Avarie la barajul lacului Tăul Mare din judetul Alba. Populația a fost evacuată

O avarie a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană, județul Alba. Autoritățile au dispus evacuarea populației din localitate.

Potrivit ISU Alba, autoritățile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Alba și a fost activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției.

La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă, iar personalul subunităților de interventie aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție.

În zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate două autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min), două autospeciale 4×4 cu capacitate mărita de trecere, două microbuze de transport, 3 ofițeri si 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba, un buldozer asigurat prin grija administrației locale și personal aparținând IPJ și IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice. Resursa de intervenție a fost suplimentată cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Taul Mare.

Relocarea va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba. La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni având o capacitate de aproximativ 400 de persoane.

ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert.

„Populația de pe raza localitîții Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment nu există un risc iminent pentru populația din avalul acumulări, însă preventiv se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumularii. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri”, se arată în mesaj.

(sursa: Mediafax)