În timp ce se află într-un conflict deschis cu Ucraina, Rusia a efectuat primul său zbor spațial către Lună în ultimii 47 de ani – imagini VIDEO.

Într-o încercare de a deveni prima țară care aterizează la Polul Sud Lunar, Rusia a demarat prima sa misiune către suprafața Lunii în aproape jumătate de secol. Această inițiativă, relatată de BBC, preluat de News.ro

Russia launches it’s first mission to the moon in nearly 50 years. pic.twitter.com/OCFiug0Wvd

Conform programului, Misiunea Luna 25 a Moscovei a fost lansată de la cosmodromul Vostocini din Extremul Orient.

Se crede că la Polul Sud al Lunii există rezerve de apă.

Eforturile rusești sunt în competiție cu cele ale Indiei, care, în luna precedentă, și-a trimis propriul modul de aterizare, deja în orbită în jurul Lunii.

Conform declarațiilor șefului agenției spațiale ruse Roscosmos la Interfax, se așteaptă ca modulul de aterizare să ajungă pe solul lunar pe 21 august.

Misiunea Luna-25 are ca destinație apropierea Polului Sud al Lunii, cu un teren dificil în vedere. Potrivit datelor furnizate de Roscosmos și preluate de agenția oficială de presă TASS, durata zborului se va situa între “patru zile și jumătate și cinci zile și jumătate”.

După aterizare, modulul Luna-25, cu o greutate de aproape 800 de kilograme, va efectua prelevări de probe și analiză a solului, precum și cercetări științifice pe termen lung, pentru o perioadă de cel puțin un an, conform agenției spațiale ruse.