentru educație. De altfel, în documentul de lucru al raportului, aprobat în august 2020, a fost pentru prima dată menționată oficial nevoia de a aloca minimum 10% pentru educație din Planurile Naționale de Redresare și Reziliență.

Tot în acest sens, statele membre sunt obligate să aloce minimum 20% din planuri pentru transformarea digitală. Reamintim faptul că, în Comisia pentru Educație și Cultură, raportul nu a avut niciun vot împotrivă.

În intervenția sa, eurodeputatul român a punctat o parte din propunerile concrete incluse în raportul Parlamentului European privind construcția unei politici europene în materie de educație digitală.

„Voi continua cu o serie de propuneri: Solicităm mai multe sinergii între programe și politici la nivel european, cu o mai bună coordonare și implicarea directă a Parlamentului European în hub-urile de educație digitală; Solicităm finalizarea platformei europene destinate schimburilor de experiențe și practici și dezvoltarea unei Universități Digitale Europene; Susținem dezvoltarea infrastructurii tehnice a instituțiilor educaționale, formale și non-formale; de aceea, vorbim despre Internet ca un bun universal și lansăm inițiativa europeană pentru educație legată de robotică și inteligență artificială; Sprijinim ideea unui certificat european pentru competențe digitale și cerem statelor membre să investească mai mult în formarea profesorilor; Vorbim despre riscurile asociate internetului și utilizării continue a mijloacelor tehnice, subliniind în același timp importanța competențelor de bază, digitale și de media“, a propus eurodeputatul român.

(sursa: Mediafax)