Politician maghiar: “Dacă Ucraina cade, vom revendica Transcarpatia!”

Dacă Ucraina îşi pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, partidul maghiar „Patria noastră” (extremă dreapta) va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei, unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, transmite liderul partidului, Laszlo Toroczkai.

Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferinţă în care partidul – care are şase parlamentari în legislativul ungar, cu 199 de legiuitori – a fost gazda, printre alţii, a unor lideri de extremă dreaptă din AfD din Germania şi din Forumul Olandez pentru Democraţie.

CITESTE SI : Cu tractorul prin Paris

“În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii”, a afirmat Toroczkai, care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei. “Dacă acest război se încheie cu pierderea statalităţii de către Ucraina, pentru că există şi această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a spus el, atrăgând aplauze din mulţime.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al declaraţiilor sale publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs, totul într-un interviu în luna decembrie a anului trecut.

Budapesta a avut disensiuni cu Kievul din cauza faptului că, potrivit autorităţilor ungare, există restricţii ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă.

FOTO | Chef Nina Rus, în echipa About Taste Academy la Olimpiada Culinara de la Stuttgart