EDITORIAL | S-a întors roata! Pyunik, eliminată din Europa. Formația care a scos CFR-ul din Ligă, întrecută la foarte multe capitole de clujeni în parcursul ulterior din cupele europene

Dacă l-a începutul sezonului se întrevedea o participare dezastruasă pentru CFR Cluj în cupele europene și una de succes pentru Pyunik Erevan (echipa din Armenia care a eliminat-o pe campioana României în primul tur preliminar al Ligii Campionilor la penalty-uri, după 0-0 la Erevan și 2-2 în Gruia), situația s-a schimbat în totalitate 4 luni mai târziu.

CFR va evolua în primăvara europeană, în timp ce gruparea armeană și-a încheiat aventura continentală. În plus, gruparea din Armenia a ajuns în final să joace tot în grupele Conference League, o competiție cu care băieții lui Dan Petrescu au fost nevoiți să se mulțumească în urma returului de tristă amintire cu Pyunik, pe care au condus-o de două ori, dar au ajuns în cele din urmă la loviturile de departajare, unde s-a repetat scenariul din 2020, când o altă grupare o scotea astfel pe CFR din Liga Campionilor, și anume Dinamo Zagreb din Croația, și tot în Gruia. Interesant este că atunci ardelenii au egalat de două ori și au trimis partida în reprize suplimentare și apoi la loviturile de departajare. Dar să revenim la Pyunik.

După dubla cu CFR, Pyunik a eliminat-o și pe Dudelange, o altă veche cunoștință a clujenilor, neplăcută și ea. În tur, Pyunik a pierdut cu 0-1, dar al doilea joc l-a câștigat cu 4-1, rezervându-și astfel o dublă confruntare cu Steaua Roșie Belgrad. Sună cunoscut numele pentru CFR, știm de ce. Numai că Pyunik a pățit-o mult mai rău decât feroviarii anul trecut. Sârbii le-au scos fotbalul din cap la propriu armenilor, în urma unui 7-0 la general, cea mai clară diferență înregistrându-se pe teritoriul fostei Iugoslavii, 5-0. Ajunsă în play-off-ul Europa League, Pyunik a fost eliminată din nou, dar în stilul în care a scos-o pe CFR. A obținut două remize cu Sheriff Tiraspol (una dintre surprizele plăcute ale anului trecut, când a devenit prima echipă din Republica Moldova calificată în grupele Ligii Campionilor, unde a învins-o pe viitoarea câștigătoare a trofeului, Real Madrid), ambele fără gol marcat, apoi, surpriză mare, a pierdut cu 2-3 la loviturile de departajare.

Ajungem și la faza grupelor. Participarea lui Pyunik a început cu o înfrângere la Basel (1-3), a continuat cu două victorii acasă, împotriva echipelor Slovan Bratislava (2-0) și Zalgiris (2-0), dar apoi s-a încheiat cu eșecuri pe linie, în fața celor de la Zalgiris (1-2) și Slovan (1-2) în deplasare, și iar cu Basel, dar de această dată în Armenia (1-2). Toate aceste rezultate i-au adus lui Pyunik 6 puncte și un loc 3 în grupa H, adică eliminarea din a treia competiție continentală ca valoare.

În continuare, vom descoperi că Pyunik a fost întrecută de CFR Cluj la multe capitole în parcursul european care a urmat după dubla dintre cele două formații. Putem spune că cifrele de mai jos sunt și un argument în favoarea deciziei conducerii din Gruia de a nu renunța la serviciile antrenorului Dan Petrescu după dubla de care amintim încă o dată.

MECIURI PRELIMINARE (DIN TURUL DOI PÂNĂ LA PLAY-OFF)

● 3 victorii pentru CFR. Una pentru Pyunik.

● Nicio înfrângere pentru CFR. 3 eșecuri suferite de Pyunik.

● Ardelenii, invincibili acasă. Armenii au pierdut 2 jocuri pe propriul teren.

● Ardelenii au câștigat cele 3 jocuri de acasă. Pyunik a obținut un egal și 2 înfrângeri.

● 5 meciuri fără gol primit pentru campioana României. Doar 2 pentru deținătoarea titlului din Armenia.

● CFR a înscris 6 goluri și a primit doar unul. Pyunik a marcat 4 goluri și a luat 9.

● CFR nu a luat niciun gol acasă. Pyunik a primit 3.

GRUPELE CONFERENCE LEAGUE

● 3 victorii CFR (toate fără gol primit). 2 victorii Pyunik (tot fără gol primit).

● 2 înfrângeri CFR (doar una la diferență mai mare de un gol, cea de la Sivasspor, 0-3). 4 înfrângeri Pyunik (trei dintre ele la un gol diferență, unul la 2 goluri diferență).

● 5 goluri marcate de CFR. 8 de Pyunik.

● În schimb, apărarea clujenilor a fost mai bună decât a armenilor. 5 goluri primite de CFR. 9 goluri încasate de Pyunik.

● CFR a câștigat un meci în deplasare (iar un altul l-a terminat la egalitate). Pyunik a pierdut toate cele 3 deplasări avute în grupa H.

● 3 meciuri fără gol primit pentru CFR. 2 meciuri fără gol primit pentru Pyunik.

● Apărare mai bună pentru CFR acasă. Un singur gol primit, în înfrângerea cu Sivasspor. În schimb, Pyunik a primit 2 goluri, în același meci, de la FC Basel.

● Apărare superioară pentru CFR și în deplasare, cu 4 goluri încasate. Pyunik a luat 7 goluri.

● CFR e dominată doar la numărul total de goluri marcate. Clujenii au marcat 5. Armenii au punctat de 8 ori.

STATISTICI GENERALE DUPĂ DUBLA CFR – PYUNIK (SUNT ADUNATE MECIURILE DIN PRELIMINARII CU CELE DIN GRUPE)

● 6 victorii CFR. 3 victorii Pyunik.

● 2 înfrângeri CFR. 7 înfrângeri Pyunik.

● 4 remize CFR. 2 egaluri Pyunik.

● CFR nu a luat gol în 8 jocuri. Campioana Armeniei a avut 4 meciuri terminate cu poarta intactă.

● Pyunik a stat un pic mai bine la ofensivă, cu 12 goluri înscrise. CFR a reușit 11 goluri, deci o diferență de doar un gol.

● Apărarea feroviarilor a fost net superioară. CFR a încasat doar 6 goluri, adică un sfert din numărul golurilor primite de Pyunik, 18.

● CFR a pierdut doar un meci acasă. Pyunik a pierdut 3.

● CFR a suferit două eșecuri în deplasare. Pyunik a suferit 6.

● CFR a luat doar un gol acasă. Pyunik a luat 5.

BONUS

● Luând în calcul și meciurile cu Pyunik, vom vedea că ardelenii au pierdut doar 2 meciuri din 14 în timpul regulamentar. În schimb, Pyunik a pierdut jumătate din același număr de meciuri jucate.

● De asemenea, vom mai vedea că elevii lui Petrescu au strâns 9 meciuri consecutive fără înfrângere, de la primul joc din manșa cu Pyunik (0-0) și până la remiza din deplasare cu Ballkani (1-1). Armenii nu au reușit să adune mai mult de 2 meciuri consecutive fără înfrângere (dubla cu CFR, dubla cu Sheriff, meciurile câștigate cu Slovan Bratuslava și Zalgiris în etapele 2, respectiv 3 din faza grupelor).

CELE 14 MECIURI CARE I-AU ADUS LUI CFR CLUJ A TREIA PRIMĂVARĂ EUROPEANĂ DIN ISTORIA SA (A DOUA CU PETRESCU ANTRENOR, A TREIA PENTRU PETRESCU DACĂ O ADUNĂM CU CEA REUȘITĂ LA URZICENI)

Pyunik – CFR Cluj 0-0

CFR Cluj – Pyunik 2-2 (3-4 după reprize suplimentare și lovituri de departajare)

CFR Cluj – Inter D’Escaldes 3-0

Inter D’Escaldes – CFR Cluj 1-1

Șahtior Soligorsk – CFR Cluj 0-0

CFR Cluj – Șahtior Soligorsk 1-0

Maribor – CFR Cluj 0-0

CFR Cluj – Maribor 1-0

Ballkani – CFR Cluj 1-1

Sivasspor – CFR Cluj 1-0

Slavia Praga – CFR Cluj 0-1

CFR Cluj – Slavia Praga 2-0

Sivasspor – CFR Cluj 3-0

CFR Cluj – Ballkani 1-0

Foto: Facebook / FC Pyunik

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Articolul precedentVIDEO | “U” Cluj, respectată de Rădoi: “Trebuie să fim foarte atenți cu ei” + Cele 6 capitole unde trupa lui Neagoe e peste cea din Bănie
Articolul următorSPECIAL | NOTELE acordate jucătorilor Universității la finalul derby-ului din Bănie, pierdut cu 0-1
Experiență profesională: Editorialist, reporter, producător și realizator de emisiuni la Cluj Live, 24 octombrie 2022 - prezent Redactor la Povești din Sport, 12 februarie 2018 - prezent Reporter la Prima Sport (în trecut Look Sport, respectiv Look TV), 23 ianuarie 2018 - 12 septembrie 2022 Corespondent al redacției de sport Prima TV București, 1 martie 2021 - 12 septembrie 2022 Producător al emisiunii Look Sport Special, 1 februarie 2021 - 12 septembrie 2022 Producător al emisiunii Rezumatele etapei Ligii 1, 1 decembrie 2020 - 12 septembrie 2022 Reporter la Ziua de Cluj, 6 iulie 2016 - 8 ianuarie 2018 Realizator al emisiunii sportive ZIUAlive, 19 februarie 2017 - 29 mai 2017 Invitat al emisiunii ”1 la 1”, de la Realitatea FM Cluj, 17 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 Redactor la CityNews Cluj, 8 aprilie 2019 - 6 august 2019 Redactor la Elita României, 18 martie 2019 - 10 februarie 2020 Redactor colaborator la Gazeta Sporturilor, 8 ianuarie 2018 - 31 ianuarie 2018; februarie 2019 Alte publicații unde am scris: La Masa Verde (2014 - 2016), Cunoașterea e putere (2015 - 2016), Casiansoneriu.ro (2018 - 2020), Fotbal pe Afiș (2021 - 2022), Presa Locală (2016) Stagii de practică: Radio Renașterea Studii: Absolvent al Liceului Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secția Științe Sociale, în anul 2013 În 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă” la Facutatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul UBB Cluj Cărți publicate: Belodedici: Românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni (2020) Alte informații: Premiu pentru participarea la concursul județean de poezie ”Versuri pentru suflet”, organizat de Biblioteca Județeană Cluj, în anii 2021 și 2022 Am participat la cursurile de acordare a primului ajutor, organizate de SMURD, în Cluj-Napoca, pe 14 ianuarie și 9 septembrie 2023 Colaborator al Anuarului presei clujene în anii 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 Site personal: www.robertpopanews.wordpress.com Adresă de e-mail: robertpopa1994@gmail.com