Proiectul Tarnița – Lăpuștești a eșuat din nou: licitația pentru studiul de fezabilitate a fost anulată

Proiectul privind construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti a eșuat din nou.

 Licitația pentru un nou studiu de fezabilitate, lansată în luna octombrie 2023, a fost anulată, potrivit datelor de pe SEAP, în condițiile în care termenul limită de depunere a ofertelor a fost 27 decembrie 2023. 

Potrivit explicației de pe SEAP, “această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”.

Licitația fusese lansată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, companie controlată de Ministerul Energiei, valoarea estimată a contractului fiind de 17,5 milioane de lei.

Ministrul Sebastian Burduja spunea despre Tarnița că este proiectul său de suflet și se lăuda că sunt mulți investitori interesați, inclusiv mari companii precum EDF din Franţa şi Itochu din Japonia. “Este o promisiune respectată a mandatului meu”, spunea Burduja când a fost lansată licitația..

„Proiectul meu de suflet, şi vă rog să-l susţineţi, este Tarniţa-Lăpuşteşti. Nu e doar proiectul meu, e un proiect al României şi el a fost asumat în cursul deceniilor, dar din păcate nu a fost niciodată dus la bun sfârşit. De aceea am reluat studiul de fezabilitate şi suntem în plină procedură de achiziţie publică. De altfel, şi aseară am avut o întâlnire foarte bună cu două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franţa şi Itochu din Japonia, care şi-au manifestat interesul faţă de acest proiect şi au venit proactiv către minister să îşi pună la dispoziţie toate resursele şi expertiza. Am explicat stadiul procedurii şi, după atribuirea studiului de fezabilitate, va fi o procedură competitivă de selecţie a unor parteneri privaţi pentru acest proiect”, declara Sebastian Burduja, în luna noiembrie, potrivit agerpres..

Ministrul Burduja vorbea vara trecută despre depunerea a 13 oferte neangajante.