Mircea Geoană: „Anticipăm un conflict de lungă durată” în Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, anticipează un război de lungă durată în Ucraina, în condiţiile în care nu există suficient de multe forţe pentru ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe câmpul de luptă, scrie digifm.

„Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans-repliere, dar de ambele părţi nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”, a declarat Mircea Geoană vineri, la Cluj-Napoca, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, potrivit Agerpres.

El a adăugat că războiul din Ucraina produce multă violenţă şi că vor urma şi multe alte pierderi de vieţi.

„Bănuiesc că acest conflict va dura. Din păcate, va dura, provocând pierderi umane, foarte multă violenţă, acte de atrocitate, violenţă sexuală, deportări forţate de ucraineni către gulagurile pe care am crezut că imperiul sovietic le-a înmormântat odată cu decesul său. Din păcate, vechile practici – curăţarea etnică, teritoriile ocupate – sunt lucruri foarte severe care se întâmplă şi, din păcate, prelungirea războiului va accentua şi aceste fenomene”, a mai spus Mircea Geoană.

UBB şi Institutul Aspen România au organizat vineri, la Cluj-Napoca, dezbaterea cu tema „Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României”, dezbatere la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Sursa: digifm.ro