Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2021

Astăzi, în cadrul ședinței ATOP Cluj a fost prezentat și dezbătut raportul de activitate al Autorității pentru anul 2021.

“Le mulțumesc tuturor membrilor ATOP dar și colegilor din aparatul de specialitate al Consiliului Județean, pentru implicarea în activitățile pe care le-am desfășurat pe parcursul anului trecut. Sunt convinsă că și în acest an, printr-un efort comun, vom reuși să asigurăm reprezentarea şi promovarea intereselor cetățenilor în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică la nivelul județului Cluj. “ spune Maria Forna, președintele ATOP.

Raportul de activitate al ATOP:

1️⃣ În luna aprilie, în urma validării mandatelor noilor membrii ai ATOP, a avut loc prima ședință a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Cluj din mandatul 2021-2024, ședință în care a fost aprobat Raportul de activitate al Autorității Teritoriale de ordine Publică pe anul 2020, Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe primele 9  luni ale anului 2020 și Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe anul 2020.

2️⃣ La dezbaterile ședinței din luna mai, a fost invitată doamna inspector școlar general, prof. Marinela Marc pentru a prezenta membrilor ATOP măsurile care au fost luate pentru revenirea elevilor la cursuri prin prezența fizică și pentru desfășurarea activităților în conformitate cu măsurile de siguranță stabilite în vederea reducerii riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Totodată, a fost analizată situația epidemiologică de la nivelul unităților de învățământ și au fost făcute unele propuneri în acest sens.

3️⃣ La ședința din luna iunie, în contextul situației epidemiologice, ca urmare a creșterii tot mai mare a numărului de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 din județul Cluj, a fost invitat și domnul doctor Mihai Moisescu-directorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj. Astfel, s-a discutat despre punerea în aplicare a politicilor de sănătate publică la nivel local și implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus SARS-CoV-2.

​4️⃣ În primul semestru al anului 2021, membrii ATOP au aprobat Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe primele 3  luni ale anului 2021, Planul Strategic cuprinzând principalele obiective ce trebuie îndeplinite de unităţile de poliţie şi indicatorii de performanţă minimali pentru anul 2021 iar preşedintele Comisiei de planificare, stabilire si evaluare a indicatorilor de performanţă minimali a prezentat membrilor ATOP „Raportul asupra eficienţei activităţii unităţilor de Poliţie pe anul 2020”, materiale care au fost ulterior prezentate în plenul Consiliului Judeţean Cluj, conform art.12 lit.c şi art. 22 din Hotărârea nr. 787 din 25 iulie 2002 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a autorităţii teritoriale de ordine publică.

5️⃣ Ca urmare a nemulțumirilor primite din partea cetățenilor cu privire la termenul foarte mare al programărilor pentru traseul auto, de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj, în vederea obținerii permisului de conducere, la ședința Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Cluj din luna iulie, au fost invitați subprefectul județului Cluj, doamna Camelia Sălcudean și comisarul șef de Poliție, domnul Sergiu Iurian, șef al acestui serviciu, pentru a analiza situația existentă și a identifica unele soluții în acest sens.

În urma acestor discuții, membrii Autorității Teritorială de Ordine Publică Cluj au înaintat o solicitare scrisă către Ministerul Afacerilor Interne prin care au inițiat câteva propuneri pentru a veni în sprijinul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj.

6️⃣ În luna august a fost aprobată Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe cele 6 luni ale anului 2021, material care a fost ulterior prezentat în plenul Consiliului Judeţean Cluj.

​Având în vedere răspândirea accelerată a virusului SARS-CoV-2 în rândul populației, precum și dificultățile majore întâmpinate de către personalul din sistemul medical în tratarea unui număr foarte mare de cazuri severe, membrii ATOP au decis să se implice activ în ceea ce privește informarea populației despre importanța și beneficiile vaccinării împotriva COVID-19. În acest sens, pentru a veni în sprijinul populației Inspectoratul de Poliție Județean Cluj împreună cu membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Cluj, au propus Consiliului Județean Cluj finanțarea proiectului ”ÎMPREUNĂ REUȘIM”.

7️⃣ Prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 155 din 30.09.2021 a fost aprobată finanțarea proiectului anterior menționat, iar ulterior a fost stabilit programul de deplasare al membrilor ATOP în unitățile administrativ-teritoriale din județ și au fost demarate demersurile pentru desfășurarea activităților care urmau să se implementeze.

8️⃣ Venind în sprijinul structurilor de ordine publică, membrii ATOP au aprobat și înaintat pentru finanțare Consiliului Județean Cluj și proiectul „Creșterea capacității de intervenție a structurilor specializate pentru efectuarea cercetării la fața locului și pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică la nivelul județului Cluj, în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2” proiect care a fost inițiat de către Inspectoratul Județean de Poliție Cluj.

Prin intermediul acelui proiect s-a urmărit îmbunătăţirea dotării, în rîndul polițiștilor, cu mijloace şi echipamente de protecţie specifice actualului context epidemiologic pentru a limita răspândirea infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, atât în rândul populaţiei judeţului Cluj, cât şi în rândul poliţiştilor din cadrul IPJ Cluj. Finanțarea proiectului mai sus menționat a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 171 din 28.10.2021.

9️⃣ În luna noiembrie a fost aprobată Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe cele 9 luni ale anului 2021, material care a fost ulterior prezentat în plenul Consiliului Judeţean Cluj.

1️⃣0️⃣ În luna decembrie a fost demarată campania de informare a cetățenilor județului Cluj cu privire la importanța vaccinării împotriva Covid-19. Campania de informare a fost concentrată pe 6 comune cu gradul cel mai mic de vaccinare la nivel județean și anume Negreni, Măguri Răcătău, Mărișel, Săcuieu, Panticeu și Buza.

​S-au tipărit un număr de 75.000 de pliante și 8500 de afișe, care au fost distribuite în cele 81 de UAT-uri, cu accent pe zona rurală, de către IPJ prin forțele de ordine de la nivelul secțiilor de poliție locală. De asemenea, în acest demers au fost implicate și autoritățile locale, personalul școlar și personalul bisericesc.

1️⃣1️⃣ La sfârșitul lunii decembrie au fost livrate către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj materialele sanitare și echipamentele individuale de protecţie pentru prevenirea infectării/răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul poliţiştilor care desfăşoară misiunile şi activităţile prin prezenţa fizică efectivă în medii cu potenţial de infectare şi/sau în contact cu persoane infectate/potenţial infectate.

↗️ Pe parcursul ședințelor, structurile de ordine și siguranță publică reprezentate în ATOP, au adus la cunoștință activităţile specifice stării de alertă desfăşurate pentru realizarea misiunilor în contextul prevenirii răspândirii la nivel naţional a infecţiei cu Coronavirus SARS-CoV-2. Unul dintre obiectivele majore a acestor activități  a fost realizarea schimbului de date şi informaţii cu alte instituţii, în vederea cunoaşterii în timp oportun a evoluţiei bolii pe teritoriul județului Cluj, precum şi a situaţiei operative în domeniu pentru adoptarea măsurilor specifice, potrivit competenţelor.

➡️ ATOP va continua și pe viitor să acorde sprijinul constant, transparent si imparţial cetăţenilor, societăţii civile reprezentate prin fundaţii sau asociaţii, autorităţilor locale, menţinându-şi disponibilitatea de a acorda necondiţionat consultanţă acestor organisme.​