EXCLUSIV | Mărturisirile celui care i-a fost mentor în carieră lui Dani Paraschiv, în prezent al doilea golgheter al Ligii 1: ”Are o educație bună de la părinți, este foarte conștiincios”. Astăzi, jucătorul ar putea debuta la naționala mare în amicalul cu Slovenia de la Cluj

Amicalul cu Slovenia, programat în această seară, de la ora 18:30, pe Cluj Arena, ar putea aduce debutul mai multor tineri fotbaliști în echipa națională de seniori a României.

Printre ei amintim de portarii Horațiu Moldovan (24 de ani, Rapid) și Ștefan Târnovanu (22 de ani, FCSB), de fundașii Alexandru Pantea (19 ani, FCSB) și Raul Opruț (24 de ani, Hermannstadt), de mijlocașii Antonio Sefer (22 de ani, Rapid) și Claudiu Petrila (22 de ani, CFR Cluj) sau de atacantul Daniel Paraschiv (23 de ani, Hermannstadt). Ultimul dintre aceștia se află la cel mai bun sezon din cariera sa.

Născut la Brașov, în 1999, Paraschiv a adunat 40 de goluri marcate la nivelul primelor două ligi din România, dintre care 8 goluri le-a marcat în stagiunea curentă. Cele 8 goluri sunt primele înscrise de Paraschiv în Liga 1, unde este în prezent al doilea golgheter al competiției (și totodată cel mai bun marcator român, având în vedere că prima poziție e ocupată de italianul Andrea Compagno, de la FCSB, cu 12 reușite). Tot Paraschiv, în a doua parte a sezonului 2021-2022, a înscris 6 goluri pentru Hermannstadt în eșalonul secund, dintre care 4 în play-off-ul de promovare, unde sibienii s-au clasat pe locul secund, loc de unde au putut promova direct în prima divizie. De asemenea, în acel play-off, echipa lui Paraschiv a fost singura dintre cele șase participante care nu a pierdut niciun joc (bilanțul a fost de 5 victorii și 5 remize).

Putem să mai spunem că Paraschiv a înscris aproape jumătate din golurile lui Hermannstadt (locul 5 în campionat după 17 etape) în ediția curentă a Ligii 1. Mai precis, a marcat 8 din cele 19 goluri ale formației pregătite de Marius Măldărășanu. Putem aminti aici de reușita din egalul cu FCSB (2-2, etapa a 7-a) sau de cele din victoriile cu Universitatea Craiova (1-0, etapa 8-a) și FC Argeș (1-0, etapa a 9-a).

Pentru a înțelege mai bine cum a reușit Paraschiv să atingă nivelul de acum, care i-au fost motivațiile încă din primii ani ai carierei, Cluj Live a luat legătura cu unul dintre primii antrenori pe care i-a avut atacantul brașovean. Este vorba de Vasile Solomon, tehnician care deține licența UEFA A Elită Juniori. În prezent, Solomon predă educație fizică la un liceu din județul Brașov și, de asemenea, conduce școala privată de fotbal SAF (Școala argentiniană de fotbal Codlea). Recent, a mai activat ca antrenor la Școala de Fotbal CSS Brașovia, al cărui sediu se află undeva la marginea orașului Brașov.

Vasile Solomon / Foto: arhivă Robert Popa

”Este o bucurie enormă. M-a sunat tatăl lui chiar în momentul când a aflat, seara târziu, de convocare. Și, bineînțeles, a fost o surpriză extraordinară. E una dintre satisfacțiile pe care le am eu sau le avem noi, cei care lucrăm cu copii și juniori, să vedem că jucătorii pe care i-am crescut, i-am format, unii dintre ei au ajuns să facă marea performanță. Iar pasul către echipa sau convocarea către echipa națională este unul dintre acești pași. Este, să zic așa, nivelul cel mai înalt de satisfacție, să zic de performanță sportivă. Eu îmi doresc să-l folosească (selecționerul Edward Iordănescu în amicalele cu Slovenia și Republica Moldova – n. red.), mă gândesc că pentru asta a fost convocat, deși, sincer, așteptările mele erau să se gândească un pic mai devreme la Daniel Paraschiv, și nu neapărat în urma lipsei unuia dintre cei convocați, adică Tănase (care s-a accidentat – n. red.). Paraschiv a confirmat în campionat, a avut randament, este al doilea golgheter și cred că naționala are nevoie de un vârf de calibrul lui, cum să zic așa, (un jucător – n. red.) orientat pe gol. Sigur, sunt două meciuri amicale, normal că îmi doresc foarte mult să i se dea șanse să arate ce știe și ce poate”, a declarat Vasile Solomon în intervenția telefonică avută la Cluj Live.

”PARASCHIV A TRECUT PRIN MULTE ETAPE ÎN CARE A FOST DEZAMĂGIT. LA CE A SUFERIT, PUTEA SĂ RENUNȚE LA FOTBAL”

În continuare, cel care i-a fost mentor în carieră lui Paraschiv a explicat dificultățile cu care s-a confruntat tânărul atacant, care a mai fost legitimat în Liga 1 la FC Voluntari și CFR Cluj.

”Una este să fii tânăr și golgheter, și alta e să ai un vârf consacrat și, după aceea, să nu mai poți obține nici un venit după el. Daniel a găsit acum (un colectiv, o echipă unde să fie sprijinit și unde să-și poată pune în valoare calitățile – n. red.), după atâtea frământări, pentru că el a trecut prin multe etape în care a fost dezamăgit. Foarte mulți tineri (jucători din România – n. red.) sunt lăsați de izbeliște, la mâna unor conducători sau a unor agenți. Sunt plimbați dintr-o parte în alta, li se promite, în spatele lor se umblă la comisioane și (se acționează – n. red.) mai puțin către interesul jucătorilor. De aceea spun, el are 24 de ani mi se pare, din punctul meu de vedere, undeva la 20-21 de ani trebuia deja să fie în Liga 1 și să joace titular, și să se apropie atunci de națională. Mă bucur enorm că a făcut și acum pasul. El a pierdut niște ani pentru că a avut un trecut în care a fost păcălit. A făcut o declarație (pe acest subiect – n. red.). În loc să facă pasul către  Liga 1 s-a dus la Liga a III-a. Cei de la (Luceafărul – n. red.) Oradea l-au mutat la Viitorul Pandurii Târgu-Jiu. Și s-a simțit abandonat, și, sigur, fără salarii (echipa din Târgu-Jiu s-a confruntat cu probleme financiare – n. red.). Deci, a avut de înfruntat de tânăr niște probleme mari. Dar tocmai caracterul lui, pasiunea pentru fotbal, seriozitatea l-au determinat să muncească în continuare și să facă pasul (spre Liga 1, spre națională – n. red.). El, la ce a suferit, putea să renunțe (la fotbal – n. red.). Dar și pentru că are o familie care financiar stă binișor, deci nu era o problemă, deci putea să zică <<renunț și mă las de fotbal>>. Atât de mult a suferit pe chestia asta. La fel, s-a dus la CFR, nu l-au folosit. S-a dus la Voluntari, l-au folosit pe Nemec, care se apropie de retragere și nici Nemec nu a mai confirmat. Nu mai e la nivelul acela (cum ar fi cel din sezonul 2016-2017, în care ieșea al doilea golgheter al Ligii 1, cu 11 reușite pentru Dinamo – n. red.). Și totuși, (lui Paraschiv – n. red.) i s-au dat foarte puține șanse, puține minute. Un jucător tânăr, un vârf are nevoie de jocuri, are nevoie să se întâlnească cu mingea, să aibă încredere. Și am înțeles că aici, la Sibiu, chiar dacă sunt problemele care sunt și întârzierile (care mai apar la salarii – n. red.), (dar datorită – n. red.) colectivului, ce e în jurul vestiarului, se simte bine. Se simte în largul lui. I s-a dat încredere, a jucat titular și a confirmat. El avea calități”, a adăugat Solomon.

Șansa primită de la Hermannstadt, anul trecut, s-a dovedit a fi o oportunitate uriașă pentru fostul junior al echipei FC Brașov.

”CALITATEA LUI NUMĂRUL UNU ESTE CĂ E UN JUCĂTOR ANTRENABIL. DACĂ I-AM SPUS SĂ FACĂ 30 DE FLOTĂRI, EL FACE SIGUR 31 SAU 32, NICIODATĂ 29 SAU 28”

”Și eu zic că Măldărășanu (antrenorul lui Hermannstadt – n. red.) e un băiat serios, dovadă că echipa joacă (destul de bine – n. red.) în condițiile care sunt. Ei nu au teren, nu au stadion, sunt întârzieri mari financiare. Deci, cred eu că Măldărășanu a reușit să închege acest lot, cu seriozitate. E, încă o dată, confirmarea că noi, românii, avem jucători cu potențial, aste e clar. Dar, există ceva pe parcurs, la 18, 19, 20 de ani care îi blochează. E o mentalitate greșită a conducătorilor de club de a juca exclusiv cu jucători consacrați. Doar regula aceasta cu Under, care i-a obligat cumva (să folosească și jucători sub 21 de ani într-un meci – n. red.). A determinat și să avem rezultate la tineret, am avut la Under 21, o generație extraordinară și acolo au crescut. Mai ales că, noi, ca și sistem competițional, nu avem un Under 23 sau un Under 21. Țările dezvoltate gândesc în felul următor. Nu orice tânăr, la 19, 20 de ani este matur, să joace la prima echipă, dar el rămâne în cadrul clubului, are un contract aproape ca de senior și federația organizează o competiție. Pentru că se maturizează diferit. Îl au ca model de antrenament și model de joc, îl au în club, îl observă, și când e puternic face pasul la seniori. Noi, ce facem? La 18, 20 de ani spunem că nu e bun, îl împrumutăm sau așa, și după aceea îl abandonăm, și nu mai știm traseul lui. Tragedia cea mai mare pentru Paraschiv, și pentru mulți pe care i-am antrenat și i-am cunoscut a fost ce s-a întâmplat la FC Brașov. Dacă FC Brașov nu falimenta și rămânea la nivelul acela, nu se pierdeau atâția juniori și atâția copii (din orașul respectiv, din județ – n. red.). Și s-a destrămat, s-au pierdut copiii, ei au rămas dezorientați. Vorbim de cel puțin 60 de copii între 16 și 19 ani care au rămas dezorientați, nu mai aparțineau clubului, nu știau ce să facă, încotro să o ia. Fără agent, fără orientare, și atunci fiecare s-a descurcat cum a crezut de cuviință. Dani a avut noroc că eu l-am preluat, în primul an, la 16 ani, când FC Brașov l-a abandonat, m-am dus la juniorii lui Săcele, a jucat un an acolo, și, după aceea, când a promovat Ghimbavul (în Liga a III-a – n. red.), și am devenit eu antrenor acolo, l-am promovat la seniori. A jucat acolo, la Ghimbav, fără bani, dar cred că acolo a fost pasul lui de explozie. Și, mai departe, am continuat să fac antrenamente individualizate cu el, bineînțeles cu acordul lui și al părinților. Pentru că avea nevoie de pregătire. Mai departe, pasul către Luceafărul a fost ulterior. Cam asta a fost traiectoria lui Paraschiv, o traiectorie sinoasă, adică nu a avut cursivitate. Dacă avea cursivitate, și nu era accidentat, și altele, avea toate calitățile să facă performanță. Este printre puținii copii cărora eu le-am reproșat vreodată ceva la antrenament. Deci, calitatea lui numărul unu este că el e un jucător antrenabil. Are caracter, autocontrol. Dacă i-am spus să facă 30 de flotări, el face sigur 31 sau 32. Niciodată 29 sau 28. Mereu ieșea de la antrenamente transpirat, dădea maximum la antrenament, nu a lipsit niciodată. Are o educație bună de la părinți, nu era mofturos. Aste e o altă calitate. Eu am fost cu el în turnee, în cantonamente. În comparație cu alți copii, el, ce-i puneai în farfurie, mânca tot. A rezistat acestui parcurs, după terminarea junioratului, în care era aruncat de colo-colo, și a reușit să se controleze și să se motiveze, gândul lui stand numai la fotbal, deci nu a fost legat de alte tentații. Este foarte conștiincios, foate serios. Nu ai o problemă cu el la antrenament”, a subliniat antrenorul brașovean.

”PÂNĂ LA 16 ANI, ERA UNUL DINTRE CEI MAI SCUNZI JUCĂTORI DIN LOTUL PE CARE ÎL AVEAM”

În încheiere, Vasile Solomon ne-a mai povestit cum era Paraschiv cu mulți ani înainte de a deveni unul dintre cei mai talentați tineri fotbaliști din Liga 1.

”Bineînțeles că mă mai sună să-mi ceară sfaturi, aproape după fiecare meci. Trec și pe la tatăl său. Acum sigur, e cu echipa, dar mă întreabă <<cum am jucat?>>. Are antrenor acum, dar, observându-i jocul, (dacă – n. red.) văd niște erori de poziționare, de decizie încerc să-l îndrum. Și cred că mă ascultă. Paradoxul este că, până la 16 ani, era unul dintre cei mai scunzi jucători. Întotdeauna m-am întrebat de ce este așa de scund. Pentru că tatăl său este înalt, are aproape 1.85 m, 1.87 m. Și, din lotul pe care îl aveam, era unul dintre cei mai scunzi. Și așa s-a dus până la 15, 16 ani. Ei, la 16 ani a explodat, cred că a crescut 20 de centimetri dintr-o dată. Și, bineînțeles, a pus masă musculară pe el. Calitățile tehnice nu și le-a pierdut. Și-a pierdut un pic din explozie. El e în 1999 născut, dar s-a antrenat tot timpul cu grupa de 1998, cu un an mai mare. Deci, chiar dacă era cu un an mai mic, s-a antrenat cu grupa de 1998. Și grupa din 1998 era o grupă foarte bună, noi ne băteam atunci cu (Academia – n. red.) Hagi și cu Timișoara, eram printre cele mai bune echipe din generația de 1998. Și el a jucat vârf. Vreau să spun că nu îi făceau față fundașii. Avea o explozie extraordinară. Asta era calitatea lui numărul unu. Și, bineînțeles, tehnicitate, și viziune în fața porții. Iar asta și-a păstrat-o. Din explozie s-a mai diminuat, pentru că a avut creșterea asta forțată, și nu mai are viteza aceea de reacție. În schimb, a dobândit alte calități, plasament, intuiție. Îi place golul la nebunie. Când se întoarce cu fața la poartă, nu are complexe. Nu-i e teamă să dribleze, nu-i e teamă să șuteze cu ambele picioare. Vede, nu are ceață pe ochi. Deși acolo e aglomerație în careu, are fundași în față, el găsește spațiu, de aceea și marchează. Când era mic, dădea câte 100 de goluri pe sezon, deci de la 5-6 goluri la fiecare meci. De aceea spun, dezamăgirea mea cea mai mare este că partea aceasta de la 18, 19, 21, 22 de ani, el nu a făcut pașii corecți, și nu din vina lui. Deci, cumva, 2-3 ani el a stagnat sau chiar a făcut un pas înapoi, deși el avea calități, dar acesta este sistemul.” Vasile Solomon, antrenor

În zilele următoare, pe site-ul Cluj Live va apărea și o a doua parte a interviului cu Vasile Solomon, unde antrenorul ne va dezvălui propria sa viziune pentru progresul fotbalului românesc la nivel de copii și juniori, dar și la cel de seniori. Mai jos puteți vedea o galerie foto din perioada junioratului lui Dani Paraschiv, pe care Vasile Solomon ne-a pus-o la dispoziție.

Foto sus: Facebook / FC Hermannstadt

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Articolul precedentVIDEO |Culiță Sterp, accident grav în centrul Clujului! Cum arată mașina pe care a lovit-o din plin după ce a trecut pe roșu
Articolul următorVIDEO | Cum arată mașina lui Culiță Sterp după accident- bolidul a fost parțial distrus și de ce a fost reținut artistul
Popa Robert
Experiență profesională:Editorialist, reporter, producător și realizator de emisiuni la Cluj Live, 24 octombrie 2022 - prezentRedactor la Povești din Sport, 12 februarie 2018 - prezentReporter la Prima Sport (în trecut Look Sport, respectiv Look TV), 23 ianuarie 2018 - 12 septembrie 2022Corespondent al redacției de sport Prima TV București, 1 martie 2021 - 12 septembrie 2022Producător al emisiunii Look Sport Special, 1 februarie 2021 - 12 septembrie 2022Producător al emisiunii Rezumatele etapei Ligii 1, 1 decembrie 2020 - 12 septembrie 2022Reporter la Ziua de Cluj, 6 iulie 2016 - 8 ianuarie 2018Realizator al emisiunii sportive ZIUAlive, 19 februarie 2017 - 29 mai 2017Invitat al emisiunii ”1 la 1”, de la Realitatea FM Cluj, 17 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018Redactor la CityNews Cluj, 8 aprilie 2019 - 6 august 2019Redactor la Elita României, 18 martie 2019 - 10 februarie 2020Redactor colaborator la Gazeta Sporturilor, 8 ianuarie 2018 - 31 ianuarie 2018; februarie 2019Alte publicații unde am scris: La Masa Verde (2014 - 2016), Cunoașterea e putere (2015 - 2016), Casiansoneriu.ro (2018 - 2020), Fotbal pe Afiș (2021 - 2022), Presa Locală (2016)Stagii de practică: Radio RenaștereaStudii:Absolvent al Liceului Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secția Științe Sociale, în anul 2013În 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă” la Facutatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul UBB ClujCărți publicate:Belodedici: Românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni (Editura Accent, Cluj-Napoca, 2020)Inima-i diamantul timpului: Versuri de reflecție, cu o temă aparent simplă, dar esențială, aceea de valorizare a timpului (Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2023)Personalități intervievate:Fotbal: Ioan Ovidiu Sabău, Miodrag Belodedici, Mircea Dridea, Emeric Dembrovschi, Emeric Ienei, Ioan Onacă, Dan Petrescu, Cristian Pustai, Dani Coman, Ionuț Popa, Costel Enache, Gabriel Paraschiv, Gabriel Giurgiu, Billel Omrani, Ciprian Deac, Antonio Semedo, Cosmin Tilincă, Lucian Goian, Maximilian Nicu, Dan Nistor, Remus Câmpeanu, Erik Lincar, Rică Răducanu, Arman Karamyan, Artyom KaramyanBox: Francisc Vaștag, Ilie Captari, Victor Lupo, Mihai Leu, Valentin SilaghiFormula 2: Mihai MarinescuHandbal: Flaviu Sâsâeac, Radu Lazăr, Horațiu Gal, Alin Bondar, Liviu HossuSkandenberg: Gabriel Popescu, Florian LazărTenis: Horia TecăuBaschet: Mircea Cristescu, Mihai Silvășan, Kyndall Dykes, Vlad Moldoveanu, Ousmane Barro, Rolland Torok, Tudor Jucan, Nandor Kuti, Branko CuicKickbox: Mircea Mitroescu, Ciprian SoraJudo: Florin BerceanMuzică: David DeajFizică: Claudiu TănăseliaCiclism: Ștefan ArseneJurnalism: Cornel Pumnea, Mihai Mironică, Ovidiu Ioanițoaia, Răzvan TomaIstorie: Cornel JurjuAlte informații:Premiu pentru participarea la concursul județean de poezie ”Versuri pentru suflet”, organizat de Biblioteca Județeană Cluj, în anii 2021 și 2022. Locul 2 pe județul Cluj la același concurs, în 2023Am participat la cursurile de acordare a primului ajutor, organizate de SMURD, în Cluj-Napoca, pe 14 ianuarie și 9 septembrie 2023Colaborator al Anuarului presei clujene în anii 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022Site personal: www.robertpopanews.wordpress.comAdresă de e-mail: robertpopa1994@gmail.com