VIDEO | Pot bărbații să nască? Ce prevede, de fapt, Raportul Matic adoptat de Parlamentul European și care a stârnit controverse și în România. Europarlamentarul Cristian Terheș explică

Eurodeputatul Cristian Terheș reacționează după ce Raportul Matic a trecut de Parlament. Un vot pentru, a venit și din partea lui Dacian Cioloș și a altor europarlamentari români.

4 COMENTARII

  1. Nu înțeleg de ce e nevoie de legi si recomandări top down ca o persoana care face parte din specia umană sa beneficieze de servicii medicale adecvate condiției sale de sănătate (fizica și de alte feluri). Nu mă refer doar la aspectul discutat aici. Medicul veterinar sta sa verifice psihologic pisica și, dacă aceasta se declară motan (s-a mai întâmplat), nu o asista la naștere? Sau cum rămâne cu calutzul de mare, unde naște numai el…. Până la urmă, ce se întâmpla cu Homo sapiens asta?

  2. Raportul Matic NU spune ca “barbatii pot sa nasca”. Aliniatul N spune: “whereas in certain circumstances transgender men and non-binary persons may also
    undergo pregnancy and should, in such cases, benefit from measures for pregnancy and
    birth-related care without discrimination on the basis of their gender identity;”
    Barbati transsexuali sunt persoane care se identifica barbati dar au aparatul reproductiv al unei femei, cel putin pe durata tranzitiei. In tari UE unde operatiile si tratamentele de schimbare de gen nu sunt usor de obtinut, acea perioada de tranzitie poate dura cativa ani, timp in care persoana respectiva poate ramane insarcinata. Raportul cere ca acele persoane sa aiba acces egal la servicii maternale si de sanatate ca si persoanele care se identifica de gen feminin, fara a fi discriminate.
    Acelasi pincipiu si pt a doua categorie din aliniatul de mai sus; non-binary. Este o persoana care nu se identifica cu un gen, dar anatomic este femeie, prin urmare raportul cere sa nu fie discriminata in acccesarea serviciilor medicale.
    E chiar atat de greu de priceput aceste lucruri? Faptul ca tu esti conservator si consideri ca exista 2 genuri nu impiedica pe altii sa gandeasca altfel. Daca tu doresti ca ideile si persoana ta, preferintele tale sa fie respectate si normalizate, de ce nu acorzi acelasi respect si altor persoane, chiar daca nu esti de acord cu stilul lor de viata? Asta inseamna, pana la urma, democratie si civilizatie, nu?

    Acest raport NU spune ca avortul este un drept fundamental. Din nou, ati rastalmacit intelesul. Raportul cere ca ACCESUL la servicii medicale si reproductive, inclusiv avort, sa fie asigurat de Statele Membre: “calls on the Member States to ensure universal access to safe and legal abortion, and respect for the right to freedom, privacy and the best attainable healthcare;” Desi doriti sa ignorati asta, ACCESUL la servicii medicale ESTE un DREPT FUNDAMENTAL. Da, avortul este legal in majoritatea statelor UE (nu in toate!), dar exista obstacole semnificative in a accesa acest serviciu medical; raportul cere ca aceste obstacole, puse acolo pe motive ideologice de multe ori, sa fie eliminate.

    De asemenea, nimeni nu spune vreodata (nici cea mai indarjita feminista) ca “avortul e ceva bun”. Nici acest raport nu spune asta. Avortul este intotdeauna o decizie extrem de dificila pt orice femeie si o decizie “last resort”. O solutie ultima. Pentru care adeseori femeia este stigmatizata, invinuita, demonizata. O gramada de factori sociali si economici influenteaza o femeie sa ia aceasta decizie, nimeni nu o face ca un moft. Au existat momente si situatii unde unele femei au folosit avortul ca metoda contraceptiva; acele situatii s-au datorat lipsei de educatie (sexuala), lipsa accesului la contraceptive etc. EXACT ceea ce acest raport cere sa se schimbe. Daca sunteti asa de preocupat de incidenta avortului, ar trebui sa fiti cel mai infocat sustinator al drepturilor femeilor, sa nu conteniti a cere sa fie platite egal, sa aiba ajutor social, sa cereti cu indarjire ca statele membre sa aiba o educatie sexuala adecvata si acces facil la contraceptive. Asta ar scadea rata avortului, iar asta ne dorim cu totii, nu?

  3. Imbecilul asta de Dacian Cioloș , după ce ca este un individ șters, un petsiflangiu de doi bani, își bagă nasul unde nu trebuie.! După ce ca relațiileRomaniei cu Ungaria sunt așa cum sunt , cretinoidul asta care încasează zeci de mii de euro de la statul roman, pentru neroziile sale, ne mai punem rău și cu Ungaria lui Viktor Orbán.!!! S-au terminat oroblemele României și nu ai ce face, balbaitule, prost ca matale nu prea am văzut pana acum.!!! Ești de o nerozie dusa la extrem!!! Stai dracului in banca dumitale.!!!!

  4. Unul din putinii euro-parlamentari care nu au limbă de lemn și le ice direct, din suflet, fără păsăreasca diplomatică. Și pe fond are dreptate – UE a sabotat economia in pandemie, și in loc să rezolve economia și să elibereze odată cetățenii de măsurile aberante, ei stau 2 luni să dezbată sexul indecișilor sexuali și cum să terorizez 0,5% din populatie toată societatea

    Bravo Cristi Terheș!

Comentariile sunt închise.