VIDEO | Un parlamentar PSD explică în trei minute importanța produselor locale: “Toată lumea are de lucru și economia prosperă”

Toată lumea are de lucru și economia prosperă dacă sunt consumate produse locale, transmite parlamentarul PSD Călin Matieș. El le explică tinerilor care vor să devină antreprenori importanța acestui lucru printr-o poveste. 

„Ce te reține pe ține că președinte de Consiliu Județean? Ce te reține pe ține că primar? Că influencer și om cu influență din zona ta să faci lucrul acesta (n.r.: cu referire la promovarea produselor locale)?”, se întreabă retoric Călin Matieș, la emisiunea Ediția de seară, realizată de Dinu Criste la Cluj Live.

El exemplifică importanța consumului local printr-o poveste.

„Eu fac în fiecare an un program de workshop cu tinerii de clasa a douăsprezecea și discut cu ei de implicare socială și aici le spun de consumul produselor și puțîn despre antreprenoriat. Vin de 25 de ani din zona de privat.

Și le spuneam o poveste tinerilor, un exemplu despre cum funcționează consumul local, o fabulă, că să înțeleagă toți, indiferent la ce nivel sunt.

Zice că un om de afaceri cu foarte mulți bani vrea să facă o conferință și se duce la un hotel din Vultureni, de exemplu, de unde e mama. Și merge la hotelul respectiv și le explică faptul că vrea să închirieze tot hotelul pentru o conferință, pentru cazare și tot. Cât mă costă? 10 lei! Ce garanție trebuie să las, pentru că nu sunt sigur că pot să fac evenimentul? Și primește următorul răspuns: trebuie să lăsăți 10.000 de euro – 1.000 de euro garanție. Dar dacă vin până la ora două, îmi returnați garanția? Da, vă returnăm garanția! Ce face hotelierul? Se duce repede cu banii – cu mia de euro lăsată garanție – la măcelar: uite, te rog să mă ștergi de pe caiet, nu a funcționat economia. Măcelarul se duce la abator: uite, mi-ai dat carne, poftim mia de euro. La fel cel de la abator merge la fermier: poftim mia de euro pentru animale. Fermierul merge la cel de la cultură mare: poftim mia de euro pentru nutreț. Ultimul se duce la femeia de moravuri ușoare – că așa e în poveste – ai fost drăguță cu mine, poftim mia de euro, te rog să mă ștergi de pe caiet. Femeia se întoarce și merge înapoi la hotel: mi-ai dat camere pentru clienți, te rog primește mia de euro și să mă ștergi de pe caiet. Vine omul de afaceri la ora 14:00, nu e capabil să facă evenimentul și spune: te rog să-mi returnezi garanția. Și îi returnează garanția. 

Morală care e? Dacă consumăm local, toată lumea are de lucru și economia prosperă. 

Dacă unul de aici – abatorul – lua animalele din Polonia banii se duceau în Polonia și tot restul lanțului rămâneau neplătit, fără obiectul muncii. E o poveste să înțeleagă lumea de ce trebuie să consumăm local!”, a spus Matieș, senator PSD, la Cluj Live.