PREMIUM CLUJ LIVE | 4 ani de la victoria de pe Celtic Park, una dintre cele mai spectaculoase din istoria CFR-ului în competițiile europene. Cum arăta primul 11 al feroviarilor, ce NOTE au primit elevii lui Petrescu și care a fost destinul fotbaliștilor din acea partidă

Sezonul 2019/2020 rămâne unul dintre cele mai importante din istoria lui CFR Cluj în competițiile internaționale. Feroviarii au ajuns până în 16-imile Europa League, unde au fost eliminați de către Sevilla, cea care va câștiga trofeul, fără să piardă (spaniolii au mers mai departe prin golul marcat la Cluj, unde scorul a fost 1-1; returul s-a terminat 0-0, un retur unde clujenii au avut un gol anulat; în prezent, regula golului dat în deplasare nu mai există).

Ardelenii au disputat 16 meciuri (8 în Liga Campionilor și 8 în Europa League), au câștigat 7, au remizat în 4 dintre ele, iar în 5 jocuri au fost învinși.

UN MECI CU MULTE RĂSTURNĂRI DE SITUAȚIE

Astăzi, ne vom opri la duelul de pe Celtic Park, câștigat de fosta campioană a României cu 4-3 în fața lui Celtic Glasgow. Era a doua manșă a turului 3 preliminar din Liga Campionilor. Pe 13 august 2023 s-au împlinit fix 4 ani de la succesul cu scoțienii, unul dintre cele mai spectaculoase pe care le-a obținut gruparea vișinie în cupele europene.

CFR A CONDUS LA PAUZĂ, PRIN GOLUL LUI DEAC

La fel ca în partida de la Cluj, CFR a înscris prima. Atunci prin Mario Rondon, iar în Scoția prin Ciprian Deac. În minutul 27, Billel Omrani a ajuns în posesia balonului, după o aruncare de la margine a lui Mario Camora. Francezul cu origini algeriene a centrat spre Deac, iar decarul trupei antrenate atunci de Dan Petrescu a deschis scorul cu o lovitură de cap. Inițial, mingea a atins puțin bara, dar s-a oprit în poartă.

CEL CARE A EGALAT ÎN GRUIA, A EGALAT ȘI PE CELTIC PARK. APOI, CELTIC A PRELUAT CONDUCEREA

Dacă la pauză, CFR Cluj lăsa impresia că va reuși să țină de avantajul fragil până la final, în minutul 51, situația s-a schimbat. Callum McGregor a pasat în careu spre James Forrest, cel care a egalat și în prima manșă. Forrest a trecut de Mihai Bordeianu, iar apoi l-a învins pe Giedrius Arlauskis cu un șut de la o distanță mai mică de 11 metri. În minutul 61, de ce s-au temut mai mult, elevii lui Petrescu nu au scăpat. Luis Aurelio și Andrei Burcă s-au încurcat în încercarea de a scoate din careu o minge centrată de jucătorii gazdelor, Odsonne Edouard a prins balonul și a marcat cu un șut pe jos. 2-1 pentru Celtic.

CFR NU S-A PREDAT. ÎN DOUĂ RÂNDURI, OMRANI A EGALAT

Și totuși, CFR a mai avut multe de spus pe teren. Scott Brown a comis un henț, iar clujenii au primit un penalty, pe care Omrani l-a transformat în minutul 74. Un minut mai târziu, Celtic a avut ultimul ei moment periculos. Edouard s-a apropiat de careul mic, i-a pasat lui Ryan Christie, care se afla față în față cu Arlauskis, iar Christie a finalizat. Părea că nimic nu o mai poate opri pe Celtic, dar nu a fost deloc așa. Intrat la pauză, George Țucudean i-a oferit mingea lui Adrian Păun, care a tras din afara careului. Scott Bain și-a salvat echipa la execuția lui Păun, dar nu și la reluarea lui Omrani, care se afla foarte aproape de poartă și a făcut 3-3. Pentru că regula golului din deplasare era valabilă, 3-3 era scor de calificare pentru CFR. Dar nu acesta a fost scorul final.

TOATĂ BANCA TEHNICĂ, ÎN FRUNTE CU PETRESCU, A ALERGAT SPRE POARTA LUI CELTIC, PENTRU A-L FELICITA PE ȚUCUDEAN

În minutul 97, Damjan Djokovic a centrat spre Țucudean, iar atacantul feroviarilor i-a asigurat lui CFR Cluj victoria. Au fost poate cele mai emoționante clipe trăite de jucătorii și staff-ul tehnic al CFR-ului în istoria recentă. Dan Petrescu, oamenii din staff-ul său și rezervele au alergat spre Țucudean, aflat aproape de poarta lui Celtic, pentru a-l îmbrățișa și a-l felicita. Acel succes i-a asigurat CFR-ului a doua participare în grupele Europa League (prima calificare fiind în 2009, despre care Cluj Live a scris recent), dar puțin a lipsit ca vișiniii să ajungă chiar în grupele Champions League. Din păcate, în play-off au pierdut la limită ambele dueluri cu Slavia Praga (0-1, 0-1). De remarcat faptul că Omrani a ratat un penalty la Cluj cu cehii. CFR și-a luat revanșa în fața Slaviei în 2022, învingând-o de două ori în grupele Conference League (1-0 în Cehia și 2-0 la Cluj).

NOTELE PRIMITE DE FEROVIARI DUPĂ VICTORIA CU CELTIC

GIEDRIUS ARLAUSKIS – NOTA 7 – Portarul lituanian a încasat trei goluri în returul cu formația scoțiană, dar a avut și intervenții fără de care calificarea CFR-ului nu ar fi fost posibilă.

MARIO CAMORA – NOTA 7 – Cel mai vechi jucător din lotul feroviarilor a avut o contribuție importantă la calificare datorită bogatei sale experiențe în cupele europene.

ANDREI BURCĂ – NOTA 6 – A greșit la golurile doi și trei marcate de Celtic.

PAULO VINICIUS – NOTA 6 – Fundașul brazilian a greșit la rândul său la golul de 2-1 marcat de gazde.

MATEO SUSIC – NOTA 7 – A prins toate minutele, având o evoluție destul de bună.

CIPRIAN DEAC – NOTA 8 – Decarul lui CFR Cluj a deschis scorul în prima repriză, în urma unei centrări venite de la Billel Omrani. Reușita sa a cântărit enorm în soarta partidei desfășurate la Glasgow.

DAMJAN DJOKOVIC – NOTA 7 – Mijlocașul croat a fost aproape de a marca în minutul 30, iar în a doua repriză a construit o fază care se putea finaliza cu gol.

LUIS AURELIO – NOTA 6 – Mijlocașul portughez a greșit alături de Burcă la golul de 2-1 al scoțienilor, înscris de Edouard. A fost înlocuit în minutul 78 de Adrian Păun.

MIHAI BORDEIANU – NOTA 7 – Jucătorul de 27 de ani a început titular meciul din Scoția și a rămas pe teren până la final. A avut o prestație aproape perfectă, deoarece la faza golului de 1-1 al scoțienilor nu a izbutit să-l blocheze pe Forrest.

MARIO RONDON – NOTA 6 – Atacantul născut în Venezuela nu a mai repetat evoluția din partida de la Cluj, când a reușit să marcheze contra lui Celtic. A practicat un joc destul de agresiv, luând un galben și riscând chiar să-și lase echipa în 10 oameni. La pauză a fost schimbat cu George Țucudean.

BILLEL OMRANI – NOTA 9 – Atacantul franco-algerian a fost cel mai bun om de pe teren în victoria CFR-ului cu Celtic. A înscris de două ori (la 2-2 și 3-3), iar în prima repriză i-a centrat decisiv lui Ciprian Deac la golul de 1-0.

GEORGE ȚUCUDEAN – NOTA 8 – Intrat în a doua repriză, golgheterul campioanei României din ultimul sezon a evoluat mult peste așteptări, ținând cont și de lunga perioadă de pauză cauzată de problemele medicale. La scorul de 3-3 a reușit o execuție spectaculoasă care a închis definitiv soarta jocului.

ADRIAN PĂUN – NOTA 8 – Tânărul mijlocaș a fost introdus în minutul 78 și a creat faza golului de 3-3, care a readus CFR-ul în postura de formație calificată în play-off-ul Uefa Champions League.

ANDREI MUREȘAN – NOTA 7 – A fost introdus de Dan Petrescu în locul lui Omrani pentru a întări defensiva clujeană și s-a descurcat bine. Campioana României nu a mai încasat nici un gol în ultimele minute.

DAN PETRESCU – NOTA 9 – Antrenorul a pregătit foarte bine returul cu Celtic, ținând cont că scorul din tur (1-1) o elimina pe CFR datorită golului în deplasare al scoțienilor. Și-a motivat exemplar jucătorii, ținând cont că majoritatea au fost folosiți și în celelalte două tururi preliminare din Champions League, acumulând astfel o oarecare oboseală. A fost inspirat în ceea ce privește schimbările făcute, mai ales în cazul lui Adrian Păun și al lui George Țucudean.

OBSERVAȚII

● Victoria cu Celtic a fost prima obținută de CFR în deplasare, în cupele europene, cu Dan Petrescu pe banca tehnică. Petrescu a obținut, în total, 18 victorii cu ardelenii în cupele europene, în intervalul 2019-2022. Petrescu a mai bifat un succes în Scoția, pe când era la Unirea Urziceni, tot cu patru goluri marcate, și anume 4-1 în fața rivalei lui Celtic, Rangers, în grupele Champions League (în 2009).

OMRANI, GOLGHETERUL CFR-ULUI ÎN EUROPA, ÎN SEZONUL 2019/2020

● Omrani a fost golgheterul clujenilor în Europa, în sezonul 2019/2020, cu 7 reușite. Omrani a mai reușit un hat-trick cu Astana (3-1 în returul din turul 1 preliminar al Ligii Campionilor), un gol cu Maccabi Tel-Aviv (1-0 în primul meci din turul 2 preliminar al Ligi Campionilor) și un gol cu Lazio Roma (2-1 în prima etapă a grupelor Europa League).

● Deac a mai marcat cu Lazio (2-1 în prima etapă a grupelor Europa League), Rennes (1-0 în a treia etapă a grupelor Europa League) și cu Sevilla (1-1, în primul joc din 16-imile Europa League).

● Camora a fost singurul jucător de pe teren care a prins cel mai bun sezon al vișiniilor în Liga Campionilor, cu 10 puncte într-o grupă cu Manchester United, Galatasaray și Sporting Braga, în stagiunea 2012/2013.

● Andrei Burcă și Damjan Djokovic au înscris în a doua victorie cu Celtic din 2019 (2-0, în etapa a 6-a a grupelor Europa League). Deac a fost coautor la ambele goluri.

DESTINUL CELOR CARE AU PUS UMĂRUL LA VICTORIA DE PE CELTIC PARK

● George Țucudean a fost golgheterul CFR-ului și al Ligii 1 în sezonul 2018/2019, cu 18 reușite. Rămâne unul dintre fotbaliștii cu mare potențial din istoria clujenilor și a primei divizii. Din păcate, Țucudean a trebuit să se retragă din activitate în 2020, la 29 de ani, din cauza unor probleme la inimă.

PERFORMANȚELE LUI ARLAUSKIS ÎN POARTA CLUJENILOR

● Arlauskis a avut cele mai multe meciuri fără gol primit în campionatul 2018/2019 (18 mai precis), al doilea din cele cinci pe care clujenii le-au câștigat consecutiv, între 2018 și 2022. Lituanianul a mai reușit performanța de a închide poarta pe terenul Sevillei, în dubla cu Rennes, în returul cu Celtic din grupele Europa League, dar și în prima manșă cu Maccabi Tel Aviv.

● Camora și Deac sunt singurii jucători de la victoria cu Celtic, de pe Celtic Park, care mai evoluează în prezent la CFR.

● Dintre jucătorii care au jucat acasă la Celtic, mai amintim că Paulo Vinicius este liber de contract, după ce anul trecut s-a despărțit de FCSB. Tot liber de contract este și Arlauskis, după despărțirea de Universitatea Craiova. Andrei Mureșan s-a retras din activitate în 2021, după ce ultima oară a jucat la ”U” Cluj. Iată situația altor jucători: Adrian Păun (Happoel Beer Sheva, Israel, din 2022), Mario Rondon (Sepsi, din 2022), Billel Omrani (liber de contract, după plecarea de la FCSB, în această vară), Damjan Djokovic (FCSB, din această vară), Andrei Burcă (Al-Okhdood, Arabia Saudită, din această vară), Mateo Susic (APOEL Nicosia, Cipru, din 2022), Mihai Bordeianu (Poli Iași, de puțin timp, după ce a evoluat în primele 2 etape ale Ligii 1 la ”U” Cluj), Luis Aurelio (liber de contract din 2022).

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live TV, la canalul de youtube Cluj Live Sport și la canalul de rumble Cluj Live Sport pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Articolul precedentVIDEO | Turda dă o lecție marilor orașe din România: municipiul a stabilit o premieră în țară!
Articolul următorRomânia nu mai are nicio universitate în top 1000 în clasamentul Shanghai 2023. UBB Cluj-Napoca nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale
Experiență profesională: Editorialist, reporter, producător și realizator de emisiuni la Cluj Live, 24 octombrie 2022 - prezent Redactor la Povești din Sport, 12 februarie 2018 - prezent Reporter la Prima Sport (în trecut Look Sport, respectiv Look TV), 23 ianuarie 2018 - 12 septembrie 2022 Corespondent al redacției de sport Prima TV București, 1 martie 2021 - 12 septembrie 2022 Producător al emisiunii Look Sport Special, 1 februarie 2021 - 12 septembrie 2022 Producător al emisiunii Rezumatele etapei Ligii 1, 1 decembrie 2020 - 12 septembrie 2022 Reporter la Ziua de Cluj, 6 iulie 2016 - 8 ianuarie 2018 Realizator al emisiunii sportive ZIUAlive, 19 februarie 2017 - 29 mai 2017 Invitat al emisiunii ”1 la 1”, de la Realitatea FM Cluj, 17 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 Redactor la CityNews Cluj, 8 aprilie 2019 - 6 august 2019 Redactor la Elita României, 18 martie 2019 - 10 februarie 2020 Redactor colaborator la Gazeta Sporturilor, 8 ianuarie 2018 - 31 ianuarie 2018; februarie 2019 Alte publicații unde am scris: La Masa Verde (2014 - 2016), Cunoașterea e putere (2015 - 2016), Casiansoneriu.ro (2018 - 2020), Fotbal pe Afiș (2021 - 2022), Presa Locală (2016) Stagii de practică: Radio Renașterea Studii: Absolvent al Liceului Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secția Științe Sociale, în anul 2013 În 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă” la Facutatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul UBB Cluj Cărți publicate: Belodedici: Românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni (2020) Alte informații: Premiu pentru participarea la concursul județean de poezie ”Versuri pentru suflet”, organizat de Biblioteca Județeană Cluj, în anii 2021 și 2022 Am participat la cursurile de acordare a primului ajutor, organizate de SMURD, în Cluj-Napoca, pe 14 ianuarie și 9 septembrie 2023 Colaborator al Anuarului presei clujene în anii 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 Site personal: www.robertpopanews.wordpress.com Adresă de e-mail: robertpopa1994@gmail.com