Se spune că fiecare generație are anumite repere, fie că vorbim de domenii admirabile precum arta, medicina, literatura sau muzica. Sunt niște aspecte firești, de la care nu face excepție nici fotbalul.
În urmă cu 15 ani, suporterii rapidiști se raportau la Dani Coman sau Marius Măldărășanu, dinamoviștii la Ionel Dănciulescu și Claudiu Niculescu, steliștii la Nicolae Dică, Mirel Rădoi și Dorin Goian, iar CFR-iștii la Ricardo Cadu, Eugen Trică sau Cristian Fabbiani. Chiar ultimul jucător din această lungă și interesantă listă va fi subiectul materialului de față.
De ce tocmai Fabbiani? Răspunsul este simplu. Pentru că, asemeni italianului Roberto De Zerbi, argentinianul a fost omul micilor detalii care au făcut diferența la final de campionat între ocupanta primului loc și cea a locului secund. Desigur că Fabbiani a avut mai multe momente decisive într-un singur sezon decât De Zerbi, a și jucat în mai multe meciuri decât De Zerbi, dar chiar și așa, De Zerbi are un loc special în istoria fotbalului clujean și a celui românesc deopotrivă.
CFR NU A PIERDUT NICIODATĂ ATUNCI CÂND A MARCAT FABBIANI
Cât despre Fabbiani, este adevărat că a înscris 10 goluri în 28 de apariții (dintr-un total de 34 de etape) , dar cu golurile sale a contribuit la 8 din cele 23 de victorii obținute de CFR în sezonul câștigării primului titlu de campioană. Și mai interesant este că Fabbiani a marcat 6 goluri în cinci deplasări și 4 goluri pe teren propriu. De asemenea, între etapele a 12-a și a 20-a, Fabbiani a avut cea mai strălucită perioadă în atacul feroviarilor, înscriind câte un gol în 6 din cele 9 meciuri disputate.
Fabbiani avea aproape 24 de ani când a ajuns în Gruia, de la echipa argentiniană Lanus. Primul gol l-a înscris într-un moment inconfortabil pentru alb-vișinii. Era etapa a cincea. Echipa antrenată de Ioan Andone, antrenor aflat la primul mandat pe banca tehnică a feroviarilor, era la egalitate cu Gloria Buzău într-o deplasare. Asta doar până în minutul 86. Fabbiani a înscris pentru 2-1 și CFR se întorcea în Ardeal cu trei puncte. Același Fabbiani a scos-o pe CFR dintr-o situație dificilă în runda a șaptea, la Constanța, când a punctat de două ori în poarta Farului, stabilind totodată și scorul final, 2-0. Scenariul s-a repetat în etapa a 12-a, când, la scorul de 1-1 în Giulești cu Rapid, Fabbiani a înscris golul victoriei. Era minutul 74. Tot Fabbiani a deschis scorul în meciul câștigat cu 2-0 de CFR în fața lui UTA pe teren propriu. Asta în etapa a 13-a. Dar cât de mult a contat și golul din deplasarea cu Gloria Bistrița, în etapa a 16-a. Formația lui Neluțu Sabău conducea cu 2-0, însă Fabbiani a trezit-o la viață pe CFR. Mai mult, după reușita sa a urmat reușita lui Cadu, din 11 metri, iar CFR va rămâne invincibilă în primele 18 etape de campionat.
Fabbiani a mai avut un rol important în primul derby clujean al sezonului 2007-2008, și anume cel dintre CFR și “U” Cluj, câștigat de feroviari cu 2-0, primul gol fiind marcat de argentinian. La fel de important a fost golul înscris în poarta Galațiului în minutul 75, CFR ajungând la un avantaj de trei goluri pe tabelă. Fără acel gol, poate că reușita lui Emil Jula ar fi adus un final cu multe emoții, dar așa a rămas doar un gol de onoare. Din păcate, Emil Jula a decedat în 2020, la doar 40 de ani, în urma unui infarct. O soartă la fel de nedreaptă a avut-o și Florin Hidișan, un alt adversar al CFR-ului în sezonului câștigării primului titlu. Hidișan evolua pe atunci la UTA. Anul acesta, s-a stins la 40 de ani din cauza unui cancer.
Încercăm să revenim la amintiri mai vesele, așa că vom mai puncta faptul că penultimul gol înscris de Fabbiani în sezonul 2007-2008 a fost în poarta lui FC Universitatea Craiova, când scorul era 2-1 pentru CFR. Scorul final va fi 4-1. Asta în etapa a 20-a. Va urma o lungă perioadă în care Fabbiani nu a mai înscris. Însă, asemeni multor sportivi care trec și prin coborâșuri, nu doar prin urcușuri, a demonstrat că ultima impresie contează la fel de mult ca prima. Astfel, în etapa cu numărul 30, Fabbiani a fost introdus de Andone pe teren în minutul 64 al partidei cu UTA. Și ce a urmat? După doar un minut, Fabbiani a închis tabela la 3-0 pentru CFR.
DECISIV ÎN MOMENTELE CELE MAI GRELE
Nu au fost multe goluri, 10 din cele 52 reușite de CFR în primul campionat câștigat mai exact, dar dacă nu ar fi fost deloc? După cum ați observat mai sus, multe dintre golurile marcate de Fabbiani au venit în momente grele, la scoruri de 0-0, 1-1, 2-1 sau chiar 0-2. Fără jucători capabili să te salveze în astfel de situații, e mult mai greu să câștigi un număr mare de meciuri, să câștigi un campionat până la urmă. Trebuie reținut faptul că un singur punct a despărțit-o pe CFR de a doua clasată FCSB (pe atunci sub numele de Steaua) la final de campionat. Cu siguranță vorbeam de o altă campioană a României în acel sezon fără contribuția acestui atacant sud-american, un atacant care și-a câștigat un loc binemeritat în istoria fotbalului românesc. Talentul, dar mai ales inspirația și curajul l-au transformat pe Fabbiani într-un jucător decisiv. Un om al micilor detalii, detalii care s-au observat la finalul acelui campionat. Un campionat unde Ioan Andone a creat o echipă care pierdea foarte rar (doar de patru ori, cele mai puține înfrângeri din campionat) și foarte greu (trei dintre cele patru înfrângeri au fost la un gol diferență, iar una la două goluri diferență). Acea înfrângere la două goluri diferență a fost un 1-3 în deplasare cu FCSB, asta după ce ardelenii au condus cu 1-0, iar roș-albaștrii au egalat printr-un autogol al portarului canadian Lars Hierschfeld. De asemenea, golurile de 2-1 și 3-1 au venit în minutele 56, respectiv 92.
Fabbiani a jucat ultimul meci la CFR în chiar prima rundă a campionatului următor, într-o deplasare cu CS Otopeni. Intrase pe teren în minutul 79, iar 10 minute mai târziu închidea tabela la 4-0 pentru clujeni. Din nou, s-a văzut că ultima impresie este la fel de importantă precum prima.
Fabbiani s-a despărțit apoi de CFR, jucând sub formă de împrumut în țara natală, la Newell’s Old Boys și River Plate. În 2010, a fost transferat definitiv de All Boys.
ATACANTUL DE ALTĂDATĂ AL CFR-ULUI S-A FĂCUT ANTRENOR
În 2021, Fabbiani s-a apucat de meseria pe care o practică și De Zerbi. Aceea de antrenor. Fabbiani conduce destinele echipei din liga a treia argentiniană, Fenix de Pilar. Pe 3 septembrie 2022 a împlinit 39 de ani.
Foto: TYC Sports
Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.