Grup civic, victorie de etapă: traficul aerian din Cluj a fost redus considerabil pe timp de noapte!

Grupul „Nu ne mai zburați somnul” anunță o „veste extraordinară”: traficul aerian nocturn a fost redus considerabil.

„Dragi prieteni ai paginii și membri ai grupului de inițiativă civică “Nu ne mai zburați somnul (NnmZS)”

Astăzi vă împărtășim o veste extraordinară: După o activitate susținută și peste 6 luni de discuții intense, notificări și demersuri juridice prin avocați către autoritățile și responsabilii de mediu din România, am atins un jalon remarcabil – reducerea traficului aerian nocturn general deasupra orașului de la 45% la doar 15%, iar pentru decolarile de noapte, valorile au scăzut de la 90% la 27%. Graficul reflectă evolutia procentuala a decolarilor/aterizărilor peste Cluj-Napoca, raportat la total mișcări din intervalul 23-07.

Această realizare majoră nu ar fi fost posibilă fără eforturile, sprijinul financiar și dedicarea nucleului central al grupului NnmZS. Le mulțumim tuturor. Am făcut un pas mare în reducerea poluării fonice și a impactului negativ asupra calității vieții celor 40.000 oameni care traiesc sub culoarul de zbor al aeroportulului din Cluj-Napoca.

Pentru anul 2024, ne propunem să menținem această problemă în atenția autorităților de mediu române și europene. Obiectivele nostre strategice sunt participarea activă la elaborarea Planului de reducere a zgomotului generat de operatiunile aeroportuare cu fixarea unor obiective in acord cu legislația de mediu și identificarea unei surse de finanțare pentru instalarea unui sistem avansat de monitorizare continuă a zgomotului sub culoarul de zbor AIAIC, așa cum există in toate orașele civilizate care au aeroporturi urbane.

Facem apel la cei care doresc îmbunătățirea calității vieții în Cluj-Napoca, în special cei care au cunoștințe sau pot monitoriza finanțările europene, inclusiv PNRR, să ne ajute în identificarea posibilităților de finanțare ale acestui proiect esențial.

Împreună putem face o diferență semnificativă și continua să luptăm pentru un oraș mai curat, mai sănătos și mai liniștit.

Vă mulțumim pentru sprijinul constant și pentru participarea activă în acest demers important pentru Cluj-Napoca”, a transmis echipa din „Nu ne mai zburați somnul”.