Viața ( aproape politică) între Marin Preda și Marcel Ciolacu

Despre Marin Preda, care a crezut că ar putea fixa imaginea lui Ion D. Sîrbu sub chipul personajului Petrini din romanul Cel mai iubit dintre pământeni, Sîrbu spune: „nu ai voie să scrii despre pușcărie, despre mină și despre filosofie, mai ales după ureche. Acestea sunt niște domenii în care, dacă n-ai o experiență directă, devii ridicol. De aceea el a mutat toată experiența pe obsesiile sale erotice: mă iubește sau nu mă iubește cutare femeie, mă înșală sau nu mă înșală, ceea ce este absolut ridicol. Romanul este ratat din cauză că în momentul în care într-un roman apare drama filosofiei, drama minei, drama pușcăriei, nu mai contează dacă femeia te înșală sau nu te înșală”.

În vremuri străvechi (așa, precum ală dată începeau poveștile) era un timp când tot ce ne înconjura, de la regulile bunei cuviințe, până la educația cărților părea că ne împinge să credem în sensul istoriei. Utopicii – erau singurii care păreau a ști sigur drumul pe care ar trebui să apuce lumea, pe când unii ca Fukuyama, dar și Hegel ne convingeau că istoria are cap și coadă, și că ea tocmai s-a sfârșit, așa într-o zi, când noi, ce să vezi? – eram atât, atât de ocupați cu importanța propriilor noastre vieți de rahat…

M-am uitat un pic în spate, la ”activitatea” și ”devenirea întru ființă” a dlui Marcel Ciolacu. Răvășitoare. Crd că nici unui ageamiu nu i se poate accepta să vorbească (totuși, prea mult!)  despre politică… Poate tocmai de asta, nu cred că vreodată vreun romancier (și, nici chiar unui scriitor de proză scurtă și foarte scurtă), nu i ar veni vreodată ideea de a l face pe dl. Ciolacu personaj, fie el și secundar, în vreo producție a d-sale. 

Înainte de a se instala în fruntea Guvernului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reluat ideea patriotismului economic. De câțiva ani buni, orice guvernare PSD cochetează cu temele naționalismului economic. Începând cu anul 2016, nu există program de guvernare al PSD care să nu cuprindă idei, mai agresive sau mai generale, ce țin de așa-numitul patriotism economic.

S-a văzut. Așa-zisa ”reformă” a dus la distrugerea în mare măsură a capitalului românesc, și așa făcut flenduri de tripleta Koveși – Coldea – Maior.

Mai departe, a urmat bătaia de joc și mințirea fără rușine a cadrelor didactice. Nota bene: la ora de față se pregătește de grevă lumea medicală, pe care speră s-o poată amăgi, ca pe bieții profesori. Ca să nu mai vorbim despre imensul protest al agricultorilor, transportatorilor și, iată, un început firav al unei revolte a taximetriștilor, dar și a altor categorii sociale, care abia se întrezăresc…

Ce a ieșit din ”politica economică patriotică” a acestui guvern, condus, totuși de dl. Ciolacu?

Mai mult o temenea jegoasă în fața Bruxelles-ului, în fața căruia am fost îngenunchiați de un act mizerabil, PNRR, conceput în secret, față de care românii nu au avut voie să aibă cunoștință, apărut din neantul gândirii unui vajnic neomarxist, o formă de viață neo-marxistă, pe nume Ghinea.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat  că nu crede că societatea aromânească este pregătită pentru un preşedinte independent şi că îi convine Eduard Hellvig, fostul director al SRI, ca „adversar politic”.

Întrebat dacă va candida la preşedinţia României, Ciolacu a spus, pentru Realitatea Plus, că se confruntă în prezent cu multe provocări, precum respectarea jaloanelor PNRR şi implementarea reformelor. El a mai precizat că va trebui să poarte o discuţie în acest sens cu colegii lui.

„Nu poţi să iei decizii fără cifre. (…) Nu mi-am dorit să fiu nici premier. Când eram consilier local la Buzău, nu am avut o proiecţie că voi ajunge preşedintele PSD. Sunt lucruri care este bine să vină de la sine, dacă ele sunt destinate către tine”, a spus el.

Întrebat despre o candidatură la preşedinţie a lui Mircea Geoană, liderul PSD a declarat că „lumea s-a schimbat” şi că liderii politici trebuie să „ţină ritmul cu o dinamică” şi cu „provocări geo-strategice” regionale şi mondiale neîntâlnite anterior.

„Nu poţi să vii să ridici pretenţii, să fii viitorul preşedinte al României, cu nişte şmecherii ieftine care se făceau prin ’92-’96. Este altă provocare. România are o altă realitate. Este cu totul altceva. Totul este schimbat. (…) Societatea românească nu este pregătită încă pentru un preşedinte independent. Eu nu am forţat niciodată lucrurile”, a spus el. 

A-l califica pe Mircea Geoană în vreun fel, un politician bine situat cultural, care a reprezentat cu cinste România, când tu ești un cârnățar, de necomparat cu realizările în politică a actualului adjunct NATO, mi se pare cel puțin o lipsă elementară de bun simț. Conformă cu statutul unui covrigar. 

Nu vreau să diminuez calitățile de politician ale dlui Ciolacu: să-ți conduci ”business”-ul cu covrigi, să-ți închizi balconul și să ajungi președinte al PSD, când n-ai nici o realizare politică, nu sunt aspecte de neluat în seamă.

Singurele războaie ale d-lui Ciolacu sunt ”Războiul pentru sărăcirea poporului român” – câștigat,  și ”Războiul împotriva păcănelelor”- despre care nu se mai știe nimic. Oficial…

În ce priveşte o postare recentă a fostului director SRI Eduard Hellvig, care a scris că „România ordonată, fără să fie şi coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conţinut dezordonat, precum nişte covrigi fără o sârmă unificatoare”, Ciolacu a replicat că nu a considerat acest text un atac.

„Eu cred că avem nevoie de o Românie ordonată. Eu nu am luat-o ca pe un atac. Sunt ferm convins că o Românie ordonată nu poate să fie decât dacă este şi o Românie coordonată. 

Îmi convine ca şi adversar politic domnul Hellvig.  Competiția Devine mai dinamică… (…)  Se face că nu vede demarcația făcută de dl Hellwig, între politicieni și cârnățari, recte, între politicieni și covrigari…

În ce priveşte un candidat comun PSD-PNL pentru preşedinţia României, Ciolacu a spus că nu exclude nicio ipoteză, dar a menţionat că o astfel de variantă trebuie explicată, astfel încât electoratul să nu aibă senzaţia că se creează o alianţă doar pentru ca partidele respective să rămână la putere.  ’E o șmecherie pentru a rămâne la putere’. Nu acceptă românii şmecherii”, a spus el. 

Dar ce vedem noi? România mustește de protestele care țin de 3 săptămâni dar dl Ciolacu este preocupat, nevoie-mare, de… comasarea alegerilor!!! Oare nu este și stratagema/strategia aceasta o ”o șmecherie pentru a rămâne la putere”???

Apoi, a fost ”marea realizare Schengen”, după cum ne-a povestit dl. Ciolacu. Mai-mai să desfacă șampanie la televizor. (unde, de obicei, se comportă jalnic).

De la Bulgari, s-a văzut altfel: ”După ce am depus toate eforturile şi am îndeplinit cerinţele Schengen, de ce nu suntem egali cu ceilalţi? Am susţine o reacţie mai puternică din partea guvernului. De ce nu impunem veto vreunei iniţiative austriece? Trebuie să existe apeluri de a nu cumpăra bunuri austriece şi de a nu folosi servicii austriece. Trebuie să existe atât o reacţie guvernamentală, cât şi o reacţie publică”, a subliniat preşedintele Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Capitalului Industrial, adăugând că trebuie căutate astfel de mijloace de influenţă, care să ofere un motiv factorilor politici din Austria să îşi schimbe poziţia. “Bulgaria a arătat că este egală cu ceilalţi, dar este tratată ca fiind de calitatea a doua. Acest lucru este inacceptabil pentru afacerile bulgare şi insistăm asupra unei reacţii mai ferme. Bulgaria nu profită la maximum de avantajele amplasării sale geografice”, a menţionat Velev.

Concuzia e simplă. Când n-ai făcut politică, nici n-ai studiat marile crente politice, când nu cunoțti nimic despre ”savoir faire” a acestei meserii nobile, mai bine taci.

Și, parafrazându-l pe I.D. Sârbu, a face politică este un  rateu când te poți numi, spre exemplu, Ciolacu. Din cauză că în momentul în care într-un  act politic adevărat apare drama filosofiei politice, ”drama” afacerii cu covrigi și ”drama” , actului închiderii balconului nu mai contează. Nici chiar dacă femeia te înșală, sau nu te înșală…