EXCLUSIV | Munca unui antrenor în primele trei ligi de fotbal din România. Dialog cu Marius Stoica: ”Trebuie să vedem lucrurile cu multă pasiune. Stăm pe teren de dimineața până seara. De multe ori punem antrenamentele și munca de la club înaintea familiei” (PARTEA I)

Cluj Live Sport merge mai departe în ceea ce privește interviurile speciale. De această dată, invitatul nostru a fost Marius Stoica, antrenorul Unirii Bascov (Liga a III-a din județul Argeș). În trecut, Stoica a activat la CS Mioveni, atât în Liga a 2-a, cât și în Liga 1.

Pentru că a fost interviu mai amplu, în care s-au analizat teme esențiale, interviul va fi difuzat în două părți. Primul episod va fi legat de actuala experiență profesională a interlocutorului nostru, dar și de perioadele în care a lucrat la CS Mioveni.

CAPITOLUL 1. OPORTUNITATEA DE A FORMA JUCĂTORI DE VIITOR LA UN CLUB DIN LIGA A 3-A, CARE SĂ AJUNGĂ ULTERIOR ÎN DIVIZIA SECUNDĂ

Cluj Live Sport: Ce obiective aveți la Unirea Bascov?

Marius Stoica: În primul rând, continui munca unui fost coleg, Adrian Dulcea, care a făcut pasul de a fi antrenor la echipa națională U18. A fost dorința dânsului ca eu să fiu persoana (care să antreneze Unirea Bascov – n. red.). Probabil că sunt, în viziunea dânsului, omul care se aseamănă foarte mult cu el în filosofie, iar ceea ce el a lucrat acolo, a dus până la urmă un mandat de 4-5 ani, de a crește copii, pentru că acesta este și scopul la acest club, de a forma tineri pentru grupele superioare, și aici mă refer la nivel de județul nostru, unde le avem pe CS Mioveni și FC Argeș Pitești. Suntem un club cu un buget foarte mic, dar suntem foarte bine organizați, cu niște oameni deosebiți la nivelul conducerii, ajutați și de Consiliul local Bascov, prin oameni care iubesc, probabil, sportul, dar numai în limita posibilităților, pentru că și bugetul, întradevăr, nu avem salarizări foarte mari, undeva într-un plafon de 2.000 de lei pe lună, și asta câțiva jucători. Restul sunt copii cărora li se oferă, probabil, șansa de a juca la Liga a 3-a, venind de la campionate naționale de juniori, nici măcar de la campionate de elită, și cu atât mai bine (ar fi – n. red.) dacă putem, întradevăr, să aducem în decurs de 1-2 ani jucători către Liga a 2-a sau chiar și Liga 1. Asta a urmărit și fostul meu coleg, Adi Dulcea, de a forma tineri, și mie îmi revine sarcina ca munca lui să nu fie în zadar și să îmi propun același lucru. Acum, legat de obiectivele echipei, sincer, eu mi-aș propune ca obiectiv de a ataca primele 4 locuri, de a juca în acest play-off, pentru că știți foarte bine, competiția din Liga a 3-a și a 2-a se joacă cu play-off/play-out, cu primele 4 clasate și îmi doresc lucrul acesta, îmi doresc să îi duc acolo, să devin o motivație pentru ei, dacă se poate să atace primele 2 locuri, pentru că alți ochi și altă viziune va fi asupra lor, asta cred eu. În rest, nu am ce să vă spun mai multe, pentru că filosofia clubului asta a fost de la început, de a se uita în propria pepinieră de copii, și cu niște oamenii pregătiți deosebit la nivel de echipă de seniori, să îi poată dezvolta pe acești tineri pentru a face pasul și la Liga 1, și să îi vedem și peste ani.

Cluj Live Sport: Sistemul acesta pentru promovare, nu pare mai complicat în prezent? Pentru că în alți ani, locul 1 din Liga a 3-a ducea direct în eșalonul următor.

Marius Stoica: Nu știu, nici nu vreau să dezvolt acest aspect. Complicat este să înțelegem de ce la Liga a 2-a se face acel sistem cu primele 6, și apoi se înjumătățește. În Liga a 3-a nu se înjumătățește, este un tur preliminar, și punctele rămân. Apoi sunt cele patru, plus că se dau împerecheri între serii pentru promovare, locul 1 cu locul 2, și așa mai departe. Apoi, dacă doriți să vă mai aduc un argument, pe care la fel nu îl înțelegem, de ce la Liga a 2-a anul de vârstă este 2003-2005, iar cel la Liga a 3-a este 2004-2005? Spuneți dumneavoastră dacă înțelegem ceea ce se întâmplă. Așa, benefic este bine pentru cei tineri, că regula asta există, dar nu este dată de curând. Exista această regulă și pe vremurile noastre, în era comunistă, știți foarte bine, și atunci se juca cu juniori. Întradevăr, sistemul de la Liga a 3-a de promovare este mult mai greu, față de ceea ce se întâmplă la Liga a 2-a, unde primele două promovează (direct – n. red.), și celelalte două au baraj.

CAPITOLUL 2. RETROGRADĂRILE LUI FC ARGEȘ ȘI CS MIOVENI DE PE PRIMA SCENĂ L-AU ÎNTRISTAT

Cluj Live Sport: Este dureros pentru dumneavoastră că aceste echipe, FC Argeș și CS Mioveni, care sunt din zona dumneavoastră, nu mai sunt în Liga 1?

Marius Stoica: Da, este dureros, pentru că în sezonul 2019/2020, eu eram antrenorul principal de la CS Mioveni și erau foarte multe echipe care își doreau promovarea, adică multe dintre ele sunt acum pe prima scenă fotbalistică. Petrolul, Rapid, care la vremea respectivă se băteau pentru promovare. Universitatea Cluj, Călărașiul, la acel moment, chiar și Turnu Măgurele era o echipă destul de bună. FC Argeș. Erau multe echipe care își doreau. Noi, ca și club, la acel moment chiar urmăream așa ceva. Urmăream să ne clasăm cât mai sus, dar, vedeți și dumneavoastră, eram în etapa a 17-ea și eram pe locul 1, unde ne băteam cu UTA la diferență de maxim 2 puncte. Apoi, normal că UTA a luat distanță, eu în etapa a 22-a nu am mai fost antrenor principal, dar a venit acea pandemie și s-au luat așa niște decizii, care puteau pune în pericol și munca unor oameni și aici o scot în evidență pe UTA Arad. La acel moment, avea un avans destul de consistent de locurile 4-5, 3, chiar și de locul 2. Eram cu CS Mioveni pe locul 2, la diferență de 4 puncte de Rapid și la 5 puncte de FC Argeș. Apoi, s-au împerecheat primele 6 să joace 5 jocuri, pentru a se decide promovarea. Vă dați seama că înjumătățirea punctelor, cu UTA Arad, care erau promovați de la acel tur de campionat, după înjumătățire, erau în pericol să nu mai promoveze. Eu anticipam într-o emisiune locală ce s-ar întâmpla dacă UTA Arad nu câștigă primele două jocuri, și ei aveau două jocuri acasă cu Rapid București și Turnu Măgurele, dacă nu mă înșel. Dacă nu le-ar fi câștigat, intra în pericol să piardă și primul loc, și chiar să nu promoveze. Locurile 3 și 4 erau un pericol pentru ei. Nu mai vorbesc de locul 2. Și chiar așa s-a și întâmplat. Nu au câștigat primele două jocuri, și dacă nu ar fi câștigat al treilea joc la Mioveni, îmi aduc aminte că au câștigat cu 3-0 fără niciun fel de dubii, nu mai puteau intra în cărțile promovării. Și vă dați seama că era o muncă fantastică a celor de acolo, cu o echipă de tradiție, cu oameni care au pus suflet în munca asta, în spate cu niște antrenori deosebiți, Laszlo Balint, care a făcut o treabă nemaipomenită atunci, și întradevăr ei eu arătat că au dominat Liga a 2-a. Și puteau să nu promoveze datorită acelui sistem din pandemie, în care 6 echipe au disputat doar 5 jocuri. Au luat primele trei echipe să joace 3 meciuri acasă și două în deplasare, și invers. Ultimele trei să joace trei meciuri în deplasare și două acasă.

Cluj Live Sport: Restul echipelor nu au mai jucat. S-a oprit campionatul pentru ele, efectiv.

Marius Stoica: Nu au mai jucat, s-a oprit totul. Îmi aduc foarte bine aminte că în ultima etapă, s-a ajuns la două jocuri, unde CS Mioveni disputa pe teren propriu un meci cu Petrolul Ploiești, echipă ce era matematic scoasă din calculul promovării, și chiar a barajului, iar FC Argeș juca acasă cu UTA. Dacă FC Argeș bătea pe UTA, UTA ar fi putut să nu mai promoveze, dacă Mioveniul bătea pe Petrolul Ploiești. Eu anticipam că era un moment de istorie al județului nostru, să promoveze două echipe din județ direct în Liga 1. Intram în istoria județului pentru așa ceva. S-a ajuns la ultima etapă, și întradevăr, și acolo au existat surprize, știți foarte bine că în meciul de la Pitești, Argeșul și UTA au promovat la braț, iar Mioveniul a pierdut acasă cu Petrolul. La pauză conduceau cu 1-0 (se referă la faptul că Mioveni a avut 1-0, dar a pierdut cu 2-1; Mioveni a ajuns la baraj, dar a fost eliminată de Chindia, după 0-2 în deplasare și 1-1 acasă – n. red.) și erau promovați în Liga 1. Deci, cam așa au stat lucrurile, și ne arată că fotbalul reprezintă multe surprize, de asta este și frumos, dar în același timp și urât, pentru că toată lumea se pricepe. Sunt oameni care și pe noi ne opresc din munca noastră, de a ne dezvolta, și asta este situația, nu avem ce să facem, până la urmă trebuie să mergem înainte și să privim lucrurile fără să ne mai uităm înapoi.

CAPITOLUL 3. APROAPE DE A PROMOVA CU MIOVENI

Cluj Live Sport: În 2019, nu doar că Mioveni a fost pe locul 1 mult timp în Liga a 2-a, dar a fost multă vreme și neînvinsă. Trebuie punctat și asta.

Marius Stoica: Da, 14 etape cu mine (13 mai exact – n. red.), noi nu am avut nicio înfrângere, chiar eram pe locul 1 la acea vreme, iar prima înfrângere, întradevăr, am avut-o la Constanța, unde Ianis Zicu formase un grup foarte bun, după cum știm foarte bine și Ciprian Marica se ocupa atunci de echipa Farul (în calitate de acționar – n. red.), unde au avut o echipă foarte bună, care, din punctul acesta de vedere, au fost cea mai bună echipă de pe teren propriu în acel sezon. Atunci, am pierdut prima dată. După 14 etape, am pierdut la Constanța (0-2 – n. red.). Bineînțeles, echipa a avut reacție (a învins Pandurii cu 4-0 – n. red.), (dar apoi – n. red.) am pierdut cu Rapid în etapa a 17-a. Stăteam foarte bine în clasament, eram pe locul 1 la acel moment, pentru că și UTA avea un meci mai puțin. În etapa 22, am fost înlăturat de la cârma echipei, într-un meci cu FC Argeș, pe care nu l-am pierdut, asta a fost decizia conducerii și asta a fost toată povestea. O poveste frumoasă, o muncă, am lăsat echipa pe locul 2, loc promovabil direct în Liga 1.

CAPITOLUL 4. ȘANSA DE A ACTIVA LA ECHIPA DE SUFLET ÎN PRIMA DIVIZIE

Cluj Live Sport: Ați avut șansa să o antrenați pe Mioveni și în Liga 1, în sezonul trecut, la un moment dat. În ce măsură rămâne o experiență frumoasă?

Marius Stoica: Despre asta nu pot să spun decât că a fost un interimat, normal, cu tristețea că mi-aș fi dorit ca echipa, la ora actuală, să fie în Liga 1. Deocamdată, situația este alta, suntem în Liga a 2-a, ei sunt într-o reconstrucție la nivel de echipă, de așezare și de învățare, până la urmă. Sunt numai jucători noi și la va fi foarte greu în Liga a 2-a în acest moment. Eu sunt optimist tot timpul, indiferent unde mă duc, niciodată nu pun răul înainte și încerc să găsesc ce este bun acolo, să pot să dezvolt mai departe, ca lucrurile să meargă în continuare, așa am fost obișnuit și la Mioveni, și asta am făcut.

CAPITOLUL 5. SACRIFICIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE FACĂ UN ANTRENOR PENTRU A REALIZA PERFORMANȚE

Cluj Live Sport: Faptul că ați antrenat CS Mioveni în Liga 1, se poate spune că este un vis împlinit, chiar dacă nu ați prins un context bun, să zicem?

Marius Stoica: Da, este o experiență până la urmă, sportul ne învață și este un mod de viață. Ne învață multe lucruri, că trebuie să fim echilibrați și lucrurile trebuie să le vedem cu multă pasiune, pentru că dacă pui altceva înainte, s-ar putea să termini activitatea mult mai repede. Tot ceea ce facem, și sunt de acord cu mulți dintre colegii mei, pentru noi există pasiunea, pentru că stăm pe teren de dimineața până seara, chiar de multe ori punem antrenamentele și munca de la club înaintea familiei, asta este, poți să ajungi la un nivel (ridicat – n. red.) cu pasiune, normal că ai și satisfacție și tot timpul îți vor rămâne în amintire lucruri bune, nicidecum lucrurile triste. Asta este normal și asta este în orice activitate. Toată lumea ar vrea să se gândească doar la lucrurile frumoase și numai la lucrurile care s-au întâmplat.

CAPITOLUL 6. FOȘTII ELEVI AU RĂMAS LA UN NIVEL BUN

Cluj Live Sport: Anumiți jucători care au fost la Mioveni au rămas în Liga 1, mă refer la Garutti, care a mers la Petrolul, la Oancea, care este la ”U” Cluj.

Marius Stoica: Da, au fost niște băieți deosebiți, cu un grup bun, chiar eu am avut șansa să lucrez cu ei. Eu am încercat, în scurta perioadă pe care am avut-o și am avut și neșansa de a fi într-un prilej foarte greu, pentru că la acel moment echipa trebuia să dispute șase jocuri cu primele 5 clasate din campionat. Era prematur să cresc, întradevăr, să pot să acumulez și puncte, dar eu chiar am crezut. Dorința cea mare a mea a fost să schimb un pic dinamica jocului, să se vadă că putem juca de la egal la egal, indiferent de locul din clasament (al adversarei – n. red.). Și asta s-a și făcut acolo, chiar am avut o situație foarte bună în primele 3-4 săptămâni, pentru că am disputat trei jocuri și ne-am simțit foarte bine împreună, chiar dacă am pierdut, am pierdut la limită cu campioana Farul Constanța (1-2 – n. red.), unde am făcut un joc excepțional la Constanța și puteam să plecăm neînvinși de acolo (pentru că Mioveni a reușit să egaleze – n. red.). Apoi acasă, cu CFR Cluj, (pe care – n. red.) am ținut-o în șah 80 de minute, dacă nu chiar mai mult, așa cu tristețe, pe fondul unui joc foarte bun, am pierdut și acel meci cu 1-0. 80 de minute, cei de la CFR nu au avut nicio situație pe poartă, și aici lucrurile au fost atât de așezate, că toți au apreciat, pentru că s-a văzut o schimbare în bine și organizarea de joc a fost excepțională și ireproșabilă. A venit și o victorie în Cupă cu Botoșani (1-0 – n. red.), în care ei s-au descătușat atunci și se simțeau bine ca și grup. Am avut și un joc de verificare înainte de meciul cu FCSB de la București, am jucat la FC U Craiova, unde chiar arătam bine și veneam după cele trei jocuri, și am câștigat și acel joc de verificare cu 1-0. A fost și un test foarte bun, pentru că era o echipă care se asemăna foarte mult cu FCSB, o echipă ofensivă cu Nicolo Napoli, care juca foarte bine tranziția, și între linii, în terenul advers, tot timpul punea presiune pe tine și era foarte greu să joci contra lor la acel moment. De aceea, am și ales atunci un joc de verificare, pentru că era și campionatul întrerupt cu jocurile naționalei, și ei chiar au avut o reacție bună și au câștigat jocul cu 1-0. Toate lucrurile arătau că vom merge bine până la final. La noi s-a întâmplat un lucru, probabil, pe care nu aș vrea să îl mai aduc în discuție, știți și dumneavoastră, și toată lumea, când ei au luat decizia de a nu se mai antrena (jucătorii lui CS Mioveni nu s-au antrenat din cauza problemelor financiare –n. red.), în acea săptămână înainte de joc ei nu s-au mai antrenat deloc, și normal că de atunci ne-am dus în jos, era și final de campionat (adică se apropia pauza competițională de iarnă – n. red.), după evoluția de la București, a fost vizibil. 30 de minute am stat foarte bine, iar energetic, ușor-ușor, am cedat și am pierdut cu un scor urât acolo, de 5-1. Apoi, a venit etapa de acasă cu Universitatea Craiova, altă echipă care, întradevăr, era pe locul 3 și își dorea mult mai mult, unde am arătat foarte bine. După o săptămână de pregătire, la ce s-a întâmplat acolo, s-au luat niște decizii la nivel de conducere, ei au venit la antrenamente și în decurs de 7 zile am putut să îi aducem (pe fotbaliști – n. red.) cât de cât la un tonus de competiție, unde am arătat din nou un fotbal bun. Și ghinionul a fost de partea noastră, am pierdut jocul cu Craiova, 1-0, unde puteam să scoatem un rezultat de egalitate. Ultimele 30 de minute, îmi aduc aminte foarte bine, am ținut în șah și în teren propriu o echipă de locul 3, care nu mai putea să iasă din jumătatea de teren proprie. La fel, (am rămas – n. red.) cu tristețe, pentru că nu am luat cel puțin un punct și în acel joc. A venit jocul de la Pitești, unde (am avut – n. red.) o primă repriză foarte slabă, iar în a doua am arătat că suntem o echipă, un grup, care își dorește, care vrea să se bată pentru puncte, pentru a nu retrograda. În meciul de la Pitești, (jucătorii de la Mioveni – n. red.) au arătat că pot, că au reacție, și de la 2-0 pentru Pitești la pauză, s-a terminat un 2-2. Asta a fost toată istoria și o filă din viața mea de antrenor, probabil la Liga 1, eu nu am decât să fiu mulțumit și fericit că am ajuns și la acest nivel. Normal că îmi voi aminti tot timpul de momentele frumoase care mi s-au oferit aici.

CAPITOLUL 7. APRECIAT DE DAN PETRESCU

Cluj Live Sport: Dan Petrescu, când era la CFR, chiar spunea că echipa Mioveniului era greu de bătut cu dumneavoastră antrenor.

Marius Stoica: Nu știu dacă neapărat cu mine, și cu Alex Pelici (care a promovat și apoi s-a menținut în Liga 1 cu CS Mioveni – n. red.). Este un antrenor care pune foarte mult accent pe faza defensivă și pe organizarea în apărare. Era normal că i se pusese amprenta aceasta. Eu am vrut să schimb un pic, să fim și o echipă care poate (arăta mai mult din punct de vedere – n. red.) ofensiv. Întradevăr, la un 3-4-3 care se dezvolta pe 5-4-1 defensiv, eu am încercat să schimb un pic și m-am dus într-un 3-5-2 sau un 5-3-2 defenisv. Adică, să am mai multă forță la nivel de careu cu 2 atacanți, să nu mai joc doar cu un singur atacant, ca pivot. Cu 2 atacanți, mi s-a părut mie că ar schimba ceva din dinamica lor și chiar am avut dreptate, s-a văzut în jocul lor că stau mai bine cu 2 atacanți decât cu unul singur, pentru că au apărut și fazele de poartă unde chiar au și înscris. Cam asta a fost situația la acel moment.

A doua parte a interviului cu Marius Stoica va putea fi citită în ediția de mâine. Vă așteptăm!

Material redactat de Alexandru Ienciu și Robert Popa

Foto: Marius Stoica, în 2019, la o ședință de antrenament a echipei CS Mioveni / sursă: Facebook / CS Mioveni

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live TV, la canalul de youtube Cluj Live Sport și la canalul de rumble Cluj Live Sport pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.