Daniel Buda | Este o mare nedreptate ca noi, România și Bulgaria, să fim în momentul de față furnizori de securitate și stabilitate și să nu avem acces la Spațiul Schengen!

preluare Facebook | Daniel Buda – Europarlamentar PNL / PPE

În cadrul Grupului de lucru al Comisiei Juridice și Afaceri Interne din această dimineață, am dezbătut alături de colegi un subiect care ma preocupă profund, de prea mulți ani – Propunerea de Rezoluție pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Le-am mulțumit în primul rând colegilor mei pentru eforturile pe care le-au făcut în ceea ce înseamnă apărarea și consolidarea unui text foarte bun, pentru acest obiectiv de a intra România și Bulgaria în spațiul Schengen și în special colegului mei Paulo Rangel care a fost responsabil pentru această propunere de rezoluție!

Este o mare nedreptate ca noi, România și Bulgaria, să fim în momentul de față furnizori de securitate și stabilitate într-o regiune, iată, greu încercată din păcate și să nu avem acces în Spațiul Schengen.

Ieri am avut o discuție împreună cu Prim-ministrul, Ministrul de Interne din România, dar și cu alți responsabili de la nivel național și îmi spuneau că în fiecare zi avem aproape 10.000 de migranți din Ucraina care trec prin România și pe care trebuie să îi manageriem. Am avut și avem fluxuri de copii, pe care trebuie să le gestionăm.

Rolul nostru este unul foarte important. 60% din ceea ce înseamnă cerealele din Ucraina, care merg către zonele din Africa sau în altă parte ale globului, pentru a preveni foametea, trec prin România cu niște costuri foarte mari pentru fermierii noștri. Totuși le trecem, pentru că știm ce înseamnă solidaritatea. Însă această solidaritate trebuie să fie manifestată de toate statele membre în Consiliu, pentru că altfel România și Bulgaria mai departe se vor simți ca niște țări de mâna a doua.

Ceea ce s-a întâmplat în Italia nu este un lucru lipsit de relevanță pentru noi. Trebuie să fim preocupați de ceea ce înseamnă prevenirea creșterii unor valuri extremiste la nivelul Uniunii Europene, iar lăsarea României și Bulgariei în afara Spațiului Schengen ar duce în această zonă profund nedorită de a avea niște curente extremiste într-o zonă de graniță a Uniunii Europene.

Sunt absolut convins că mai departe vom depune aceleași eforturi pentru a avea un text cât se poate de consolidat, astfel încât să ne atingem obiectivele de a face în fond și la urma urmei, o Uniune Europeană mai puternică decât ceea ce este astăzi!