Prim-ministrul a spus că se doreşte înlocuirea unui model maghiar eficient cu un nou model european care în mod evident nu funcţionează.
Situaţia este una tristă, iar Ungaria trebuie să se apere nu numai împotriva migranţilor ilegali şi a traficanţilor de persoane, ci şi împotriva Bruxelles-ului – şi va face acest lucru, a spus Orbán.
Premierul ungar a vorbit şi despre modul în care maghiarii protejează împotriva imigranţilor ilegali nu numai Ungaria, ci întreaga Europă, printre care şi Austria.
Premierul a spus că anul trecut, de-a lungul graniţelor Europei au fost opriţi în total 330 000 de migranţi ilegali, dintre care 270 000 la graniţa dintre Ungaria şi Serbia.
Lăudând munca preşedintelui sârb Aleksandar Vucic în privinţa cooperării dintre naţiuni, prim-ministrul ungar a spus că fără Serbia şi Ungaria, în Austria, Germania şi Olanda ar exista sute de mii de migranţi ilegali în plus decât sunt acum.
Viktor Orbán i-a mulţumit, de asemenea, cancelarului austriac Karl Nehammer pentru faptul că a apărat Ungaria la cel mai recent summit al UE de la Bruxelles. Pentru că deşi este posibil să existe soluţii bune pe mare, aceleaşi soluţii pot fi greşite pe uscat, a arătat şeful guvernului de la Budapesta.
În cadrul şedinţei, puţin au înţeles această abordare, însă cancelarul austriac a clarificat situaţia şi a încercat să ajute. Nu este vina lui că acest lucru nu a reuşit, a adăugat Orbán.
Premierul a subliniat că Ungaria se află într-o situaţie specială; în ţara sa vecină din est, în Ucraina se desfăşoară un război, iar cu graniţele sale sudice este situată pe cea mai aglomerată rută de migraţie.
Modelul maghiar – care este eficient – se bazează pe o idee simplă, a spus prim-ministrul. Nimeni nu poate intra pe teritoriul ţării până când cererea sa de azil nu a fost nici măcar analizată, a explicat Orbán.
Se poate intra atunci când există un răspuns pozitiv la cererea depusă, a adăugat politicianul maghiar.
Premierul a subliniat că modelul maghiar funcţionează şi că toate ţările europene ar trebui să-l adopte. Totuşi, acest lucru nu se întâmplă, deoarece la Bruxelles a fost adoptat un regulament care prevede cote obligatorii şi care obligă statele membre să înfiinţeze tabere de refugiaţi, “ghetouri de migranţi”.
Şi acest lucru nu este ceva rău doar pentru Ungaria, a spus Viktor Orbán. Este posibil ca aceste reguli să însemne un ajutor pentru Italia, însă ar înrăutăţi cu siguranţă situaţia Austriei, din direcţia Ungariei, a adăugat premierul.
Întrebat de presă, Viktor Orbán a spus că guvernul maghiar a decis deja cu privire la aderarea Suediei la NATO şi o susţine, însă parlamentul nu a ratificat încă această decizie. Ungaria este în contact şi cu secretarul general al NATO şi cu Turcia, dacă vor considera că “trebuie făcut ceva”, vor acţiona, a adăugat Viktor Orbán.
Întrebat despre politica energetică, prim-ministrul a amintit: timp de multe decenii, Serbia a primit gaze prin intermediul Ungariei, iar cantitatea care le era necesară sârbilor s-a aflat întotdeauna la dispoziţie. Acum, situaţia este inversă, maghiarii primesc gaze din Serbia, iar sârbii manifestă, de mulţi ani, aceeaşi atitudine pe care au avut-o şi maghiarii, a subliniat Orbán.
Potrivit premierului, acest exemplu arată clar cât de profund conectate sunt ţările din Europa Centrală, şi cât de important este ca aceste naţiuni să fie conştiente, indiferent de ideologiile politice, de destinul lor comun.
Întrebat de presa publică, Viktor Orbán a numit Ungaria o ţară în care în acest moment – dacă este să exagerăm puţin – “există zero migraţie”, singurul loc fără migranţi din întreaga Europa. Acest lucru de datorează sistemului de protecţie juridică şi fizică, a spus premierul maghiar.
O parte a protecţiei o reprezintă construirea unui gard şi apărarea acestuia, deşi migranţii mai trec uneori şi peste acesta – pentru că sunt deja înarmaţi şi lansează uneori “operaţiuni dure” împotriva poliţiştilor de frontieră şi împotriva gardului, a spus Orbán. Cu toate acestea, majoritatea sunt prinşi, iar cei prinşi nu mai pot ajunge în Austria, ca migranţi ilegali, a relatat premierul.
Protecţia juridică înseamnă că intrarea în ţară depinde de o procedură de azil finalizată şi care a primit un răspuns pozitiv. Cei care nu sosesc în acest fel sunt duşi înapoi, pe cealaltă parte a graniţei.
Orice regulă care nu spune că “trebuie să aştepţi afară” înseamnă, în gândirea migranţilor, o invitaţie deschisă, iar până când UE nu va spune că trebuie aşteptat în afara graniţelor pentru ca procedura de azil să fie efectuată, vor fi provocate zeci de mii de tragedii umane, a subliniat Viktor Orbán.
În schimb, în loc să facă pasul decisiv, UE vrea să atragă în zona politicii nereuşite a migranţilor singura ţară care a făcut deja acest pas, a subliniat Viktor Orbán.