După aproape 9 ani, Ioan Ovidiu Sabău, fost component al Generației de Aur, s-ar putea întoarce pe banca tehnică. În aceste zile, colegii de la ProSport, Gazeta Sporturilor sau Actual de Cluj au scris despre negocierile purtate de antrenor cu oficialii Universității Cluj, în ideea de a ocupa postul lăsat liber de Eugen Neagoe.
Este drept, o pauză atât de lungă în antrenorat nu e un plus pentru nimeni, dar, având în vedere rezultatele pe care le-a avut Sabău în această calitate, abilitățile sale nu pot fi contestate. Reamintim că Sabău și-a dovedit priceperea și în funcția de conducător de club, și tocmai la “U” Cluj (unde a debutat ca jucător, dar și în funcția de antrenor), unde a pus umărul la renașterea echipei din liga a patra, apoi la promovarea ei în liga a treia, în liga a doua, iar în cele din urmă a fost la două jocuri de o promovare în Liga 1. Sunt fapte, nu vorbe.
În ceea ce privește rezultatele obținute pe banca tehnică, vă propun să punem accent pe unele mai importante, rezultate care i-au definit cariera. Vom alege cinci rezultate obținute la cel mai înalt nivel, adică în cupele europene.
● 2-1 cu Atletico Madrid în 2007, în Cupa UEFA Intertoto (când era antrenorul Gloriei Bistrița)
● 2-2 în 2009 cu deținătoarea Cupei UEFA, Șahtior Donețk în prima manșă din turul trei preliminar al Ligii Campionilor (când era antrenorul Politehnicii Timișoara)
● Tot în 2009, și tot cu Șahtior, a scos un 0-0 pe Dan Păltinișanu, devenind astfel elevul care își elimină profesorul (Mircea Lucescu fiindu-i antrenor lui Sabău la Dinamo, iar mai târziu la Rapid)
● Tot în 2009, Sabău a devenit antrenorul care i-a asigurat fotbalului timișorean prima prezență în grupele unei competiții europene, și anume Europa League (care lua locul Cupei UEFA). La debutul în grupe, Sabău a obținut un 0-0 pe Amsterdam Arena în fața mult mai celebrei formații Ajax, unde juca Luis Suarez
● Merită să ne mai aducem aminte de un 0-0 înregistrat în fața lui Anderlecht (tot în în 2009), unde Romelu Lukaku (în vârstă de 16 ani atunci) era anunțat drept un viitor star de nivel european
Aș mai aminti de victoria cu Dinamo Zagreb (2-1 în ultimul meci din faza grupelor) sau de o înfrângere la limită în returul cu Ajax (1-2, după ce Poli Timișoara a condus)
Ce ne-au învățat echipele antrenate de Sabău acum peste un deceniu? Că atât victoriile, cât și înfrângerile fac parte din sport (ca și în viață până la urmă), numai că și înfrângerile pot veni cu demnitate. Mai exact, poți dovedi că nu ai fost cu nimic inferior echipei care te-a învins prin atitudinea arătată.
BONUS
În cei patru ani cât a antrenat Gloria Bistrița, Sabău a menținut echipa în prima ligă de pe poziții confortabile. Ba mai mult, într-unul dintre sezoane, 2006-2007 mai exact, a obținut un loc 6 cu bistrițenii, o performanță care i-a permis formației lui Sabău să joace în Cupa UEFA Intertoto, și împotriva lui Atletico, pe care a învins-o, meci despre care am vorbit mai sus.
2005/2006: Locul 10 din 16
2006/2007: Locul 6 din 18
2007/2008: Locul 10 din 18
2008/2009: Locul 13 din 18
Tragem și aici o concluzie. Că Sabău a știut să gestioneze și echipe cu buget mic, echipe care își propuneau în primul rând să se mențină în prima ligă. Exact ce i-ar trebui lui “U” Cluj pe termen scurt, iar pe termen mediu și lung, de ce nu, formarea unei echipe care să aspire la poziții mai ambițioase, 9, 8, 7 sau chiar 6. De ce nu 5?
Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.