Călătoriți în siguranță cu Certificatul Covid UE

Cum funcționează Certificatul digital UE privind Covid?

Certificatul vă va permite să călătoriți mai ușor și în siguranță prin UE, demonstrând că ați fost vaccinat, aveți un test cu rezultat negativ sau v-ați vindecat de Covid-19 în ultimele șase luni. 

Acesta va fi emis de autoritățile naționale.

Informația din certificat va fi cuprinsă într-un cod QR, care poate fi prezentat în format electronic (pe smartphone sau tabletă de exemplu), sau poate fi imprimat și prezentat pentru scanare când călătoriți.

Disponibil începând cu 1 iulie, certificatul va fi gratuit.

Acest sistem va funcționa timp de 12 luni. El va acoperi toate cele 27 de state UE, cât și Islanda și Liechtenstein (Norvegia și Elveția sunt momentan în fază de testare).


Poate fi folosit ca document de călătorie?

Nu, veți avea nevoie în continuare de pașaport sau de alt document de identitate.

Certificatul nu este obligatoriu pentru a putea călători – în lipsa acestuia se vor aplica regulile specifice fiecărei țări. Însă posesia certificatului vă va ușura călătoriile. De exemplu, ar putea să vă scutească de carantină.

Dacă într-unul din statele UE intervin situații excepționale, cum ar fi apariția subită și propagarea unei noi tulpini, se pot impune noi restricții.

Ce cuprinde Certificatul digital UE privind Covid?

Există trei versiuni ale certificatului:

  • Certificat de vaccinare
  • Certificat de testare: acesta indică rezultatul testului, tipul (PCR sau pentru antigeni) și data testării
  • Certificat de vindecare: confirmă că posesorul s-a vindecat după o infecție cu SARS-CoV-2, urmare a unui test pozitiv NAAT

Testele serologice (de detectare a anticorpilor în sânge) nu sunt încă recunoscute, dar este posibil ca acest lucru să se schimbe după lansarea sistemului.

În prezent sunt recunoscute testele pentru antigeni rapide și testele NAAT de amplificare a acidului nucleic (cum sunt testele RT-PCR).

Comisia Europeană va folosi cel puțin 100 de milioane EUR din instrumentul pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea testelor Covid necesare pentru certificatul de testare.

Deputații europeni au dat undă verde Certificatului digital UE privind Covid pe 9 iunie 2021.

Sursa | europarl.europa.eu