Belgia propune ca țările UE să cumpere energie în mod colectiv

Țările UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din timpul iernii, a declarat premierul belgian, citat de CNN.

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să cumpere energie în mod colectiv și să implementeze plafoane de preț la gaze pentru a preveni ceea ce ar putea fi o iarnă grea, a declarat vineri premierul belgian Alexander De Croo.

„Ne îndreptăm spre o iarnă care ar putea fi dificilă. Putem trece prin această perioadă dificilă doar dacă lucrăm împreună. Trebuie să formăm un bloc energetic, trebuie să cumpărăm energie în mod colectiv, trebuie să ne folosim de plafoanele de preț și trebuie să ne coordonăm mai bine între noi “, a declarat De Croo înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

De Croo a continuat spunând că Uniunea Europeană „ar trebui să preia cu adevărat conducerea în acest moment”.

„Dacă operăm cu toții pe cont propriu, nu vom putea ieși din această situație”, a subliniat belgianul.

Europa a încercat să își reducă dependența de gazele naturale rusești de la invazia din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie.

Criza energetică a Europei a escaladat luna aceasta, când Moscova a redus și mai mult livrările către Germania, Italia și alți membri ai Uniunii Europene. 12 țări UE au fost afectate deja de reducerile de aprovizionare cu gaze rusești, a declarat joi Frans Timmermans.

Aprovizionarea cu gaze în UE este „garantată în prezent”, dar situația „trebuie luată în serios”, a comentat, tot joi, Comisia Europeană.

(sursa: Mediafax)