VIDEO:„Uniți sub tricolor”: elevii Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, s-au unit sub tricolor de Ziua Națională a României

Harta României Mari a fost formată din elevii Liceului Greco-Catolic Inochentie Micu de Ziua Națională. Reuniți, împreună cu profesorii lor, în curtea Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, marți 29 nov. 2022, liceenii nu doar au conturat harta, ci s-au și bucurat împreună de țara în care locuiesc, și-au reamintit valorile acestei țări.

După ce au format cu trupurile lor România Mare (ale cărei granițe se aflau trasate pe asfaltul curții), aliniindu-se pe acordurile Imnului „Deșteaptă-te române”, după ce au ascultat Imnul național, au înălțat culorile drapelului, pe rând, mai mulți elevi au rostit scurte mesaje, au exprimat motivele pentru care își iubesc țara.

„Iubim România pentru că acest pământ pe care am călcat încă de la naștere e binecuvântat cu frumuseți neasemuite”; „iubim România pentru că avem oameni valoroși, români care au făcut înconjurul lumii”. Au fost rostite nume precum: Grigorescu, Luchian, Brâncuși, Nadia Comăneci ș.a.; au fost amintite frumuseți naturale, valori culturale, bogății de tradiție și spiritualitate, a fost amintită credința în Dumnezeu. Apoi, elevii și profesorii au cântat și au încins Hora Unirii, s-au numit unii pe alții frați.

Elevii Liceului „Inochentie Micu” cunosc valoarea unității, în mod particular a Unirii de la 1918, a împlinirii visului care a adus împreună teritoriile locuite de români, privind modelul înaintașilor, a celor care au făcut România Mare. Aceasta, cu atât mai mult cu cât Liceul „Inochentie Micu” a fost întemeiat, în anul 1945, de un artizan al Marii Uniri, Episcopul Iuliu Hossu, cel care a fost și vestitorul Unirii și acum e cinstit ca martir al Bisericii.

Prof. dr. Simona-Georgiana Gruian, directorul Liceului, a dat glas câtorva dintre motivele pentru care este iubită România. A spus: „Iubim România pentru valorile culturii materiale și spirituale strămoșești, pentru figurile unice ale marilor personalități care au purtat numele ei peste hotare! Iubim România pentru că «dorul» românesc este unic. Noica, în «Introducere la dor», afirma că nu există vreo altă limbă pe acest pământ care să poată traduce cuvântul «dor» cu fidelitate. Pentru că, oriunde am merge în lume, ne va fi mereu dor de toate darurile Patriei noastre pe care azi le-ați spus cu mândrie! Suntem cu adevărat binecuvântați cu aceste valori ale României. Iubim România, pentru că în inima Clujului se află cea de-a doua noastră familie – Liceul nostru Greco-Catolic Inochentie Micu”!

Iubim România, „pentru că România de mâine sunteți voi!”. 

Coordonatorul evenimentului, Doru Munteanu, profesor de limba și literatura română, implicat și în activități extracurriculare, a oferit câteva detalii despre proiectul „de suflet”, „Uniți sub tricolor”. A spus: „Am început în anul 2018, la Liceul Borșa, în Maramureș. Am format o tradiție ca în fiecare an să unim toți elevii sub aceeași hartă”. Cea mai mare „hartă umană” a fost în jud. Maramureș, creată de peste 700 de elevi.

În această zi, în curtea Liceului din Cluj-Napoca, harta României a fost creată de cei aprox. 300 de elevi, din clasele V-XII. „Ideea de pornire”, a adăugat, „a fost aceea de a reuni elevii, pentru ca împreună cu poată simți bucuria Zilei Naționale, pentru că România este țara în care am copilărit, în care trăim împreună”.