Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului. „Nu”-ul a fost o amânare

Sursa foto: Observator.ro

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și că în urma discuției cu cancelarul austriac, „nu”-ul a fost doar o amânare. Iohannis a vorbit despre problemele care trebuie rezolvate pe cale diplomatică.

Președintele Klaus Iohannis a spus că săptămâna trecută, miniștrii de Interne în format de Consiliu JAI nu au reușit să aprobe intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen și acum trebuie găsite formulele cele mai bune pentru ca procesul de aderare să continue. Iohannis a spus că intrarea României în Spațiul Schengen este obiectivul său principal în acest mandat.

„Este foarte clar că noi, românii, dorim să fim parte din Spațiul Schengen. Integrarea în Spațiul Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine, ca președinte al României pentru perioada următoare.
Să vedem care sunt problemele și care sunt piedicile care trebuie înlăturate pentru a putea ști cum procedăm în continuare”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a vorbit despre două probleme în ceea ce priveștee intrarea României în Spațiul Schengen, care trebuie rezolvate: „Odată atitudinea Austriei, care este rezervată. Acum a votat „nu”, dar, recent, cancelarul austriac a declarat că acest vot înseamnă, de fapt, o amânare, nu înseamnă un „nu” definitiv. Este o nuanțare a poziției. Acest vot a fost și pentru România și pentru Bulgaria. Avem însă și a doua problemă care trebuie văzută și tratată. Votul Olandei a fost mixt. Pentru România a fost „da”, pentru Bulgaria a fost jumătate „nu”. Știu chiar de la premierul Olandei că acest „nu” nu a fost definitiv. Este dorința și acolo a unei amânări până se mai clarifică anumite probleme”, a mai spus președintele României.

De asemenea, Klaus Iohannis s-a referit, miercuri, și la acțiunile de boicot ale unor companii sau persoane fizice.

„Acest moment după părerea mea poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit, în ultimele zile, nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe și vreau să vă spun foarte clar: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”, a mai spus Iohannis.

(sursa: Mediafax)