VIDEO | Daniel Buda: “Securitatea alimentară nu trebuie privită doar cantitativ …”

Daniel Buda | Europarlamentar PNL / PPE:

În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală de astăzi am participat la un schimb de opinii cu Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură, în cadrul dialogului structurat, referitor la Comunicarea privind garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare.

După efectele negative cauzate de pandemia de COVID-19 și schimbările climatice, invazia Ucrainei de către Rusia a destabilizat cu atât mai mult piețele agricole deja fragile ale Europei și amenință securitatea alimentară atât a Europei cât și a întregii lumi. Prețurile alimentelor în Uniunea Europeană au înregistrat o creștere de 5.6% față de februarie 2021 și continuă să crească alarmant. Cu toate că Uniunea Europeană este într-o măsură considerabilă autosuficientă când vine vorba de principalele produse agricole, creșterea prețurilor la produsele de bază la nivel mondial determină creșteri ale prețurilor și la nivelul Uniunii, accentuând vulnerabilitățile sistemului alimentar european.

Am intervenit în cadrul discuțiilor pentru a solicita explicații suplimentare referitoare la folosirea unei părți a pășunilor și fânețelor pentru creșterea suprafețelor cultivate, inslusiv cu plante proteice. Securitatea alimentară din perspectiva furajelor proteice reprezintă un aspect căreia în contextul dat, trebuie să i se acorde o atenție deosebită.