EXCLUSIV | Filosofia lui Dani Coman: ”Munca bate talentul de cele mai multe ori”. Președintele lui Hermannstadt a mai vorbit despre ultimul transfer realizat, obiectivele pentru sezonul actual și evoluțiile titularului din poartă + Vestea care l-a întristat pe fostul goalkeeper

Cluj Live Sport a avut un dialog cu președintele lui Hermannstadt, Dani Coman (44 de ani). Fostul portar a confirmat transferul lui Allesandro Murgia (26 de ani), un mijlocaș care a evoluat în ultimul sezon în Serie B, la SPAL, iar în trecutul îndepărtat l-a avut coleg pe Ștefan Radu la Lazio Roma.

În același interviu, oficialul formației sibiene a spus că se doresc rezultate mai bune la club față de stagiunea precedentă, când s-a obținut locul 11 în Liga 1 și un sfert de finală în Cupa României. Amintim că Hermannstadt a fost penalizată anul trecut cu 9 puncte, în preajma Crăciunului, din cauza problemelor financiare (tot în 2022, dar în luna august, Coman a demisionat de la Hermannstadt din aceleași motive, dar s-a întors anul acesta, în ianuarie). În prezent, echipa s-a stabilizat din punct de vedere financiar, fapt care îl bucură și îi dă mari speranțe pentru viitor lui Coman.

După 4 etape din noul campionat, Hermannstadt ocupă locul 7, datorită victoriilor cu Poli Iași (3-1) și UTA Arad (2-1).

COMAN: PUTEAM OBȚINE CEL PUȚIN ÎNCĂ 2 PUNCTE

Cluj Live Sport: Se puteau obține rezultate mai bune în aceste prime 4 etape sau este rezonabil, pentru că este începutul sezonului?

Dani Coman: Din punctul meu de vedere, da, se puteau obține rezultate mai bune. Chiar dacă avem 6 puncte în momentul de față, cred că din cele două jocuri pe care le-am pierdut, cel cu Farul Constanța (0-1 – n. red.) și Craiova (0-1 – n. red.), puteam obține cel puțin încă două puncte.

Cluj Live Sport: Ce șanse sunt să mai vină noi jucători? Dacă da, pe ce posturi?

Dani Coman: Va mai veni un mijlocaș central, am văzut că a și apărut prin presă, Murgia îl cheamă, din Italia. Un jucător cu 70 de meciuri în Serie A, un jucător pe care noi l-am urmărit, și credem că ne va ajuta pentru ce ne dorim.

CINE MAI PLEACĂ: SUNT DOAR DISCUȚII PENTRU ANUMIȚI JUCĂTORI

Cluj Live Sport: În schimb, există posibilitatea să mai plece cineva? Mai sunt oferte?

Dani Coman: În momentul de față sunt doar discuții pentru anumiți jucători, dar o ofertă concretă nu avem. Dacă vom primi o ofertă concretă, atât pentru club, cât și pentru jucător, iar jucătorul își va dori să plece, are tot concursul nostru (în această vară, Hermannstadt l-a vândut în prima ligă belgiană, la Kortrijk, pe unul dintre cei mai vechi, dar și talentați tineri jucători, Raul Opruț – n. red.).

DE LUAT AMINTE: CONTEAZĂ FOARTE MULT CĂ ESTE STABILITATE FINANCIARĂ LA CLUB. POȚI FACE FOTBAL FĂRĂ BANI, DAR PERFORMANȚĂ FĂRĂ BANI NU POȚI FACE!

Cluj Live Sport: Cât de mult contează pentru tine că și clubul s-a echilibrat din punct de vedere financiar? Față de primul tău mandat.

Dani Coman: Contează foarte mult, pentru că poți face fotbal fără bani, dar performanță fără bani nu poți face (amintim că la Astra, Coman a avut de gestionat o situație foarte grea în ultimii ani petrecuți acolo, tot pe fondul problemelor financiare – n. red.). Vedeți ce se întâmplă în țară, și nu numai în fotbal, în toate domeniile de activitate sunt probleme. Înțelegem că mai sunt întârzieri, au înțeles jucătorii de fiecare dată, dar toate au o limită. Din nou, mă bucur că este stabilitate în momentul de față din punct de vedere financiar. Avem o atmosferă bună, atât în cadrul lotului, cât și în club, suntem cu toții focusați pentru a ne îndeplini obiectivele propuse pentru anul acesta și sper, ușor-ușor, că vom demonstra că suntem o echipă bună pe toate posturile, și numeric, și calitativ.

Cluj Live Sport: Este un mare plus acum că Hermannstadt joacă acasă, vin destul de mulți spectatori.

Dani Coman: Acesta este cel mai important lucru, cel mai bun transfer, pentru că ne-am mutat acasă, că jucăm pe un stadion nou, că avem publicul alături de noi, că există emulație în jurul acestei echipe. Oamenii din Sibiu au înțeles că Hermannstadul, în momentul de față, este echipa reprezentativă a orașului și ne bucură foarte mult acest aspect. Ne bucură lucrul că sunt alături de noi și că susțin această echipă, pentru că merităm. Am fost privați de a juca acasă, am jucat la Mediaș, chiar dacă oamenii s-au comportat exemplar, cei de la Mediaș, dar altceva este când joci acasă.

COMAN: NE DORIM SĂ DEPĂȘIM ANUL TRECUT. NU SUNTEM ÎN CONCURENȚĂ DECÂT CU NOI ÎNȘINE

Cluj Live Sport: În ce măsură poate spera Hermannstadt la obiective mai ambițioase? Poate un play-off sau o finală de Cupă.

Dani Coman: Noi ne dorim foarte mult să depășim anul trecut. Nu suntem în concurență cu nimeni, decât cu noi înșine. Ne dorim să fim mai buni decât anul trecut. Și cred că putem fi. Odată ce am adus jucători foarte buni, din punctul meu de vedere, jucători care au ridicat nivelul echipei, sper să fim mai buni decât anul trecut.

Cluj Live Sport: Cât de mult te bucură că în ultimul an, Sibiul a dat unul dintre golgheterii Ligii 1? Pe Dani Paraschiv.

Dani Coman: Este un jucător pe care eu l-am urmărit de vreo 4 ani și am vrut să îl iau încă de când eram la Astra. Un jucător în care eu am crezut și cred în continuare foarte mult, un jucător care poate arăta mai mult de cât a arătat până acum, și sunt convins că va progresa foarte mult.

DESPRE TITULARUL DIN POARTA SIBIULUI: LETICA ESTE UNUL DINTRE CEI MAI BUNI PORTARI DIN CAMPIONAT. EL NU GAFEAZĂ

Cluj Live Sport: Să discutăm puțin și despre Letica, a avut o evoluție bună în ultima etapă, chiar dacă Hermannstadt a pierdut. Ai așteptări mai mari de la el? Ai fost și tu portar până la urmă.

Dani Coman: Nu, mie Letica îmi place foarte mult și n-aș putea spune că am așteptări mai mari. El își face treaba foarte bine, este un jucător important pentru noi și unul dintre cei mai buni portari din campionat. Nu gafează, ne-a ajutat de foarte multe ori și în campionatul trecut și sunt ferm convins că anul acesta va fi la fel, unul dintre cei mai buni portari.

Cluj Live Sport: Îți cere sfaturi? Nu doar el, și ceilalți portari.

Dani Coman: Discutăm, eu discut cu jucătorii, chiar și cu jucătorii de câmp, nu numai cu portarii. Dar avem antrenor de portari care discută și le dă sfaturi portarilor. Eu (vorbesc – n. red.) doar dacă mă întreabă ceva, atunci îmi spun părerea. Altfel îi las, își fac treaba foarte bine, atât antrenorul de portari, cât și cei patru portari pe care îi avem în lot. Eu sunt foarte mulțumit de portari.

Cluj Live Sport: Din punctul tău de vedere care echipe ar fi favorite la titlu? Pe cine vezi tu că are posibilități, șanse?

Dani Coman: Cred că aceleași echipe se vor lupta pentru primele trei locuri, și aici mă refer la CFR Cluj, FCSB, Farul, Craiova, Rapidul, chiar dacă Rapidul nu a început (campionatul – n. red.) în momentul de față așa cum își doreau ei (staff-ul tehnic, jucătorii, conducerea, fanii – n. red.), eu cred că cel mai important lucru la Rapid este stabilitatea pe care o au, financiară, și faptul că indiferent că joacă acasă sau afară, este stadionul plin de susținători ai Rapidului. Anul acesta se vor lupta pentru primele trei locuri.

CE AR ÎNSEMNA O REVENIRE A LUI ȘUMUDICĂ ÎN LIGA 1: EU ÎL CUNOSC POATE CEL MAI BINE

Cluj Live Sport: S-a tot scris că Șumudică ar putea reveni în Liga 1, poți spune că este un plus pentru oricine un antrenor ca el? Tu ai lucrat cu el, ai făcut performanță.

Dani Coman: Este un plus pentru fotbalul românesc, dacă s-ar întoarce Șumudică în prima ligă (s-a scris că ar putea prelua banca tehnică a lui ”U” Cluj – n. red.). Nu numai pentru echipa la care va activa, pentru întreg fotbalul românesc. Să avem un antrenor precum Șumudică în fotbalul românesc înseamnă ceva. Eu îl cunosc poate cel mai bine (alături de Șumudică a luat titlul și Supercupa în 2016, a reușit o calificare în grupe, iar mai apoi în 16-imile Europa League la Astra Giurgiu – n. red.), este unul dintre marii antrenori români pe care îi avem în momentul de față.

O VESTE CARE L-A ÎNTRISTAT: DAN ALEXA MI-A ZIS CĂ-ȘI FACE BAGAJELE. MĂ DOARE CĂ BRAȘOVUL NU A LUAT LICENȚA PENTRU LIGA A 2-A. AM JUCAT ACOLO, ȚIN LA ACEA ECHIPĂ

Cluj Live Sport: Pentru că vorbeai la un moment dat de problemele financiare care mai sunt acum în fotbalul românesc, este dureros pentru tine că Brașovul nu are o echipă în Liga 1? Nici în Liga a 2-a nu o să joace.

Dani Coman: Cred că nici 5 minute nu sunt de când am închis (apelul – n. red.) cu Alexa (Dan Alexa, antrenorul lui FC Brașov – n. red.), și era foarte dezamăgit și el că nu au luat licența pentru Liga a 2-a, că jucătorii pleacă. Chiar l-am întrebat ”Ce faci?”, mi-a zis, ”Îmi fac bagajele…” (facem precizarea că dialogul efectiv cu Dani Coman pentru publicarea acestui interviu a avut loc ieri, 8 august 2023, în jurul orei 14:00 – n. red.). Este frustrant să vezi Brașovul că nu ia licența pentru Liga a 2-a. Nu știu exact care au fost problemele și nici nu ar fi corect să vorbesc eu, dar pe mine mă doare. Eu am jucat la Brașov, țin la acea echipă, îmi place foarte mult orașul, m-am simțit extraordinar de bine la Brașov și chiar mă doare că nu văd Brașovul în prima ligă, dar acum nu-i mai văd nici în Liga a 2-a, din păcate.

17 ANI DE LA PREZENȚA ÎN SFERTURILE CUPEI UEFA CU RAPID: M-AM TOT GÂNDIT CE PUTEAM REUȘI DACĂ DEPĂȘEAM STEAUA

Cluj Live Sport: Sunt 17 ani de când ai ajuns în sferturile Cupei UEFA cu Rapid, ce a însemnat pentru tine acel moment? Este o părere de rău că a trecut timpul așa repede?

Dani Coman: Am depășit acel moment, a fost o performanță extraordinară și nu cred că se va mai întâmpla ca două echipe din România să joace sferturi de Cupă europeană.

Cluj Live Sport: Acum ne bucurăm dacă o echipă ajunge în grupele Conference League. Ce diferență.

Dani Coman: Acum este o performanță dacă ajungem, vorba ta, în grupele Conference League. Am depășit acel moment. A fost greu, au fost ani în care m-am tot gândit ce puteam reuși dacă depășeam Steaua (care s-a calificat datorită golului dat în deplasare, după 1-1 în Giulești și 0-0 pe fostul stadion Lia Manoliu, unde se află acum Arena Națională – n. red.), dar eu am rămas cu momentele frumoase petrecute la Rapid și la alte echipe unde am jucat. Încerc să mă încarc pozitiv indiferent ce se întâmplă. Așa că, și de la acel meci, am luat doar lucrurile pozitive, și au fost destule.

TREI LUCRURI PE CARE LE-A ÎNVĂȚAT DE LA RĂZVAN LUCESCU

Cluj Live Sport: Acum, în încheiere, spune-mi trei lucruri pe care le-ai învățat de la Răzvan Lucescu? Până la urmă, el te-a antrenat la Rapid, la Brașov și la națională.

Dani Coman: De la Răzvan am învățat mult mai multe, dar trei lucruri, diplomația pe care o avea, faptul că ne aducea la ora jocului (în stare – n. red.) să credem cu prisosință că indiferent de adversar, putem câștiga, și al treilea lucru, la Răzvan nu exista antrenament ușor. La Răzvan nu puteam spune că sâmbăta avem meci și vinerea aveam un antrenament mai ușor. Am învățat că fără muncă nu poți obține performanțe. Munca bate talentul de cele mai multe ori. 

BONUS: În 2009, pe Stade de France, cu Dani Coman în poartă, România a plecat neînvinsă de pe terenul vicecampioanei mondiale. Scorul final a fost 1-1, după ce Cocoșii Galici au condus prin golul înscris de Thierry Henry, campion mondial cu Franța în 1998. Tricolorii au egalat printr-un autogol semnat de Julien Escude. Selecționerul României era Răzvan Lucescu, iar al Franței era Raymond Domenech.

Foto: Dani Coman (în tricou albastru), anul trecut / sursă: Facebook / FC Hermannstadt

Material redactat de Alexandru Ienciu și Robert Popa

CITEȘTE ȘI – SPECIAL | NOTELE Cluj Live Sport după Sepsi – Oțelul. Primul gol luat de covăsneni și a treia remiză scoasă de gălățeni în acest sezon. Bonus: Povestea interesantă a marcatorului din echipa lui Dorinel Munteanu

PREMIUM CLUJ LIVE | O poezie despre singurul român care a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni, cu două echipe diferite: Miodrag Belodedici

SPECIAL | NOTELE Cluj Live Sport după a doua înfrângere suferită de Hermannstadt

Fotografia de colecție în care se regăsește antrenorul lui Hermannstadt, Marius Măldărășanu

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live TV, la canalul de youtube Cluj Live Sport și la canalul de rumble Cluj Live Sport pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.