România va intra în cursa pentru relocarea investiţiilor din Rusia, Belarus şi Ucraina

România poate fi una dintre destinaţiile pentru businessurile din Rusia, Belarus şi Ucraina, care s-ar reloca din zonele de conflict, în urma războiului, au spus consultanţii EY, în cadrul unui webinar organizat de compania de consultanţă şi audit.

Cu toate acestea, România va intra în competiţie directă cu Ungaria, Polonia şi Cehia pentru atragerea investiţiilor relocate şi trebuie să aibă ce să pună pe masa negocierilor.

„Companiile sunt acum nevoite ca, în timp record, să realoce resursele si să facă calculele pe mulţi ani, calcule în care sperăm să fie inclusă şi România. Orice relocare presupune resursă umană, capital şi active. Aici aveam exemple şi cu firme de IT, call centere micuţe care s-au relocat, avem deja exemple în ultima lună. Ceea ce discutăm are aplicabilitate practică”, a spus, în cadrul webinarului, Alex Milcev, partener EY România şi liderul Departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică.

Ceea ce România oferă acum se referă la anumite avantaje fiscale şi ajutoare de stat, prezentate de consultanţii ET în cadrul webinarului.

„Consolidarea fiscală este de asemenea un aspect de noutate şi, în contextul relocării din Rusia, de exemplu, se poate ca o companie să aibă o persoană juridică şi în România. Dacă start-up-ul proaspăt relocat ar fi la început în pierdere, şi-ar putea consolida profitul şi pierderea, astfel încât la ANAF să plătească foarte puţin sau deloc”, a mai spus Alex Milcev.

(sursa: Mediafax)