News Alert: Rusia şi Ucraina au semnat, prin intermediul Turciei şi al ONU, acorduri privind cerealele

Recoltare de grau

Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au semnat vineri, prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, acorduri care permit reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Acordurile au fost semnate în cursul unei reuniuni desfăşurate în oraşul turc Istanbul, în prezenţa secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, informează CNN.

Reprezentanţii Ucrainei au refuzat să semneze un acord direct cu Rusia, astfel că au fost necesare două acorduri, intermediate de Turcia şi de Naţiunile Unite, potrivit cotidianului Le Monde.

Acordurile prevăd inspectarea la sosirea în Turcia a navelor care transportă cereale din Ucraina, crearea de culoare de navigaţie securizate şi garanţii că sancţiunile Occidentale nu vor viza exporturile ruse de cereale şi de fertilizatori.

Exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră sunt blocate din cauza invaziei militare ruse. Rusia neagă responsabilitatea în amplificarea crizei alimentare şi susţine că problemele sunt cauzate de instalarea de către Ucraina a minelor în largul propriilor porturi şi de sancţiunile occidentale care vizează exporturile ruse de cereale şi fertilizatori.

Administraţia Joseph Biden a salutat, joi seară, acordul de principiu între Rusia, Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina privind exporturile de cereale din Ucraina, dar a avertizat că va urmări modul în care vor fi aplicate aranjamentele şi va trage la răspundere Moscova.

(sursa: Mediafax)