Biden împărtăşeşte viziunea Ucrainei privind pacea şi nu crede că vor apărea disensiuni în Occident

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat, miercuri seară, că are aceeaşi viziune asupra păcii în Ucraina ca omologul său Volodimir Zelenski şi a apreciat că nu vor apărea disensiuni între ţările occidentale privind susţinerea oferită Kievului.

“Cred că împărtăşim exact acceaşi viziune, a unei Ucraine libere, independente, prospere şi sigure, vrem amândoi să se încheie acest război. Şi se poate încheia astăzi dacă Putin ar avea măcar puţină demnitate şi ar face lucrul corect, adică retragerea trupelor. Dar acest lucru nu se va întâmpla acum. (…) Pentru Putin, este foarte important să vadă că eu şi preşedintele Zelenski suntem uniţi, două ţări împreună, pentru a ne asigura că el nu va avea succes”, a afirmat Biden în conferinţa de presă organizată la Casa Albă împreună cu preşedintele Ucrainei, potrivit postului de televiziune CNN.

Preşedintele SUA a explicat că aliaţii occidentali se concentrează pe asistenţa oferită Ucrainei “pentru a avea succes pe câmpul de luptă”. “Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă cu ajutorul nostru, cu ajutorul aliaţilor europeni şi al altora, iar dacă şi când preşedintele Zelenski va fi pregătit să discute cu ruşii, va putea reuşi acest lucru, întrucât va fi câştigat pe câmpul de luptă”, a argumentat Biden.

Preşedintele SUA nu crede că vor apărea disensiuni în cadrul Alianţei Nord-Atlantice sau între NATO şi Uniunea Europeană privind susţinerea pentru Ucraina.

“Nu sunt îngrijorat deloc în privinţa menţinerii unităţii alianţei cu NATO, cu Uniunea Europeană şi cu alţii, nu am mai văzut niciodată Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană mai unite în privinţa unui lucru şi nu văd niciun semn că va apărea vreo modificare. Ştim cu toţii care este miza, iar partenerii europeni ştiu chiar mai bine. Nu am văzut nicio invazie majoră în vreo ţară europeană după al II-lea Război Mondial, iar europenii nu văd niciun semn că Vladimir Putin ar face vreo schimbare în acest sens dacă noi opunem rezistenţă şi îi ajutăm pe ucraineni să reziste. Ştim cu toţii care este miza, este vorba de ideea de suveranitate, de respectarea Cartei ONU”, a subliniat Biden.Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat la Washington că nu va accepta niciun compromis pentru oprirea războiului cu Rusia. “Putin continuă să atace din ce în ce mai mult obiective civile, dar va eşua. O pace justă nu va implica niciun compromis” în privinţa integrităţii teritoriale a Ucrainei, a subliniat Zelenski.

(sursa: Mediafax)