Centru integrat de transplant, unic în sud-estul Europei, va fi construit la Cluj

Consiliul Județean Cluj va demara, în cursul lunii mai, licitația ce vizează construirea viitorului Centru Integrat de Transplant de la Cluj, unic în România și sud-estul Europei, a anunțat, marți, președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că forul administrativ clujean va demara licitația ce vizează construirea viitorului Centru Integrat de Transplant de la Cluj, după finalizarea demersurilor preliminare și obținerii documentațiilor aferente.

Pentru început, costurile construcției propriu-zise a Centrului Integrat de Transplant vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean, urmând ca acesta să solicite ulterior decontarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a cheltuielilor realizate.

„Am ajuns într-o etapă extrem de importantă în cadrul acestei investiții prin care vom poziționa Clujul pe harta extrem de puținelor centre de transplant multiorgan din Europa. Suntem pe punctul de a lansa licitația de execuție a lucrărilor, obiectivul nostru fiind acela de a începe operațiunile de construire chiar din cursul acestui an, astfel încât Centrul Integrat de Transplant să devină realitate cât mai curând”, a spus Alin Tișe.

Cu o valoare estimată la 200 de milioane de euro, Centrul Integrat de Transplant de la Cluj este inclus la finanțare pe fonduri europene prin intermediul PNRR.

Centrul Integrat de Transplant va fi unic în România și Europa de sud-est. Acesta va fi unul ultramodern și eficient, care va respecta standardele NZEB Near Zero Energy Building – o clădire cu performanță energetică foarte ridicată, al cărei consum de energie va fi aproape egal cu zero. În cadrul acestuia vor fi efectuate patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, acesta urmând a fi un Centru al excelenței atât în ceea ce privește chirurgia și transplantul de organe cât și în ceea ce privește cercetarea avansată în domeniu.

Centrul Integrat de Transplant va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și UPU, laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona ATI, cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc. De asemenea, va avea 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.

(sursa: Mediafax)