VIDEO | Europarlamentarul Cristian Terheș demască strategia birocraților UE: “Se folosesc de experți pentru a suprima suveranitatea!”  

Europarlamentarul Cristian Terheș se arată revoltat de faptul că Uniunea Europeană păstrează la secret identitatea unor experți care ajută la întocmirea unor documente instituționale. Terheș a declarat, în emisiunea „Ediția de seară” realizată de Dinu Criste la Cluj Live, că prin astfel de mecanisme „birocrații” din instituțiile UE își întăresc pozițiile, pe care le folosesc ulterior pentru a „suprima suveranitatea” sau „libertatea” altor cetățeni. Terheș a dat în acest sens exemplul raportului MCV.

„România a trecut prin perioada comunistă, apoi prin cea de tranziție – post-comunistă. Păi nu poți aborda și analiza justiția din România fără să ai expertiză pe tot ce înseamnă justiție comunistă: pe rolul serviciilor secrete în justiție, pe rolul statului în justiție, ce a însemnat procuratura în perioada comunistă… Ori lucrurile acestea nu se discută la nivel european! Îți apare fel și fel de ONG-ist care vine și spune că este expert: băi, dar tu ce diplomă ai? Nu contează! E secret! Dar el e expert. Dar de ce? Că-și dă cu părerea. Deci orice părerolog din Europa poate să devină la nivel european expert și este luat în seamă de către acești birocrați europeni, pentru că ce fac acești pretinși experți? De fapt le face reinforcement, le redau propriile poziții pe care le folosesc pe urmă mai departe să-ți suprime suveranitatea, libertatea și să ia alte decizii”, a spus Terheș, la emisiunea Ediția de seară.  

Europarlamentarul denunță întreg mecanismul prin care sunt luate deciziile.

„Este un simulacru al democrației ceea ce se întâmplă în momentul de față la nivelul Uniunii Europene și un simulacru al separării puterilor în stat! În primul rând Parlamentul European nu are drept de inițiativă legislativă. De obicei ce se face e o rezoluție care se votează și care este un fel de scrisoare de intenție. Pe baza asta Comisia vine și propune o lege și apoi intră în procesul de legiferare. Dar chestiunea este alta: problema nu este ceea ce spune Parlamentul European despre toate aceste lucruri, întrebarea e ce spun cetățenii? În fond și la urma urmei deciziile care se iau aici pe ei îi afectează. Și în tot acest mecanism decizional european vocea și interesul cetățenilor este tot mai puțin reprezentat.

 În perioada pandemiei ce am văzut că a fost la nivel european a fost: foarte mulți birocrați s-au jucat de-a Dumnezeu”, a concluzionat Terheș.