SPECIAL | NOTELE acordate jucătorilor de la CFR Cluj și Hermannstadt după meciul care a închis anul 2022 în Liga 1

Înfrângerea cu Hermannstadt a pus punct unei serii de șase jocuri fără înfrângere în campionat pentru CFR Cluj. Până să piardă cu 0-1 în fața echipei înființate în 2015, elevii lui Dan Petrescu au suferit ultimul eșec pe 30 octombrie 2022, 1-2 în Giulești cu Rapid.

La rândul lor, sibienii au trecut printr-o perioadă delicată, în sensul că până la jocul din etapa trecută, când s-au impus cu 4-0 în fața primei clasate Farul Constanța, jucătorii pregătiți de Marius Măldărășanu legaseră patru meciuri fără victorie (trei dintre ele încheiate cu înfrângeri).

Acum, Hermannstadt și-a asigurat o oarecare liniște pe plan sportiv, având în vedere că a urcat pe locul 6 înaintea Crăciunului, loc de play-off. Mai mult, Hermannstadt deține în acest moment una dintre cele mai solide apărări din Liga 1, a treia mai exact, cu doar 20 de goluri primite în 21 de partide (la egalitate cu FC Voluntari). CFR Cluj ocupă a doua poziție în ceea ce privește apărarea, cu 19 goluri încasate (la egalitate cu Farul și Rapid), așa că, nu este o întâmplare faptul că s-a marcat un singur gol în meciul de marți seara, un meci unde ambele formații s-au apărat foarte bine.

Lui Simone Scuffet, portarul lui CFR Cluj, nu i se poate reproșa nimic, pentru că italianul a încercat să intervină la reluarea lui Sorin Bejan, autorul golului de trei puncte al sibienilor, din minutul 95. Se poate vedea pe reluări cum Scuffet a atins balonul, însă balonul a fost lovit prea bine, cu prea multă precizie, pentru a mai putea fi evitat golul. Același Scuffet și-a îndeplinit cu succes rolul său în minutul 65, când l-a oprit pe Silviu Balaure, care scăpase singur spre poarta campioanei din ultimele cinci sezoane. Mai amintim faptul că Scuffet a terminat derby-ul de pe terenul FCSB-ului cu poarta intactă, și nu pe orice teren, ci pe al echipei care deține al doilea atac în clasamentul duelurilor desfășurate acasă, cu 22 de goluri marcate. Tot Scuffet a strâns 7 meciuri fără gol primit în Liga 1 pentru CFR dintr-un total de 17 apariții (și doar în patru meciuri a primit mai mult de un gol, adică trei de la Farul în tur și câte două de la Mioveni în tur, Rapid în retur și Hermannstadt în meciul tur).

De la CFR, cea mai periculoasă fază de atac i-a aparținut unui fundaș, și anume căpitanul Mario Camora. Cel mai vechi fotbalist din Gruia, unde a sosit în vara anului 2011, pe vremea antrenorului portughez Jorge Costa, a tras din afara careului în minutul 39. Însă, șutul ultimului component rămas la Cluj din acea victorie fantastică împotriva lui Manchester United pe Old Trafford a fost repins de Karlo Letica (care a apărat poarta CFR-ului în sezonul precedent). Norocul și l-a mai încercat Daniel Bîrligea, atacant care nu demult realiza un hat-trick în Cupa României împotriva lui CS Dumbrăvița (locul 14 în Liga a doua la finalul acestui an). În minutul 6, Bîrligea a primit o minge de la Ciprian Deac, s-a apropiat destul de mult de poarta lui Letica, dar a șutat slab, iar goalkeeperul croat a izbutit să prindă balonul. Tot Bîrligea, care va împlini 23 de ani pe 19 aprilie 2023, a mai irosit o șansă bună în minutul 31. Deac a bătut o lovitură liberă, Yuri, care a impresionat cu FCSB, a recentrat mingea spre Bîrligea. Din nefericire pentru feroviari, tânărul fotbalist a reluat peste poartă dintr-o poziție ideală. Bîrligea a mai fost în centrul atenției în minutul 67, când a șutat din afara careului, dar balonul s-a dus pe lângă poarta lui Letica.

Din tabăra sibiană, s-a mai evidențiat Raul Opruț. În minutul 36, fundașul a creat o fază care se putea finaliza cu gol. Opruț a centrat în careu, Balaure s-a apropiat de poarta lui Scuffet, dar nu a reușit o lovitură precisă, mingea ducându-se peste poartă. În minutul 48, Mihai Butean, un fost jucător al CFR-ului, a încercat să marcheze din lovitură liberă, însă, a pățit exact ce i s-a întâmplat lui Bîrligea peste 20 de minute, mingea s-a dus pe lângă poartă.

Despre Petrișor Petrescu, care a centrat decisiv din corner la golul lui Bejan, trebuie spus că se află la al treilea assist în actuala ediție de campionat. De asemenea, Bejan a bifat primul său gol în această ediție a primei divizii.

Marele ghinionist al serii se poate spune că a fost Denis Kolinger. În minutul 93, fundașul central al CFR-ului a încasat al doilea cartonaș galben și și-a lăsat echipa în inferioritate numerică, lucru de care Hermannstadt a profitat din plin două minute mai târziu. Mai mult decât atât, cornerul din care a pornit faza unicului gol al meciului a fost provocat de Cephas Malele. De altfel, Petrescu a recunoscut că l-a și certat pe elvețian la finalul jocului pentru acest lucru, Petrescu subliniind faptul că era mulțumit dacă termina anul 2022 cu o remiză. Așa, tehnicianul care împlinește astăzi 55 de ani nu a fost deloc fericit la întâlnirea cu jurnaliștii. Petrescu a spus că se va gândi după două-trei zile la jucătorii de care ar trebui să se despartă în pauza competițională. Tot el și-a reproșat schimbările pe care le-a făcut după pauză, și anume Roger în locul lui Rangelo Janga (min. 46), Emmanuel Yeboah în locul lui Ciprian Deac (min. 81), Christopher Braun în locul lui Cristian Manea (min. 87) și Vito Mistrati în locul lui Lovro Cvek (min. 88).

În ceea ce îl privește pe Marius Măldărășanu, antrenorul în vârstă de 47 de ani a făcut mutarea câștigătoare prin schimbarea lui Paolo Medina cu Petrișor Petrescu (min. 59), dovadă că Petrescu a fost coautor la golul victoriei. Nu în ultimul rând, Măldărășanu a demonstrat că poate fi un bun motivator în momentele dificile ale jocurilor cu echipe puternice din Liga 1. După cum o recunoștea chiar el, fotbaliștii lui Hermannstadt s-au luptat până în ultimul moment al întâlnirii pentru a intra în vacanță cu o victorie istorică, prima pentru Hermannstat în fața lui CFR Cluj.

Iată notele acordate de Cluj Live:

CFR 1907 CLUJ:

SIMONE SCUFFET – NOTA 7

MARIO CAMORA – NOTA 6

YURI MATIAS – NOTA 6

DENIS KOLINGER – NOTA 4

CRISTIAN MANEA – NOTA 6

CIPRIAN DEAC – NOTA 6

NANA BOATENG – NOTA 5

LOVRO CVEK – NOTA 5

DANIEL BÎRLIGEA – NOTA 5,5

RANGELO JANGA – NOTA 4

CEPHAS MALELE – NOTA 4

ROGER – NOTA 5

EMMANUEL YEBOAH – NOTA 4

CHRISTOPHER BRAUN – NOTA 4

VITO MISTRATI – NOTA 4

ANTRENORUL DAN PETRESCU – NOTA 5

FC HERMANNSTADT:

KARLO LETICA – NOTA 8

RAUL OPRUȚ – NOTA 8

MARIUS ANTOCHE – NOTA 7

FLORIN BEJAN – NOTA 9

MIHAI BUTEAN – NOTA 7,5

ALEXANDRU OROIAN – NOTA 7

MINO SOTA – NOTA 8

IONUȚ BICEANU – NOTA 8

SILVIU BALAURE – NOTA 8,5

DANIEL PARASCHIV – NOTA 8

PAOLO MEDINA – NOTA 7

PETRIȘOR PETRESCU – NOTA 9

DRAGOȘ IANCU – NOTA 7

ALEXANDRU RĂUȚĂ – NOTA 7

MATKO BABIC – NOTA 7

ANTRENORUL MARIUS MĂLDĂRĂȘANU – NOTA 8,5

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Articolul precedentBiden împărtăşeşte viziunea Ucrainei privind pacea şi nu crede că vor apărea disensiuni în Occident
Articolul următorFOTO/VIDEO: În casa artistei Amalia Chiper pregătirile pentru sărbători sunt in toi. Aceasta ține la tradiții și nu cumpără cozonacii din comerț.
Popa Robert
Experiență profesională:Editorialist, reporter, producător și realizator de emisiuni la Cluj Live, 24 octombrie 2022 - prezentRedactor la Povești din Sport, 12 februarie 2018 - prezentReporter la Prima Sport (în trecut Look Sport, respectiv Look TV), 23 ianuarie 2018 - 12 septembrie 2022Corespondent al redacției de sport Prima TV București, 1 martie 2021 - 12 septembrie 2022Producător al emisiunii Look Sport Special, 1 februarie 2021 - 12 septembrie 2022Producător al emisiunii Rezumatele etapei Ligii 1, 1 decembrie 2020 - 12 septembrie 2022Reporter la Ziua de Cluj, 6 iulie 2016 - 8 ianuarie 2018Realizator al emisiunii sportive ZIUAlive, 19 februarie 2017 - 29 mai 2017Invitat al emisiunii ”1 la 1”, de la Realitatea FM Cluj, 17 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018Redactor la CityNews Cluj, 8 aprilie 2019 - 6 august 2019Redactor la Elita României, 18 martie 2019 - 10 februarie 2020Redactor colaborator la Gazeta Sporturilor, 8 ianuarie 2018 - 31 ianuarie 2018; februarie 2019Alte publicații unde am scris: La Masa Verde (2014 - 2016), Cunoașterea e putere (2015 - 2016), Casiansoneriu.ro (2018 - 2020), Fotbal pe Afiș (2021 - 2022), Presa Locală (2016)Stagii de practică: Radio RenaștereaStudii:Absolvent al Liceului Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secția Științe Sociale, în anul 2013În 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă” la Facutatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul UBB ClujCărți publicate:Belodedici: Românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni (Editura Accent, Cluj-Napoca, 2020)Inima-i diamantul timpului: Versuri de reflecție, cu o temă aparent simplă, dar esențială, aceea de valorizare a timpului (Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2023)Personalități intervievate:Fotbal: Ioan Ovidiu Sabău, Miodrag Belodedici, Mircea Dridea, Emeric Dembrovschi, Emeric Ienei, Ioan Onacă, Dan Petrescu, Cristian Pustai, Dani Coman, Ionuț Popa, Costel Enache, Gabriel Paraschiv, Gabriel Giurgiu, Billel Omrani, Ciprian Deac, Antonio Semedo, Cosmin Tilincă, Lucian Goian, Maximilian Nicu, Dan Nistor, Remus Câmpeanu, Erik Lincar, Rică Răducanu, Arman Karamyan, Artyom KaramyanBox: Francisc Vaștag, Ilie Captari, Victor Lupo, Mihai Leu, Valentin SilaghiFormula 2: Mihai MarinescuHandbal: Flaviu Sâsâeac, Radu Lazăr, Horațiu Gal, Alin Bondar, Liviu HossuSkandenberg: Gabriel Popescu, Florian LazărTenis: Horia TecăuBaschet: Mircea Cristescu, Mihai Silvășan, Kyndall Dykes, Vlad Moldoveanu, Ousmane Barro, Rolland Torok, Tudor Jucan, Nandor Kuti, Branko CuicKickbox: Mircea Mitroescu, Ciprian SoraJudo: Florin BerceanMuzică: David DeajFizică: Claudiu TănăseliaCiclism: Ștefan ArseneJurnalism: Cornel Pumnea, Mihai Mironică, Ovidiu Ioanițoaia, Răzvan TomaIstorie: Cornel JurjuAlte informații:Premiu pentru participarea la concursul județean de poezie ”Versuri pentru suflet”, organizat de Biblioteca Județeană Cluj, în anii 2021 și 2022. Locul 2 pe județul Cluj la același concurs, în 2023Am participat la cursurile de acordare a primului ajutor, organizate de SMURD, în Cluj-Napoca, pe 14 ianuarie și 9 septembrie 2023Colaborator al Anuarului presei clujene în anii 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022Site personal: www.robertpopanews.wordpress.comAdresă de e-mail: robertpopa1994@gmail.com