Comisia Europeană a dat undă verde unei inițiative a României în valoare de 200 de milioane de euro, având drept obiectiv despăgubirea proprietarilor de păduri pentru limitările impuse asupra exploatării acestora.

Comisia Europeană a dat aprobarea, în conformitate cu regulile UE referitoare la ajutoarele de stat, pentru un program românesc în valoare de 200 de milioane de euro. Acest program are ca scop compensarea proprietarilor de păduri pentru lemnul pe care nu l-au putut tăia din cauza cerințelor ecologice impuse. Scopul acestei inițiative este să oprească și să inverseze declinul biodiversității, să îmbunătățească serviciile ecosistemice și să protejeze habitatele și peisajele, conform comunicatului oficial al Comisiei Europene.

Potrivit acestei comunicări, planul va fi implementat până la 31 decembrie 2027 și va oferi sprijin sub formă de subvenții directe către proprietarii privați de păduri. Suma acordată fiecărui beneficiar va fi calculată pe baza prețului mediu al unui metru cub de lemn pe picior și a volumului anual mediu de pădure nefolosită pe hectar.

Comisia Europeană a analizat acest program în conformitate cu regulile UE privind ajutoarele de stat, cu referire specială la articolul 107 alineatul (3) litera (c), care permite statelor membre să sprijine anumite activități economice în anumite condiții. De asemenea, au fost luate în considerare orientările din 2022 privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol, forestier și rural.

Comisia Europeană a concluzionat că acest program este necesar și adecvat pentru susținerea dezvoltării sectorului forestier. În acest sens, a considerat că schema propusă respectă principiul proporționalității, având un impact limitat asupra concurenței și a schimburilor comerciale între statele membre. Ca urmare a acestor evaluări, Comisia Europeană a aprobat planul prezentat de România, în conformitate cu regulile UE privind ajutoarele de stat.