VIDEO | Emil Boc: „Modul de viață european din Cluj este la fel ca la Paris sau la Berlin!”

Emil Boc susține că modul de viață din Cluj-Napoca este la fel ca la Paris sau Berlin. Declarația a fost făcută în deschiderea ședinței de Consiliu Local de luni, 22 ianuarie. 
Edilul a primit la Primăria Cluj-Napoca vizita ambasadorilor Germaniei și Franței, cu prilejul tratatului de prietenie semnat în 1963 de către cele două state. 
„Am avut plăcerea să avem la Primăria Cluj-Napoca ca invitați speciali pe ambasadorii celor mai puternice țări din UE – ambasadorul Germaniei și ambasadorul Franței. Este ziua prieteniei franco-germane, în urma tratatului de amiciție și prietenie semnat de cele două state în 1963. Este un moment extrem de important pentru destinul nostru viitor, comun în Europa.
Prezența celor doi ambasadori la Cluj este un semnal politic. Cu toții trebuie să avem grijă de Europa, în condițiile în care modul de viață european din Cluj este la fel ca la Paris sau la Berlin, iar aici, la Cluj, putem împărtăși aceleași valori.
Sau cum ar fi Clujul fără cele peste 4 miliarde de euro alocate proiectelor care se implementează sau care se pregătesc – de la Spitalul Regional de Urgență la metrou și centură ocolitoare sau alte proiecte?! Cum ar fi Clujul fără aceste oportunități? Aceste oportunități sunt aduse aici de către Europa, iar cetățeanul clujean trebuie să știe aceste lucruri! 
Dimensiunea antieuropeană înseamnă distrugerea calității vieții noastre prezente și viitoare, pentru că această componentă financiară este extrem de importantă. Avem cel mai mare buget din istoria orașelor din România, în afară de București, pentru că avem aceste fonduri europene. Bugetul Clujului nu ar avea dimensiunea pe care o are fără aceste miliarde de euro, bani europeni. 
Să reflectăm asupra acestui aspect – o spun ca primar care are datoria, uitându-se ce beneficii are Clujului în urma apartenenței noastre la Uniunea Europeană, să atrag atenția că viitorul Clujului depinde foarte mult de continuarea acestei dimensiuni europene”, a declarat Emil Boc. 
Apel la tineri
„Europa a început să uite cât de greu a fost câștigată pacea în urma celor două războaie mondiale și a arătat că libertatea și democrația trebuie în continuare apărate. 
Drumul Europei presupune democrație, colaborare, acces la prosperitate și libertate de mișcare. Suntem în fața unui examen major al Europei, care va avea loc în vara acestui an. Fiecare cetățean al Europei și al României trebuie să gândească cum e mai bine pentru el și viitorul copiilor, al țării și viitorul Europei. Mai ales generațiile tinere consideră că ceea ce avem acum este un bun câștigat pentru totdeauna. Există tendința de a considera că a pleca oriunde în Europa, fără viză, de a pleca pentru studii și a te întoarce acasă sunt lucruri pe care tinerii pot crede că le au pentru totdeauna. Ceea ce vreau să spun este că, după 70 de ani de pace, Europa începe să uite că aceste lucruri s-au câștigat cu mare greutate. Unii consideră că aceste lucruri sunt pentru totdeauna, alții vor să le dărâme cu orice preț. 
Mesajul meu este acela de a reflecta fiecare dintre noi, de a gândi și de a susține forțele democratice pro-europene care consolidează acest destin comun al nostru, bazat pe pace, securitate, libertate și prosperitate, pentru că adversarii democrației sunt tot mai mulți. Adversari care consideră că autoritarismul sau o formă de dictatură reprezintă alternativa la valorile democratice. În foarte multe părți ale lumii observăm o erodare a valorilor democratice, fie prin neimplicarea celor care trebuie să le apere, fie prin impunerea celor care doresc să distrugă valorile democratice. 
Este un simbol că acest oraș respiră o dimensiune europeană din foarte multe puncte de vedere, de la dimensiunea culturală la cea economică. De asemenea, întâlnirea celor doi ambasadori cu studenții UBB ilustrează importanța deciziei tinerilor, de care depinde modul în care se vor raporta la viitorul lor în țară și în Europa. 
Cred cu convingere că viitorul Europei și al României depind de implicarea tinerilor. Dacă nu vor sta pe margine și nu vor considera că totul este oferit de-a gata și stabil, atunci vom putea un viitor democratic. În prezent, România are cele mai înalte garanții de securitate. 
Prezența celor doi amabasadori la Cluj, pentru a sărbători un moment de referință pentru viitorul Europei, și anume ziua prieteniei franco-germane, este un semnal și pentru noi că suntem parte a aceleeași dimensiuni europene”, a concluzionat primarul Emil Boc.