OPINIE | 10 concluzii după instalarea lui Neagoe la Universitatea Craiova. Mesajul tehnicianului pentru Emil Boc, Sabău și fanii lui “U” Cluj + Jucătorul pe care îl vrea de la formația ardeleană

În încercarea de a clarifica definitiv subiectul plecării lui Eugen Neagoe de la Universitatea Cluj, pentru a prelua postul de antrenor al Universității Craiova, Cluj Live a urmărit conferința de presă de ieri, în care tehnicianul a fost prezentat oficial la clubul oltean. Neagoe și Sorin Cârțu (președintele grupării din Bănie) au vorbit 42 de minute, cu 10 minute mai mult decât Ioan Ovidiu Sabău (noul director tehnic al Universității Cluj) și Gabriel Giurgiu (directorul sportiv al formației ardelene) la dialogul cu jurnaliștii clujeni, desfășurat tot ieri.

I. După cum spunea încă din perioada când era întrebat de gazetarii din Cluj dacă va merge la Universitatea Craiova, Eugen Neagoe a reafirmat astăzi că trupa de pe Ion Oblemenco este casa lui.

II. Tocmai pentru că se simte ca acasă, și tot în Bănie a câștigat ca jucător campionatul și cupa în 1991 (cu actualul președinte, Sorin Cârțu, în calitate de antrenor), Neagoe a subliniat că oficialilor de la Universitatea Craiova nu le-a fost greu ca să-l convingă să accepte oferta lor. De altfel, Neagoe a dezvăluit că a purtat două discuții cu finanțatorul Mihai Rotaru, una de 40 de minute (la telefon din câte a sugerat Neagoe), unde și-a dat efectiv acordul să vină în Bănie, și alta de aproape trei ore (pentru stabilirea tuturor detaliilor din contract), într-o altă zi, de această dată față în față.

III. Reporterii din Craiova nu l-au întrebat pe Neagoe care au fost motivele ce au stat la baza deciziei de a părăsi Universitatea Cluj. În schimb, jurnaliștii l-au întrebat dacă s-a împăcat cu primarul Emil Boc. Edilul Clujului și-a arătat dezamăgirea în cotidianul Ziua de Cluj față de alegerea lui Neagoe de a părăsi Universitatea Cluj în preajma Crăciunului. În replică, Neagoe a subliniat că nu are motive să se împace cu fostul premier al României, deoarece nu este certat cu acesta. În plus, a subliniat că are un respect deosebit pentru Emil Boc, pentru toate persoanele cu care a lucrat la “U” Cluj și pentru suporterii formației înființate în 1919 deopotrivă.

IV. În legătură cu contractul despre care conducerea lui “U” Cluj a spus că este încă în vigoare, Neagoe a declarat că, din punctul său de vedere, acordul cu studenții este încheiat încă din 24 decembrie 2022 (când l-a denunțat unilateral).

V. Neagoe a mai făcut două precizări legate de “U” Cluj, apoi s-a concentrat în discuțiile cu presa doar pe ceea ce își propune să realizeze la noua sa echipă. I-a urat succes lui Ioan Ovidiu Sabău, spunând că este cea mai bună variantă pentru banca tehnică a lui “U”, apoi a recunoscut că și-ar fi dorit mult să-l aibă din această iarnă sub comandă sa pe Ștefan Vlădoiu (24 de ani). Fundașul dreapta pe care a apucat să-l antreneze la echipa clujeană este împrumutat chiar de la gruparea olteană.

Contractul lui Neagoe (stânga) cu Universitatea Craiova este valabil până în 2024 și va fi prelungit ìn cazul în care tehnicianul va câștiga titlul cu oltenii în acest an / Foto: captură de pe canalul oficial de youtube al echipei din Bănie

VII. Înainte de a pleca din Ardeal, Neagoe nu a exclus varianta de a merge la Craiova (asta din clipa când numele său a apărut pe lista oltenilor), dar nici pe cea de a continua la “U” Cluj. Ieri, Neagoe nu a mai revenit asupra nemulțumirilor pe care le-a tot repetat în scurtul mandat din Ardeal, și anume că echipa marchează prea puține goluri în raport cu ocaziile avute, că are prea puține puncte în raport cu potențialul ei și că evoluția la meciurile de acasă este afectată de calitatea gazonului de pe Cluj Arena. Pe de altă parte, Neagoe a dat de înțeles prin entuziasmul cu care a vorbit că oportunitățile avute la Craiova (varianta de a se bate la titlu, și nu la evitarea retrogradării) sunt mult mai tentante decât cele pe care le avea la “U” Cluj.

VIII. De altfel, Neagoe chiar a recunoscut că va încerca să câștige campionatul la finalul acestui sezon. La rândul său, Sorin Cârțu a afirmat că obiectivul lui Neagoe e același pe care l-au avut Laurențiu Reghecampf, Laszlo Balint și Mirel Rădoi (adică să câștige trofee). În acest moment, Neagoe are șanse reale pentru aducerea primului titlu de campioană în Oltenia după mai bine de trei decenii. În Liga 1, Universitatea Craiova este la 7 puncte de liderul Farul Constanța cu 9 etape înainte de finalul sezonului regular (în play-off, punctele se vor înjumătăți).

IX. Dacă la “U” Cluj intenționa să renunțe la 8 sau 9 jucători, decizie pe care o anunțase după meciul cu Sepsi (ultimul din 2022, pe care Șepcile Roșii l-au pierdut cu 2-1), Neagoe are cu totul alte planuri în Bănie. Asta probabil și datorită condițiilor amintite mai sus, adică un buget mai mare care să faciliteze transferarea jucătorilor valoroși și șansa de a lucra cu un lot care este în continuare în cursa pentru titlu. Concret, Neagoe a subliniat că nu a venit la Craiova ca să dea afară jucători, ca să schimbe jumătate din echipă. În ceea ce privește noile achiziții, Neagoe a primit un nou jucător chiar în ziua prezentării sale ca antrenor. Este vorba de Alexandru Ișfan (22 de ani), mijlocaș cu 4 goluri și 4 pase de gol în cele 21 de apariții bifate la FC Argeș în prima parte a acestui sezon.

X. Neagoe a mai specificat că vrea să creeze o echipă cu care să facă spectacol, deci una care să înscrie multe goluri, dar își dorește și o apărare solidă. Deci, existența unui echilibru între cele două aspecte ale jocului. Tot Neagoe a spus că a primit multe mesaje de felicitare după preluarea băncii tehnice a Universității Craiova. Printre cei care l-au felicitat, Neagoe i-a menționat pe Răzvan Burleanu (președintele Federației Române de Fotbal) și Laszlo Dioszegi (finanțatorul lui Sepsi Sf. Gheorghe și, totodată, fostul șef al lui Neagoe, antrenorul activând la Sepsi în intervalul 2017-2019, când a calificat echipa covăsneană în play-off pentru prima dată).

Foto: captură de pe canalul oficial de youtube al Universității Craiova

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.