Începe agitația între India și Pakistan. De la șah! Motivul real este însă tot geopolitic.

de Cosmin Gusa | preluate Facebook

În India a început ieri Olimpiada de Șah, ce va dura 10 zile și unde participă 183 de țări. Indienii au preluat organizarea de la ruși acum 6 luni, acolo nemaiputându-se desfășura pe motiv de implicare rusească în război, iar prim-ministrul Indiei s-a ocupat personal de toată organizarea sub deviza că ”Șahul se întoarce acasă!”, fiind considerat că acest joc a fost inventat chiar în India. Vă închipuiți așadar miza sportivo-culturală cu care guvernul indian a încărcat evenimentul!

Tot ieri însă a venit surpriza din partea Pakistanului, care a decis să-și retragă echipa de la Olimpiadă, sub motivul neînțelegerilor politice indiano-pakistaneze legate de zona Kashmir, pe care o dispută de atâta vreme. Problema mare e legată de faptul că decizia a fost luată doar după ce echipa Pakistanului a aterizat în India, iar șahiștii au refuzat inițial să se întoarcă acasă, protestând că vor să participe totuși și să nu amestece politica cu șahul.

E limpede cum s-a negociat retragerea echipei pakistaneze, pe considerente de aliniere geopolitică Rusia versus SUA, dar la fel de limpede este că acest incident legat de sportul minții va ocupa agenda discuțiilor politice din zonă în următoarea perioadă. Notați totuși, ca detaliu semnificativ, că India a salutat accederea Iranului ca membru al OSC (Organizația de Cooperare de la Shanghai) tot ieri, la întâlnirea miniștrilor de externe ai țărilor membre, ce-a avut loc în Uzbekistan, deci ăsta poate fi motivul real al deciziei Pakistanului. Deci e tot șah, dar geopolitic!