Cluj Live Sport vă prezintă al doilea episod din interviul cu Marius Stoica, antrenorul Unirii Bascov (Liga a III-a, județul Argeș). Astăzi, interlocutorul nostru ne va vorbi despre munca mai puțin văzută a unui tehnician, și anume cea legată de motivarea jucătorilor, de pregătirea documentației pentru un meci, despre importanța perfecționării continue și adaptării tehnicianului la cerințele fotbalului din prezent.
CAPITOLUL 8. CÂND ANTRENORUL ESTE RESPECTAT, APAR ȘI REZULTATELE
Cluj Live Sport: Spuneați într-un interviu mai vechi că sunteți un antrenor care pune un mare accent pe disciplină. Care ar fi metodele dumneavoastră de lucru pentru a impune disciplină și cum simțiți că jucătorii, întradevăr, sunt disciplinați și vă respectă?
Marius Stoica: Peste tot (se cere disciplină – n. red.), nu putem spune că niciun antrenor nu impune disciplină, este total greșit. Disciplina este la orice echipă de Liga 1 sau de Liga a 2-a, deoarece fără disciplină și fără reguli nu poți să progresezi. Eu ca și persoană m-am impus (în fața – n. red.) acestor băieți, acestor jucători, ca să îmi ofere înapoi această favoare. În momentul în care el se simte respectat ca jucător, este normal că îți oferă și ție acel respect, acea perioadă de încredere, pe care unii jucători (încrederea pe care unii jucători nu o oferă antrenorului – n. red.). Probabil, știți cum sunt. (Există jucători care se simt ignorați de antrenor, care – n. red.) se lasă pe o ureche, cu mine niciodată nu vorbește nimic, nu mă bagă în seamă sau ceva de genul acesta. Probabil, sunt tipul de antrenor care comunică foarte mult, nu neapărat la nivel de grup, cât și individual. Fac aceste lucruri, am pus accent pe așa ceva și la fel voi fi și de aici înainte. Am harul de a-i atrage aproape, pentru că acesta este primul lucru și primul factor pe care eu pun accent. Atâta timp cât jucătorii îți iubesc meseria și înțeleg meseria pe care tu o faci, este normal să îți aducă și rezultate, iar tu fără ei nu exiști. Eu merg pe principiul că și jucătorul te face antrenor.
CAPITOLUL 9. MUNCA MAI PUȚIN VĂZUTĂ, ȘI ANUME CEA DIN BIROU, UNDE SE FACE DOCUMENTAȚIA UNUI JOC
Cluj Live Sport: Multă lume vede, în general, munca antrenorului de pe teren, la antrenamente, în meciuri, dar prea puțină lume vorbește despre munca antrenorului din birou, când face documentația unui meci, în care vede ce calități are fiecare jucător, cine se dezvoltă mai mult, mai puțin. Povestiți-ne și despre această parte a muncii unui antrenor.
Marius Stoica: Nu poți să nu îți pregătești o etapă, atâta timp cât ai în față un adversar. Este normal să stai foarte mult în fața calculatorului, chiar dacă acum ai un analist care poate să îți aducă aceste lucruri la îndemână, sunt aceste programe, știm foarte bine, InStat și așa mai departe, în care găsești toată informația, dar și așa, stai și analizezi, pentru că fiecare părticică, fiecare spațiu sau grup în care îl vezi într-o dinamică este normal să îi afli și punctele slabe, și punctele forte. Atunci, normal că analizezi ca să poți să pregătești foarte bine etapa. Acum, depinde și ce marfă ai ca să poți să ajungi la obiectivele propuse. Asta vă spun, că munca este complexă. Întradevăr, noi formăm o muncă din antrenori secunzi, preparatori fizici, analiști și așa mai departe. Cu toții trebuie să fim pe aceeași lungime de undă, pentru a aduce rezultate cu grupul pe care îl avem. Acum, vă dați seama că și ei trebuie să fie foarte receptivi, tu ai datoria să le aduci la cunoștință aceste lucruri, prin ședințe, chiar și video. Acum, depinde de fiecare cum înțelege, unii le fac mult mai lungi (se referă la ședințele tehnice – n. red.), alții strict și la obiect, fiecare antrenor are o filozofie pe care trebuie să o pună în practică. Eu sunt adeptul să țin ședințe mai scurte, și întradevăr să accentuez pregătirea practică, la ceea ce ne-am raportat și pe diapozitive să le punem în practică. Acesta sunt. Alții sunt probabil cu ședințele mai lungi, fiecare își crește din asta un ciclu săptămânal pe nevoile care le are. Și asta este normal. Asta vom face tot timpul, și cred că fiecare antrenor știe ce are de făcut.
Cluj Live Sport: Într-o zi în care nu aveți meciuri, cât timp dedicați muncii de birou? Dar muncii de teren? Antrenamente și ce mai spuneam înainte.
Marius Stoica: Un ciclu săptămânal poți să îl faci, chiar dacă ai un joc oficial, poți să faci un joc școală, un joc amical, cu o echipă care urmărește acolo niște obiective. Dacă aș avea etapa următoare un joc acasă, normal că aș urmăr și aș construi un ciclu săptămânal, de a juca acasă pentru a înscrie. Aș lua o echipă de alt nivel, nu de același nivel, în care să îmi pun în practică ideile și, întradevăr, să le dau și un pic de curaj (jucătorilor – n. red.), unde ei să aibă probabil reușita de a marca goluri. Asta aș urmări eu. Acum, fiecare gândește în felul lui.
Cluj Live Sport: Da, doream să mă refer și la timpul alocat muncii, adică ore.
Marius Stoica: Nu poți să fii relaxat niciodată. Dacă te relaxezi în meseria pe care o faci, greșești total, și s-ar putea să ți se întoarcă împotriva ta când ți-e lumea mai dragă. Deci, nu ai cum să te relaxezi niciodată.
CAPITOLUL 10. MENTORII DIN FOTBAL. MARIUS STOICA S-A INSPIRAT DE LA FLORIN MARIN ȘI SORIN CÂRȚU. LECȚIA PRIMORDIALĂ: PROCESUL DE ÎNVĂȚARE DUREAZĂ TOATĂ VIAȚA
Cluj Live Sport: Aveți anumiți antrenori de la care v-ați inspirat sau care au reprezentat modele pentru dumneavoastră?
Marius Stoica: Da, am și lucrat (cu ei – n. red.), și nu pot să spun că nu am luat de la fiecare (câte ceva – n. red.). Pot spune că un model, și un mentor al meu, care mi-a oferit multe din metodica dânsului și chiar am pus și în practică, pot să spun aici despre Florin Marin. Mi-a plăcut modul de lucru, organizarea, cam absolut tot ce înseamnă performanță de la el, și el mi-a insuflat-o. Am lucrat foarte bine și cu Sorin Cârțu, la care am observat un lucru. Dânsul era omul care citea foarte bine jocul, și aici este un factor predominant la antrenori, pentru că poți să fii un antrenor foarte, foarte bun în pregătire, în organizare, în tot ceea ce înseamnă construirea unei echipe, și așa mai departe, (dar – n. red.) dacă stai pe margine și ai o temere, și nu ai reacție la ceea ce joacă adversarul, s-ar putea să pierzi foarte multe (meciuri – n. red.) și să nu fii la un nivel foarte bun. În schimb, la Sorin Cârțu am văzut acest lucru, citea foarte bine jocul de pe margine și chiar anticipa de unde vine pericolul, că e din partea stângă, zona centrală sau partea dreaptă, chiar muta foarte repede în modulul de joc din sistem. Deci, sunt lucruri pe care le poți învăța, și sunt oameni care au trecut prin această viață, și cei tineri trebuie să luăm tot timpul (exemple – n. red.) de la cei în vârstă. Eu sunt tipul de antrenor căruia îi place să ia de la cei în vârstă, indiferent, poate să fie și mai tânăr. Adică, nu poți să spui niciodată că le știi (pe toate – n. red.), pentru că în această meserie înveți până mori. Nu poți să le știi pe toate, pentru că fotbalul evoluează și noi trebuie să fim într-o continuă învățare, pentru că așa este lumea și societatea de astăzi. Se schimbă de la an la an. De asta spun că nu putem să stăm într-o relaxare. Iar cei care, întradevăr, ne-au fost profesori (gândesc la fel – n. red.). Eu văd că trebuie să existe în continuare comunicarea. Și în ziua de astăzi văd că cei tineri nu mai vor acest lucru. Adică nu există să nu poți să îi ceri sfaturi unui om care a fost în această meserie sau a antrenat 300 sau 400 de meciuri la nivel de Liga 1, să spui că nu ai ce să înveți de la el. Este total greșit. Dacă practicile de învățare erau diferite față de ziua de astăzi, e cu totul alta. Dar în momentul de față, când ai un om care ți-a dat niște sfaturi bune, care te-a învățat și probabil te-a ajutat să mergi pe acest drum, nu poți să spui că a ajuns la o vârstă și că nu mai ai ce să înveți de la dânsul. Este total greșit.
Cluj Live Sport: Ca să rezumăm, în fotbal, vârsta este doar un număr. Contează atitudinea unui jucător sau a unui antrenor de a se perfecționa.
Marius Stoica: Pasiunea de a se perfecționa și de a rămâne tot timpul informat de tot ce înseamnă fotbal. Acuma să nu spunem că metodele vechi nu erau bune pentru a face performanță, din contră, dacă este să ne gândim și să ne raportăm la ceea ce a fost, păi noi avem mult mai bune condiții, în momentul de față, terenuri foarte bune, echipament, absolut tot ce înseamnă metodică, diferă de ceea ce a fost înainte. (În schimb – n. red.) metodele acelea învechite, cum spun unii, au adus performanță. Aveam echipe care jucau în cupele europene, și chiar se băteau cu granzii Europei. Acum, cam stăm la coadă. Nu mai vorbesc despre naționala României, care știm foarte bine în ce perioadă a adus rezultate. Nimeni nu se mai plângea atunci că erau alergări de 4.000 de metri, că făceai la munte (cantonamente – n. red.), că te alerga pe drumuri cu piatră și așa mai departe. Nu se mai plângea.
CAPITOLUL 11. CUM SE POT PIERDE TINERELE TALENTE DIN CAUZA INTERESULUI EXCESIV PENTRU TEHNOLOGIE
Cluj Live Sport: Atunci erau și jucători de valoare, dar era și dorința tinerilor de a-i urma, de a fi ca ei. Erau niște repere, mai multe.
Marius Stoica: Sunt mulți factori, pentru că știți foarte bine, societatea s-a schimbat. În vremurile respective, copiii nu știau decât a se juca și primul lucru (la care se gândeau era să facă sport – n. red.), aveau mingea în brațe. Acum, copiii nu mai știu să se joace, și au în brațe telefonul, tableta și așa mai departe. Noua tehnologie i-a acaparat atât de mult, încât cei care au aptitudini de a face sport, probabil nu mai fac pasul către ramurile sportive și urmăresc alte lucruri.
Cluj Live Sport: Sau, ce mai observ este că, în Occident, de exemplu, este o anumită mentalitate în care, întradevăr, sunt jucători care câștigă foarte bine, dar ei înțeleg că banii nu mai sunt o problemă și că ei trebuie să își facă meseria și trebuie să fie devotați meseriei.
Marius Stoica: Dezvoltați și crescuți în alt climat. La noi s-au schimbat foarte multe. Înainte aveam niște cluburi sportive, care întradevăr, creșteau prin selecții (copiii – n. red.) și ajungeau la clubul mamă, cum era la nivel de județ, cum este și la noi FC Argeș, nu aveam atunci decât Centrul de copii și juniori FC Argeș. Acum, dacă le luăm pe degete, sunt foarte multe școli private, care primează, până la urmă acea remunerație de care știți foarte bine. Nu mai contează selecția, nu mai contează copilul care vine să facă sport, se crește ca și masă. Sport de masă. Neexistând selecție, este normal să fim unde suntem. Chiar dacă, întradevăr, sunt foarte puține academii, deci se forțează acuma cu academiile, sunt foarte puține, dar și acolo trebuie să mai treacă ceva timp ca să ne putem dezvolta. Luați exemplu Ungariei. Pe timpul lui Ceaușescu, al epocii comuniste, ei au început să investească ca și guvern, mai ales în țările vecine, ajungând în toate continentele de pe mapamond să creeze școli de fotbal. Și au ajuns atât de dezvoltați, încât uitați-vă ce rezultate au. Au ajuns să se bată de la egal la egal cu Germania, Anglia, Franța și așa mai departe.
Cluj Live Sport: În 2016, au fost în fazele superioare ale Campionatului European.
Marius Stoica: Se întâmplă că vin și investesc la două cluburi din România.
Cluj Live Sport: La Sepsi și la Csikszereda, da.
Marius Stoica: Ei sunt cu mult înaintea noastră, și și-au dorit lucrul acesta de 30 de ani. Și au ajuns după 30 de ani, întradevăr, să fie într-un domeniu pe care l-au iubit foarte sus.
Cluj Live Sport: Și au avut echipă și în grupele Champions League în ultimii ani. Noi de 10 ani nu mai avem.
Marius Stoica: Corect. Prin răbdare și investiție. Noi nu avem răbdare, vrem (rezultate rapide – n. red.), am început să facem niște investiții, dar nu înțelegem că aceste investiții sau susținerea sportului din bani publici nu-ți asigură (un context în care – n. red.) să ai și drepturi. Drepturi sunt la cei care își doresc, în comunitatea respectivă, să susțină o ramură sportivă, că este volei, că este fotbal, că este handbal. Dar nu dânșii, care dau cu pixul, trebuie să fie conducătorii acestui sport.
CAPITOLUL 12. NEVOIA DE A AVEA SPECIALIȘTI
Cluj Live Sport: Trebuie să fie specialiștii, cei care cunosc, efectiv.
Marius Stoica: Aici este problema. Care este greu de a fi rezolvată. Uitați-vă și gândiți-vă la ceea ce se întâmplă la nivelul superior de la noi. Este posibil, la un antrenor care nu are rezultate, să fie dat afară după 5-6 etape sau 10 etape și apoi să fie la același nivel, luat de o altă echipă (adică un antrenor din Liga 1 demis după 5 etape să ajungă tot la o echipă din Liga 1 – n. red.). Sunt mulți (antrenori – n. red.), la nivel de țară, care nu pot pătrunde pentru că este un cerc, cercul acela, care tot timpul se învârte și nu poți să intri acolo (din acest motiv, antrenorii din alte eșaloane au șanse mai mici să prindă un angajament în Liga 1, poate chiar Liga a 2-a – n. red.).
Cluj Live Sport: Este o problemă, tot așa, de foarte muți ani, că încă sunt multe echipe cu probleme financiare, echipe unde se vorbește mai mult despre probleme financiare decât de fotbal. Nu există o legislație clară, și asta este o problemă.
Marius Stoica: Fiindcă tot acolo ajungem des. Pentru că nu avem niște reguli fără paragrafe. Nu vom da înainte niciodată. Atâta timp cât impui o regulă și are 20 de paragrafe, se poate ataca în 10 moduri. Și până nu eliminăm acest aspect, noi nu vom putea promova niciodată sau să ajungem la un nivel de națională sau de cluburi, să ne batem cu marile cluburi. Chiar dacă nu ar fi să ne batem cu Real Madrid sau cu Bayern Munchen, dar eram la un nivel. Din 90 până în 2000, chiar am ținut ștafeta destul de sus și eram la un nivel (înalt – n. red.). Niciodată nu aduceam în discuții Letonia, Finlanda, Insulele Feroe, Luxemburg și așa mai departe (adică naționalele și cluburile din aceste state nu constituiau o problemă pentru fotbalul românesc – n. red.).
Cluj Live Sport: Dar și după 2000 au mai fost câteva excepții. Mai vedeam Steaua că ajungea în semifinalele Cupei UEFA, mai vedeam Rapid, mai vedeam Timișoara eliminând pe Șahtior.
Marius Stoica: Asta v-am spus, noi am rămas în urmă cu investițiile. (Trebuie – n. red.) să fim corecți cu noi, cu meseria. Am rămas în urmă. Degeaba vrea Hagi să facă multe lucruri, a țipat săracul 20-30 de ani, și nu numai el. Sunt multe cazuri.
Cluj Live Sport: Trebuie să fie o competiție puternică și la nivelul primei ligi, ca să avem și noi rezultate mai bune în Europa.
Marius Stoica: Cum să avem rezultate mai bune în Europa sau cum să avem noi rezultate mai bune la națională când nu ai niște reguli clare sau nu vrei să le respecți? Că dacă vrea unul să impună o lege, vine celălalt și-i spune ”du-te băi de aici, că nu este bună”. Nu se poate.
Cluj Live Sport: Da, este contestată.
Marius Stoica: Este foarte greu să dăm înainte pentru că, întradevăr, suntem ținuți să ducem așa, o muncă cum ne-ar dicta unii, de fapt.
CAPITOLUL 13. LA NAȚIONALĂ NU POT FI ÎNCERCAȚI PREA MULȚI JUCĂTORI ÎNTR-UN TIMP SCURT. E NEVOIE DE O STABILITATE
Cluj Live Sport: Sau a mai fost tot așa, după ce naționala de tineret a avut acel european bun, s-a crezut că ei pot fi integrați brusc la națională. Jucătorii de la tineret. Adică, nu s-a înțeles că una este să fii la tineret și alta la seniori. Este altceva.
Marius Stoica: Că tot spuneați despre integrat, eu nu am văzut nicio integrare a lor.
Cluj Live Sport: Au fost câțiva luați la naționala mare, dar nu au fost așa de buni cum au fost acolo.
Marius Stoica: Vedeți și dumneavoastră, că dacă este să urmărim, s-au făcut niște liste de s-au rodat 100 de jucători. Păi nouă ne trebuie să rodăm 100 de jucători la națională? Sau ne trebuie entitate și să avem un nucleu și în jurul lor să aducem de la cei tineri. Nu s-a făcut lucrul acesta de ani de zile. Tot am mers cu niște liste, că astăzi jucăm cu o echipă, la trei zile jucam cu alta. Când se întrunea din nou naționala, nu mai erau aceeași 40 de jucători, erau alții.
Cluj Live Sport: Ar fi util dacă ca pe o perioadă de câțiva ani să fie 5-6 jucători constant la națională.
Marius Stoica: Exact. Cred că s-a forțat foarte mult întinerirea asta, prin antrenori tineri, și acum stăm de scandal, că unii au licență (PRO – n. red.) și alții nu au. Păi cine le-a permis lucrul acesta? Cine a făcut primul pas de la a greși? Spuneți dumneavoastră! De ce li s-a permis? Păi tot de sus li se permit lucrurile acestea. Tot ei au greșit.
CAPITOLUL 14. UN ANTRENOR TREBUIE SĂ SE ADAPTEZE LA CERINȚELE FOTBALULUI DIN PREZENT
Cluj Live Sport: Și apoi, ulterior, tot așa, la nivel de federație, au spus ceva de genul ”am greșit, nu mai au voie antrenorii fără licență PRO să fie principali”.
Marius Stoica: Primele compromisuri acolo s-au făcut, nu în altă parte. Atâta timp cât vrei să pui un selecționer care nici măcar nu avea licență, despre ce vorbim? S-a forțat foarte mult lucrul acesta și până la urmă ei au permis. În primul rând, lucrurile ar sta mult mai bine dacă noi, cei tineri, am putea lua exemplu de la cei din vârstă. Uitați-vă la nea Mircea Lucescu.
Cluj Live Sport: El are o motivație incredibilă, și ce a făcut el, puțini vor putea face.
Marius Stoica: Ce am putea noi să luăm de la dânsul? La frumoasa vârstă de 78 de ani pe care o are.
Cluj Live Sport: În primul rând, din atitudine se poate lua.
Marius Stoica: Toți avem atitudine și poate mulți îl depășim la atitudine. Modul de a se prezenta prin pasiunea pe care o are pentru fotbal. Nu există ani și vârstă, că antrenează astăzi, că antrenează mâine. Mulți dintre noi începem să facem acea balanță, eu nu mă duc la Liga a 3-a să antrenez, eu am antrenat la Liga 1, nu mă duc la Liga a 3-a sau Liga a 2-a. Dacă ai vocație și pasiune, antrenezi oriunde ai fi. Tot antrenor te numești. Și dacă mâine te duci la copii și juniori, ești antrenor. Dacă te duci la Liga 1, tot antrenor te numești.
Cluj Live: Adică, important este să existe capacitatea de adaptare.
Marius Stoica: Bineînțeles. Și aici totul se rezumă la plăcerea de a fii pe teren prin pasiune și atât. Prin munca pe care tu trebuie să o prestezi și prestanța pe care tu trebuie să o ai în fața unor jucători. Făcându-te înțeles, făcându-te prin prestanță și prin ceea ce dobândești în teren, denotă că și jucătorii te respectă și te cataloghează de cuviință cum ar trebui.
Cluj Live Sport: În schimb, cine e fixist are șanse mai mici și să prindă un angajament, dar și să se dezvolte. Să performeze.
Marius Stoica: Corect, corect.
Material redactat de Alexandru Ienciu și Robert Popa
Foto: Marius Stoica, în 2019, la o ședință de antrenament a echipei CS Mioveni / sursă: Facebook / CS Mioveni
Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live TV, la canalul de youtube Cluj Live Sport și la canalul de rumble Cluj Live Sport pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.