Când țara te face să fugi

Anul ăsta încă e bine, e an electoral, taxele nu se schimbă. Dar nici salariile nu vor primi măriri, inflația rămâne sus, gradul de îndatorare al țării va crește. Nici nu trebuie să știi multă matematică, nici economie, ca să te prinzi cât de limitați sunt cei care ne conduc. 

Managerii de țară numai manageri nu sunt. Puși pe pile, fără studii aprofundate, cu inteligență limitată. Ăștia sunt cei care fac politică în România. 

Din 2025, ei se gândesc să crească iar taxele și impozitele din salarii. Că, na, sunt cam mici. Un angajat plătește 42% din salariu către stat. Azi. Mâine, dacă se trece la alt sistem de impozitare, să zicem progresivă, taxele vor fi mai mari. Iar unii vor ajunge să plătească 70-75 % din salariu la stat. Adică, pe scurt, la obiect, să muncească pentru țară, nicidecum pentru el. Pentru țara care-i va plăti o pensie mizerabilă, din care nu poate trăi, că așa prost e gândit sistemul. 

Unii iau pensii grase, vedeți judecătorii corupți ai țării care înghit mii de euro lunar doar din pensie. Bine, nu sunt toți corupți, dar marea majoritate dansează pe versurile și cântecele dictate de mai sus. În parte, e dovedit. E și greu să biruești atunci când corupția colcăie în sistemul precar de justiție al țării. Ce, ei sunt proști să se dea în gât unii pe alții, când la toți le e cald și bine. 

Sunt multe lucruri nespuse în țara asta a intereselor, pilelor și prieteniilor fictive, cumpărate cu bani grei. Lumea tace. Cât taci, ești tratat ca băiat cuminte, iar justițiarii ăia cu pensii mari te scot din orice bucluc. 

Dar să revenim la taxele și impozitele care vor crește din 2025 și vor duce țara și mai aproape de pragul de sărăcie. Că, na, avem datorii multe de plătit. 

Economia pusă pe butuci alunecoși o ia încet la vale, deși pe hârtie o prezentăm ca pe o prințesă frumoasă care privește într-o oglindă. Înfloritoare. De unde? Economia românească se târăște și plătește milioane de euro unor bugetari care șed cuminți la birouri, fără să miște un pai. Ei încasează salarii babane, iar fraierii care muncesc le plătesc. Asta e chichița pe care merge țara, motorul stricat al unei pălării care bagă sule în coaste. 

Ne întrebăm de ce au plecat 5-6 milioane de români în diaspora. Păi, de asta. Pentru că munca lor e răsplătită, iar taxele sunt gândite, pentru ca oamenii să trăiască bine, nu de pe o zi pe alta. Nicidecum cu ulei, făină și zahăr ieftinite fictiv, produse pe care doctorii le recomandă să le consumăm puțin spre deloc. Dar atât au înțeles cei care ne conduc. Că avem nevoie de făină, ulei și zahăr ca să trăim. Bine. Cum zicea un fost președinte.

Dacă taxele și impozitele vor crește de la anul, va fi și mai rău pentru angajații care muncesc. Asta înseamnă că vor mai pleca și alții din țară. 

Impozitul progresiv, de care tot vorbesc cei de la guvern, va lovi tare. Pentru că nu va reduce taxele, nicidecum. Le va crește. Și pentru cei cu salarii mici și pentru cei cu salarii mari. Dacă actuala cotă e pe la 10%, viitoarea poate ajunge pe la 20-25% precizează economiștii, într-o palidă și sumbră analiză a mișcărilor din țară. 

Da, românii sunt cetățenii europeni care plătesc cele mai scumpe credite, cele mai scumpe produse necalitative în magazine, un gaz mai scump sau aliniat la prețurile din vest, unde salariile sunt mult peste. Asta e România de azi, condusă de niște incompetenți care se dau mari și tari, care, da, au putere, dar minte deloc. 

Vorba sloganului de la un serial popular de comedie de la noi, ăștia suntem, atâta putem!