RECOMANDARE DE CARTE | ”Leadership tăcut”, de Carlo Ancelotti. Cum ne învață unul dintre cei mai renumiți antrenori din fotbal să ne construim succesul în viață

Leadership tăcut este una dintre cele mai valoroase cărți despre sport care au apărut în anii recenți. Una unde Ancelotti nu își povestește viața pur și simplu, ci explică, pas cu pas, cum se atinge succesul în sport, vorbește despre o strategie pentru atingerea succesului. Veți vedea că multe sfaturi ale tehnicianului cu patru trofee ale Ligii Campionilor câștigate (două cu Real Madrid, două cu AC Milan) pot fi aplicate în multe alte domenii, în diferife situații din viață chiar.

Apelând și la părerile unor foști adversari, șefi sau jucători pe care i-a antrenat, Ancelotti se prezintă drept un antrenor care se supără foarte rar, care se ceartă foarte rar cu jucătorii, care aduce foarte rar reproșuri. În schimb, recurge deseori la “metodă tăcută”, și anume, o metodă prin care îi determină pe jucători să-și pună în valoare toate calitățile arătându-le constant ce avantaje și ce dezavantaje au dacă iau o anumită decizie sau alta. Tot Ancelotti se prezintă drept tehnicianul care își propune să-i ferească pe jucători de orice problemă care apare la nivelul conducerii clubului, deci un tehnician care își ia foarte în serios rolul de mediator între președinte, patron și jucători. Vom mai descoperi cum i-a convins pe Sergio Ramos sau pe Andrea Pirlo să își schimbe posturile pe care joacă pentru a acoperi posturile deficitare. Și, în ciuda îndoielii jucătorilor respectivi, amândoi se vor adapta.

Vom mai descoperi un Ancelotti care se străduiește să le asigure jucătorilor cele mai bune condiții de lucru, un Ancelotti capabil să-și convingă jucătorii de bază că nu e capăt de lume dacă vor fi meciuri în care nu sunt folosiți, un Ancelotti dispus să-și asculte jucătorii și când au alte probleme decât cele legate de fotbal, un Ancelotti care pune mare preț pe sănătatea jucătorilor (John Terry, pe când juca la Chelsea, amintea cum Ancelotti le monitoriza lui și coechipierilor săi ritmul cardiac la antrenamente, iar când numărul de bătăi pe minut era prea mare, Ancelotti le cerea fie să-și reducă intensitatea exercițiilor, fie să-și ia o pauză). Vom vedea că anumite exemple negative pe care le întâlnim în fotbalul românesc există și în campionatele civilizate. Mai exact, la Chelsea, Ancelotti a fost chemat de Roman Abramovici (fost finanțator al echipei engleze) să-i dea explicații după o înfrângere, și asta la finalul unui antrenament. Și chiar dacă Chelsea cucerise titlul în sezonul precedent, plus că Ancelotti era de mai puțin de doi ani la echipă. La fel va proceda Nasser Al-Khelaifi la PSG, când îl va amenința cu demiterea deși echipa era deja calificată în optimile Champions League. În schimb, AC Milan l-a susținut după finala Ligii Campionilor pierdută în fața lui Liverpool, iar doi ani mai târziu, tot într-o finală cu Liverpool, Milan va fi ea echipa câștigătoate.

Ancelotti este puternic ancorat în realitate în cartea sa, știind că foarte rar mai apar echipe care să-și mențină același antrenor o perioadă foarte îndelungată, însă tot el recunoaște că o dezvoltare sănătoasă înseamnă un proiect pe termen lung cu același staff tehnic. La Milan, Ancelotti a stat aproape 8 ani, la Chelsea, PSG și Real câte doi ani. La Real se află la al doilea mandat în prezent, unde a câștigat pentru a doua oară Liga Campionilor cu galacticii și a patra oară în cariera de antrenor, dacă le punem la socoteală și pe cele cucerite la Milan. Există succes fără disciplină? Nu. Lucru explicat și de Ancelotti. Se poate atinge succesul fără a-i teroriza pe jucători? Da. Iar Ancelotti tocmai pe asta mizează. El demonstrează că un antrenor poate fi de top dacă își măsoară fiecare cuvânt pe care îl adresează, fiecare intervenție în vestiarul echipei, fiecare reacție de la finalul unui joc sau al unei sesiuni de antrenament. Cum poate supraviețui un antrenor într-o lume atât de necruțătoare cum e cea a tehnicienilor? Ne răspunde tot Ancelotti, care ne dezvăluie la finalul cărții unul dintre filmele sale preferate, și anume “La Vita E Bella”, subliniind faptul că până și cea mai neagră situație poate fi transformată într-una suportabilă.

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Articolul precedentMaria Forna | “Consiliul Județean Cluj, numărul 1 în țară la absorția fondurilor europene” – VIDEO
Articolul următorVIDEO: Ultimele seri în care clujenii se pot bucura de ediția cu numărul cinci Lights On
Experiență profesională: Editorialist, reporter, producător și realizator de emisiuni la Cluj Live, 24 octombrie 2022 - prezent Redactor la Povești din Sport, 12 februarie 2018 - prezent Reporter la Prima Sport (în trecut Look Sport, respectiv Look TV), 23 ianuarie 2018 - 12 septembrie 2022 Corespondent al redacției de sport Prima TV București, 1 martie 2021 - 12 septembrie 2022 Producător al emisiunii Look Sport Special, 1 februarie 2021 - 12 septembrie 2022 Producător al emisiunii Rezumatele etapei Ligii 1, 1 decembrie 2020 - 12 septembrie 2022 Reporter la Ziua de Cluj, 6 iulie 2016 - 8 ianuarie 2018 Realizator al emisiunii sportive ZIUAlive, 19 februarie 2017 - 29 mai 2017 Invitat al emisiunii ”1 la 1”, de la Realitatea FM Cluj, 17 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 Redactor la CityNews Cluj, 8 aprilie 2019 - 6 august 2019 Redactor la Elita României, 18 martie 2019 - 10 februarie 2020 Redactor colaborator la Gazeta Sporturilor, 8 ianuarie 2018 - 31 ianuarie 2018; februarie 2019 Alte publicații unde am scris: La Masa Verde (2014 - 2016), Cunoașterea e putere (2015 - 2016), Casiansoneriu.ro (2018 - 2020), Fotbal pe Afiș (2021 - 2022), Presa Locală (2016) Stagii de practică: Radio Renașterea Studii: Absolvent al Liceului Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secția Științe Sociale, în anul 2013 În 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă” la Facutatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul UBB Cluj Cărți publicate: Belodedici: Românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni (2020) Alte informații: Premiu pentru participarea la concursul județean de poezie ”Versuri pentru suflet”, organizat de Biblioteca Județeană Cluj, în anii 2021 și 2022 Am participat la cursurile de acordare a primului ajutor, organizate de SMURD, în Cluj-Napoca, pe 14 ianuarie și 9 septembrie 2023 Colaborator al Anuarului presei clujene în anii 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 Site personal: www.robertpopanews.wordpress.com Adresă de e-mail: robertpopa1994@gmail.com