Sute de kilograme de haine se transformă în fapte bune, la Cluj! Totul în cadrul unui târg caritabil

În aceste zile, voluntarii JCI Cluj transformă 700 de kilograme de haine în fapte bune. Cantitatea impresionantă de articole de îmbrăcăminte a fost donată de clujeni, în decurs de numai câteva zile, în cadrul unei campanii de colectare. Piesele vestimentare au fost ulterior atent sortate și vor fi vândute în cadrul unui târg caritabil ce se desfășoară în perioada 18-20 octombrie la Iulius Mall Cluj, în holul centrului comercial.

În cadrul proiectului #ReClothing, voluntarii JCI Cluj dau hainelor o a doua șansă: practic articole de care unele persoane s-au plictisit sau poate pe care nu le-au purtat niciodată își caută un nou proprietar. Vorbim de peste 1.000 de piese vestimentare, toate în stare excelentă.  În plus, la târgul de la Iulius Mall clujenii pot găsi tricouri cu mesaje sustenabile, dar și haine refăcute folosind bucăți de material salvate (tehnici de upcycling).

“Am pornit de la o problemă observată în jurul nostru și consultând stasticile privind risipa. Cifrele îngrijorătoare ne-au fost confirmate rapid și cu fiecare ediție a crescut semnificativ numărul hainelor colectate. Proiectul nostru își propune să educe publicul, să le arate oamenilor că hainele pot primi o a doua șansă, așadar pregătim pentru ei workshop-uri cu stiliști, dar și zone speciale de upcycling în care își pot folosi creativitatea pentru a își personaliza, de exemplu, tricourile de care s-au plictisit. Le arătăm oamenilor că schimbarea poate începe chiar din garderoba lor”, spune Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.

Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume. Majoritatea modalităților de a scăpa de haine implică aruncarea lor la gunoi, ceea ce încarcă mediul cu acest tip de deșeuri toxice în mediul înconjurător. Mai mult de atât, 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

Dincolo de partea educativă, cumpărăturile sustenabile făcute la #ReClothing aduc fapte bune.

“Pe de altă parte, banii strânși în cadrul acestor târguri ne dau șansa de a duce mai departe alte proiecte din cadrul organizației. Și asta pentru că fondurile merg pentru a susține proiecte educative și pentru comunitate. Fiecare clujean care își achiziționează o haină în cadrul proiectului ReClothing contribuie la misiunea noastră de a aduce schimbări pozitive”, spune Irina Petrovici, membru JCI.

Aceasta este a șasea ediție a târgului caritabil #ReClothing. În primele cinci ediții voluntarii clujeni au reușit să strângă peste 6.000 de euro, bani din care au fost dotate 4 școli din mediul rural și a fost amenajat un hub dedicat copiilor ucraineni.