Eurodeputat: În pofida opoziției Austriei, avem încă 4 posibile soluții pentru a intra în Schengen

În pofida opoziției Austriei, România are încă patru posibile soluții pentru a intra în spațiul Schengen, afirmă europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

„În pofida opoziției Austriei, România are încă patru posibile soluții pentru a intra în spațiul Schengen. Varianta 1 este ca țara noastră să solicite menținerea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuția să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susțină. Varianta 2 presupune ca România, cu suportul preşedintelui Consiliului European şi a preşedinției cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii. Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinția cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens. Varianta 3 ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau, pentru o intrare în spațiul Schengen diferită de a Croației, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria. Varianta 4 este ca țara noastră să apeleze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare”, afirmă Victor Negrescu.

El adaugă că împreună cu colegii săi din Partidul Social Democrat sunt în contact cu guvernele social-democrate europene, cu comisarii europeni, „în special cu Ylva Johansson devenită un avocat al României”.

„Insistăm pentru ca Olanda să îşi clarifice susținerea pentru România, printr-un vot în Parlamentul național”, conchide Negrescu.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, își menține dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Ministrul a contrazis informațiile din presă potrivit cărora Austria ar putea ceda la Consiliul miniștrilor de interne din 8 decembrie de la Bruxelles.

(sursa: Mediafax)