Iliberalismul lui Orban anunțat în 2014 la Tușnad face mulți prozeliți, dar pentru români opinca n-a devenit pantof. “Trecutul nostru e viitorul nostru!”

Editorial de Cosmin Gusa via Facebook

”Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, efectuează joi (21.07.2022) o vizită la Moscova, unde urmează să poarte discuţii cu o serie de înalţi oficiali ruşi fiind însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze ieftine din Rusia, pe lângă volumele specificate în contractele pe termen lung privind cumpărarea de gaze naturale ruseşti.” (MTI)

Vizita a fost realizată, scopul a fost atins, Szijarto îi livrează vestea bună lui Viktor Orban ca să-și împăneze adecvat discursul de la Tușnad, iar liderii europeni zic că ”Gestul Ungariei de a-l trimite la Moscova pe ministrul de externe Peter Szijjarto ca să ceară mai mult gaz chiar în momentul în care Uniunea Europeană vrea să renunțe la dependența energetică de Rusia este inadmisibil și trebuie să primească un răspuns adecvat din partea Bruxelles-ului!” (DIGI24)

Cum să te bați cu așa-ceva, cum să contești iscusința ungurilor spre a asigura gaz rusesc pe bani puțini cetățenilor lor, în condițiile în care românii și ceilalți europeni sunt buzunăriți cu prețuri de câteva ori mai mari?! N-ai cum.

Motto-ul mega-manifestării ungurești de la Băile Tușnad este ”Trecutul nostru e viitorul nostru!”, și descrie bine tabloul momentului pe linia Budapesta-București. Ungurii contează, se descurcă bine, au rezultate excepționale, de la atragerea de investiții occidentale, la asigurarea unui cost mic pentru energie și combustibil, până la ținerea agendei dezbaterii mondiale a momentului de tip euroatlantism versus eurasiatism, se autorecomandă cu succes ca viitor intermediar privilegiat (și răsplătit!) al discuțiilor Rusiei cu UE. Deși avem date geopolitice mult superioare Ungariei ca potențial, România nu reușește nimic în linia profitului geoeconomic ce-ar putea fi obținut în criza actuală, nu mai discut cauzele că v-ați plictisit probabil de când vi le tot înșir. Marcați însă conotația pozitivă în care sună motto-ul de la Tușnad pentru unguri, dar și adevărul despre soarta viitoare sumbră a României, care trăiește din amintiri glorioase ca cea a atârnării opincii românești în vârful acoperișului Parlamentului Ungariei la sfârșitul primului Război Mondial, cu remarca amară că noi vom reveni tot la opinci, n-am fost în stare decât în mod temporar să umblăm încălțați în pantofi.
Viktor Orban își începe imediat discursul triumfalist de la Băile Tușnad adresat planetei (da da!), la opt ani distanță de când tot aici și-a lansat ideologia iliberală, motiv pentru care a tot fost ironizat și minimizat, dar azi își trăiește plenar momentul de glorie. Și nu e deloc întâmplător că Orban face acest lucru la doar două zile distanță de când Putin a anunțat schimbarea de facto a ordinii mondiale, în defavoarea lumii euroatlantice, evocând practic începutul sfârșitului ”Imperiului American”. Să-l ascultăm deci, apoi voi comenta în plus ce e deja previzibil că va declama!