Daniel Buda: ” Fermierul din România are nevoie de platforme de zeci de mii de m3 de beton, iar fermierul din Belgia, Olanda, SUA, Germania, își poate pune bine merci gunoiul la capătul tarlalei? Nu avem aceeași legislație europeană?! “

Cum ar spune cineva, pentru unii mumă pentru alții ciumă. Intr-o luare de cuvânt în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice la un schimb de opinii referitor la protecția mediului prin dreptul penal și înlocuirea Directivei 2008/99/CE, eurodeputatul român, Daniel Buda le-a spus celor comisiei că nu este corect ca fermierii români să fie nevoiți să respecete niște reguli care nu se aplică și altor țări precum Belgia, Olanda și Germania mai cu seamă că avem cu toții aceiași legislație europeană.

Domnul raportor A. Manders: “Nu se poate ca cei care poluează doar în scopul de a obține mai mult profit, să se spele pe mâini și să spună: nu am fost eu de vină ci altcineva, cineva din întreprindere. Când aceștia poluează, e nevoie și de sancțiuni. Aceasta este propunerea.

Americanii spun: gunoiul înseamnă bani. E adevărat că acesta e un business care crește, comparativ cu drogurile, traficul de ființe umane. Dacă vrem să ne continuăm viața pe această planetă, noi și copiii noștri, trebuie să punem capăt acestui fenomen de poluare.”

Am ridicat în cadrul ședinței probleme cu care nu doar România, dar mai multe state din Europa se confruntă atunci când vorbim de mediu. Profesia de avocat mi-a adus în față și probleme de mediu de natură penală, deci sunt conștient de cât de delicată și complexă este problema. Bineînțeles, când vorbim de mediu vorbim și de agricultură, așa că pentru mine a fost important să discut și despre captarea ilegală a apelor subterane și de suprafață, precum și despre complexitatea platformelor de gunoi, criteriile pe care acestea trebuie să le îndeplinească să fie conforme, dar si obligațiile fermierilor din acest punct de vedere:

“Mă îngrijorează câteva chestiuni care sunt legate de agricultură, legat de captarea ilegală a apelor subterane sau de suprafață. Aici ar trebui puțin detaliat. Ce înseamnă această captare ilegală? La ce dimensiune ducem această chestiune? Este secetă, sunt perfect de acord că trebuie să avem foarte mare grijă. Va fi una dintre marile probleme în viitor și nu în viitorul îndepărtat.

Mă interesează de asemenea uniformizarea legislației: Am avut o discuție cu Comisarul Gărzii de Mediu din România legat de ceea ce înseamnă platformele de gunoi. Există o mare dezbatere în statele membre precum Germania, Franța, Olanda și pe bună dreptate. Fermierii nu trebuie să fie obligați să aibă o platformă de gunoi betonată și cu tot felul de sisteme complicate de captare a purinului.”