Europarlamentarul Cristian Terheș atrage atenția asupra pericolului la care se expune Europa în aceste momente, în special în privința ideologiei. El a făcut o paralelă cu preocupările lumii intelectuale din imperiul Bizantin atunci când atacau otomanii.
„Cioloș și cei din USR au votat pentru raportul Matic, care propune și spune ca bărbații pot să nască. Acum cum pot să nască în contextul actual, probabil jumătatea feminină din bărbat poate să nască…(n.r.: cu referire la urarea lui Dacian Cioloș de 8 Martie: „La Mulți Ani femeilor de lângă noi, din jurul nostru! La multă lumină părții feminine din noi! E atât de multă nevoie pentru echilibrul și armonia lumii în care trăim!”). Noi stăm la nivel european și discutăm despre cât la sută ești femeie dintr-un bărbat și invers, în contextul în care Europa este efectiv sub atac în momentul de față. Sunt probleme fundamentale la nivel european.
În momente de cumpănă, în loc să se ocupe de apărarea Bizanțului, discutau despre sexul îngerilor sau despre câți îngeri încap pe un vârf de ac. Sau dacă se ridică omul de pe scaun, dacă rămâne sufletul puțin pe scaun sau se ridică și sufletul cu scanunul. Deci cam astea erau discuțiile în mediul intelectual bizantin, când otomanii erau la porțile bizanțului. Cam așa suntem și acum cu Europa”, a declarat Cristian Terheș, la emisiunea Ediția de seară, realizată de Dinu Criste la Cluj Live.
Există două ideologii care se bat cap în cap în aceste momente, atrage atenția Terheș.
„Dacă nu ne revenim în fire, dacă nu înțelegem să punem pe primul loc interesul cetățenilor și să nu ne uităm propriile valori… Dacă cei din vest își recreează o identitate care dorește să extirpe tot ce înseamnă valori creștine, e ok, e alegerea lor.
E un cumul de factori, pentru că îți vine din două părți. Pe de-o parte asistăm în vestul Europei la o retragere a bisericii, iar asta e o vină a Bisericii Catolice, a celor Protestante și vedem asta asiduu în țările protestante… O retragere a bisericii din societate și închiderea în biserici. Și-au lăsat universitățile goale, instanțele goale – adică să nu mai aibă partea asta de justiție socială, nu se mai implică biserica –. Suntem unde suntem.
De partea cealaltă acest gol lăsat e umplut de această filosofie marxistă și neomarxistă, care vine și spune că redefinim ce înseamnă statul, omul, bărbatul, femeia, mamă, tată, căsătorie și ți se redefinesc termeni, care până acum erau foarte clari și ți se schimbă sensul termenilor. Acesta e un mod de deconstrucție și ți se reconstruiește societatea, desi se păstrează eticheta și ți se schimbă conținutul”, a avertizat Terheș.
„E o problemă pe care o vedem la nivelul Uniunii Europene nu de azi de ieri, ci de 20 și ceva de ani, chiar de 30 de ani: dacă ne uităm în spate, din punct de vedere istoric, o să vedem că părinții fondatori ai acestui program european – UE cum o știm azi – au pus acești părinți fondatori la baza, la fundamentul acestui proiect european valorile creștine”, a argumentat Terheș.