Țeapa imobiliară a anului vine de la Cluj: a lucrat ca arhitect 11 ani, deși avea o diploma falsă / aproape 60 de proiecte avizate

Un bărbat din Cluj a lucrat ca arhitect timp de 11 ani! Singura „problemă” e că avea o diploma falsă, iar el a avizat aproape 60 de proiecte tehnice. El a fost trimis în judecată de procuorii clujeni. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost trimis în judecată un bărbat, în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea mai multor infracţiuni, în formă continuată, printre care exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a mai fost trimisă în judecată şi o persoană juridică.

“În perioada  octombrie 2011 – septembrie 2022, folosindu-se de o diplomă de arhitect falsă, pretins a fi emisă de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-a angajat pe funcţia de arhitect la trei societăţi comerciale (la una dintre societăţi inculpatul având calitatea de asociat şi administrator), inducând în eroare reprezentanţii celorlalte două societăţi comerciale în acest sens, a exercitat fără drept profesia de arhitect prin utilizarea titulaturii «arhitect cu drept de semnătură», aplicată pe un număr de 58 de proiecte tehnice (memorii tehnice şi proiecte de arhitectură) pentru  autorizarea executării lucrărilor de construire, elaborate asumate şi semnate de către inculpat”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

CITESTE SI: VIDEO | Primarul Cristian Matei: “Turda devine un hub logistic veritabil, iar acest statut presupune o dezvoltare extraordinar de rapidă!”

„În ceea ce priveşte inculpata persoană juridică, în esenţă s-a reţinut faptul că aceasta prin intermediul inculpatului persoană fizică, care în calitate de asociat unic, administrator şi angajat pe funcţia falsă de arhitect în cadrul acesteia, în perioada august 2018 – septembrie 2022 în realizarea obiectului de activitate al societăţii, precum şi în interesul şi în numele societăţii, prin prezentarea calităţii mincinoase de «arhitect cu drept de semnătură» a indus în eroare un  număr de 17 persoane vătămate,  faţă de care s-a angajat şi le-a întocmit în fals proiecte tehnice (memorii tehnice (piese scrise) şi proiecte de arhitectură (piese desenate)) în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire / desfiinţare de la unităţile administrativ teritoriale, (autorizaţii obţinute cu încălcarea prevederilor legale) în schimbul unor sume de bani. 

În acest caz, prejudiciul este de 38.110 de euro reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal”, se mai arată în comunicat.

Prejudiciul este de 125.725 lei, reprezentând plata salariului achitat în mod necuvenit, 67.000 de euro şi 86.149 lei reprezentând costul proiectelor tehnice întocmite în mod nelegal.

CITESTE SI: Europarlamentarul Cristian Terheș îl devoalează pe Marcel Ciolacu: “Nu au tăiat aparatul bugetar, ci au adăugat! Și nu au scăzut, ci au crescut!”