Peter Eckstein-Kovacs: Rasismul lui Viktor Orban îmi dă fiori. UDMR să se delimiteze de el

Declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad, sunt rasiste, spune la RFI avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost membru UDMR și o voce critică la adresa actualei conduceri a formațiunii maghiare din Parlamentul României.

„Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine cel puțin este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane și cred că nu numai mie, cu rase pure și cu rase impure în Europa (…). E rasism, rasism pur, ceea ce până acum nu a fost exhibat cel puțin de premierul Ungariei”, spune Peter Eckstein-Kovacs.

Fostul membru UDMR crede că formațiunea ar trebui să spună clar dacă se delimitează sau nu de discursul rasist al lui Viktor Orban.

„UDMR-ul s-a cam lipit de FIDESZ și de partidul de guvernământ din Ungaria și aici, cum să zic, iarba nu-i mai place, dar tace (…). Partidele politice și presa trebuie să-i întrebe pe liderii UDMR, până când răspund: vă asimilați aceste valori, vă asimilați acest rasism? Uitați, se vorbește de puritatea rasei și nu a sărit imamul de la Constanța, dar nici cei de la Constantinopol. Au sărit, în schimb, evreii din Ungaria, adică prim-rabinul Ungariei și Federația Comunităților Evreiești din Ungaria sunt pe undeva panicate, zic domnule, asta am trăit-o în al Doilea Război Mondial, când vorbeam de rase superioare, de rase inferioare. Adică UDMR-ul trebuie întrebat până când se delimitează de aceste excese vizibile de pe Lună, cum ar zice domnul prim-ministru Orban”, conchide Eckstein-Kovacs.

Viktor Orban a vorbit în week-end la Școala de Vară din localitatea harghiteană Băile Tușnad despre puritatea rasei maghiare și a criticat sprijinul oferit de UE Ucrainei în războiul cu Rusia.

(sursa: Mediafax)