DANIEL BUDA | Ucraina are nevoie de arme pentru a lupta împotriva Rusiei! România are nevoie de sprijin logistic pentru a lupta împotriva foametei la nivel global!

Un alt subiect extrem de important pe agenda Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din această după-amiază l-a reprezentat prezentarea studiului privind „Potențialul agricol al sechestrării carbonului: conținutul de humus al terenurilor utilizate pentru agricultură și stocarea CO2”.

În cadrul dezbaterii din urma prezentării, mi-am exprimat îngrijorarea față de protestele fermierilor din Olanda din aceste momente. Fermierii protestează încă de la jumătatea lunii iunie împotriva reducerilor drastice impuse de guvernul olandez, a emisiilor de azot și amoniac, ce ar putea forța unele ferme să intre în faliment. Guvernul olandez consideră că reducerea emisiilor poluante provenite de sectorul agricol, în viziunea lor cel mai mare generator de azot din țară, este necesară pentru prevenirea degradării mediului înconjurător. Astfel că la data de 10 iunie, acesta a impus reduceri ale emisiilor de până la 95% în unele zone din Olanda. Am adresat de asemenea o întrebare cu solicitare de răspuns scris, Comisiei Europene despre acest subiect, pentru a afla poziția Comisiei față de acest subiect și măsura în care aceasta poate susține fermierii olandezi în contextul dat.

Declarația mea din cadrul ședinței: „Pe scurt, domnule președinte, sunt foarte îngrijorat de ce se întâmplă în Olanda în zilele acestea pentru că am citit mai devreme în presă că se formează deja coloane de protestatari care vin și pun sub semnul întrebării tocmai ceea ce discutăm noi astăzi aici. Oare aceste sarcini administrative nu vor putea duce în spate fermierii și să-și păstreze în același timp și capacitatea de a produce hrană? Aceasta este întrebarea de la care trebuie să pornim. Avem suficient de mulți bani puși la dispoziția fermierilor să poată face față la astfel de sarcini? Pentru că în momentul de față nu avem un răspuns la această întrebare. Ba mai mult, aș putea să spun că nu putem să luam banii din PAC să dăm fermierilor să facă ceea ce se cere în acest studiu. Să sechestrăm carbonul. Dacă vrem să facă acest lucru fermierii, atunci să fie foarte clar: au nevoie de mai mulți bani pentru a face față la aceste sarcini administrative. Mulțumesc!”

Pentru a parcurge declarațiile unuia dintre autorii acestui studiu, doamnei Pilar Andres, vă invit să accesați următorul link: http://www.danielbuda.ro/…/ma-ingrijoreaza-foarte-mult…/

55