Doar CFR e out din Europa. Sepsi, FCSB și Farul continuă lupta

Sursa foto: CFR CLUJ

Sepsi a reușit unul din scorurile serii în Europa, 4-0 cu ȚSKA Sofia, una din surprizele mari ale echipelor românești. Mari favoriți, bulgarii și-au amânat și meciul din campionat, ca să răstoarne rezultatul, dar calculele nu le-au ieșit. După 2-0 la Sofia, Sepsi a avut 2-0 în 90 de minute și acasă cu ȚSKA, iar bonusul a venit în prelungiri, când Sepsi a mai înscris de două ori în poarta bulgarilor debusolați. 

Cealaltă ȚSKA , 1948, a sperat cu FCSB. Fostul jucător de la CFR , Djokovic, a dat primul gol la FCSB, dar pauza i-a trezit pe bulgarii, care au revenit cu două goluri. La ambele, „starețul” Daskalov a avut un rol decisiv. Până la urmă, FCSB a dres-o, tot cu Djokovic în prim plan. Croatul a ascultat mai tare de Șumudică decât de Becali, Charalambous și Pintilii, a urcat mai mult și a marcat pentru 2-2, scor de calificare după 0-1 în tur. Tavi Popescu a înscris pe final pentru victoria cu 3-2 a lui FCSB. O victorie bună pentru coeficientul „în cap” al României. 

Tot cu 3-2 a câștigat și Hagi, în deplasare, cu campioana Armeniei, Urartu. S-a repetat, practic, scorul de la Ovidiu. Dar ca și în urmă cu o săptămână, și acum campioana României a tremurat cu necunoscuții bătăioși ai Armeniei. Adormit în prima repriză, Alibec a făcut ochi după pauză și cu o dublă a rezolvat calificarea. 

Doar CFR Cluj, care a avut în față o echipă milionară, a scăpat calificarea. Condusă, după ce Mogoș și-a pierdut omul la o centrare, CFR a egalat tot prin italiano-moldoveanul, care a transformat un penalty, în corul de fluierături al turcilor. Din păcate, CFR a primi lovitura în prelungiri, când își făcea calcule pentru următoarele 30 de minute. N-au mai venit. Turcii antrenați de legenda Kluivert au mers mai departe. 

Ce urmează pentru echipele românești în Europa?

Greul acum începe. Românii mai au de tras două tururi până la grupe. FCSB dă peste Nordsjeland, echipă care a scăpat titlul în Danemarca. E de departe cel mai greu adversar pentru echipele românești în turul 3 preliminar din Conference League. 

De un adversar dificil are parte și Sepsi. Aktobe e o forță a Kazahstanului și a eliminat-o în acest tur încheiat pe Kutaisi, după o victorie clară cu 4-1, în deplasare. Acasă a fost învinsă cu 2-1, dar când nu mai conta. 

Hagi are cel mai ușor adversar în turul 3. Campioana Estoniei, Flora Tallinn din Estonia îi iese în cale. Estonienii au fost norocoșii turul 2, în care au scăpat la tragere și n-au jucat, după ce au fost eliminați din Champions League de polonezii lui Sorescu și Racovițan, Rakow. Farul e favorită, dar fotbaliștii lui Hagi au avut emoții la calificare și cu armenii de la Urartu. 

Cele trei calificate au de tras și pentru suma frumușică pe care o iau dacă se califică în play-off, 750 de mii de euro. 

Pentru această calificare au luat deja puțin peste o jumătate de milion, iar dacă ajung în grupe „premiul” este de 2,9 milioane de euro, o sumă mică, dar bună pentru fotbalul românesc.